A francia művész 1966. február 1-én született, vagyis ma ünnepli 54. szülinapját. Ennek alkalmából találtunk öt olyan érdekességet, mely alapján talán azok is jobban megszeretik Monsieur Garnier-t akiknek eddig még nem sikerült. Azon túl, hogy igazán maradandó trackeket alkotott, igazi elektronikus zenei klasszikusokat, mint Crispy Bacon, Coloured City vagy a The Man With The Red Face, a francia veterán kétségtelenül egyike azon különleges előadóknak, akik azért is meghatározó alakjai az elektronikus zenei szcénának mert nélkülük az egész nem tartana ott ahol ma tart.

1. Mint pincér szolgált fel a Royal-familynek Londonban
Laurent Garnier elhagyta Franciaországot 1987-ben és Londonba költözött annak érdekében, hogy fejlessze angol nyelvtudását. Ekkoriban a Csalagút építése még el sem kezdődött, így hát hajóra pattant és elindult Nagy-Britanniában. Kezdetben pincérként dolgozott hazája nagykövetségén Londonban, és ez idő alatt többször szolgált fel Erzsébet királynőnek, Diana hercegnőnek és Károly hercegnek egyaránt.

2. DJ volt a hadseregben
Angliában olyan klubok virágzásának volt első kézből szem- és fültanúja mint például a Hacienda Manchesterben, ahol DJ Pedro alterego alatt zenélt. Később aztán Garniert is szólította a kötelesség, így kénytelen volt hazamenni mivel a kötelező sorozást Franciaországban is törvény írta elő. A katonáknak és gyermekeinek adott műsort, akik persze minden este buliztak. Annak ellenére, hogy utálta ezeket a zenéket a pénz azért jól jött, így kénytelen volt olyan lemezeket játszani amiket kértek tőle. Ebben az időszakban Laurent szinte végig rock ‘n’ roll és a francia pop kéréseket teljesített, persze amikor már mindegy volt a gyerekeknek, elkezdett pörgetni néhány disco és house lemezt is melyeket már ő maga húzott elő a lemezestásjából.3. Közös klub estje volt David Guetta-val

Talán kevésbé ismert tény, de mielőtt David Guetta teljesen elk***ult, az egyik legismertebb underground house DJ-ként tartották számon Franciaországban. Mind Guetta, mind pedig Laurent Garnier része volt az úgynevezett “French touch” jelenégnek, többek közt Etienne De Crecy-vel és a Daft Punk-al egyetemben. A “French house” mint kifejezés egy ugyanezen a néven üzemelő éjszakai klub által 1987-ben elindított sorozata volt Párizsban, mely Laurent Garnier, David Guetta és Guillaume la Tortue nevéhez fűződik.


4. Zenét írt baletthez is

Laurent Garnier-t kérték fel, hogy állítsa össze a “Suivront Mille ans de Calme” elnevezésű balettműsor zenei hátterét. A koreográfia Angelin Preljocaj nevéhez fűződik és a Bolsoj Színházban mutatták be, legelső alkalommal még hat évvel ezelőtt, 2010-ben. A zenei vonal pedig főleg kísérleti elektronika és drum & bass volt. Íme egy kis ízelítő:


5. Írt egy könyvet

Talán ezt többen tudjátok is róla, Laurent Garnier és az újságíró/író, David Brun-Lambert együtt írta az Electrochoc című könyvet amit még 2003-ban mutattak be Franciaországban. A könyv egy hibrid, mivel egyrészt tartalmazza Laurent Garnier életrajzát emellett pedig szó esik benne a tánczene történetéről is. Nagyon pozitív volt a mű fogadtatása, így a könyvet később lefordították több nyelvre: angol, spanyol, német, japán, orosz és horvát változat egyaránt kapható. A könyv tanúvallomásokat is tartalmaz olyan úttörőktől, mint például Jeff Mills és “Mad” Mike Banks Detroitból, valamint François Kevorkian, James Murphy és David Guetta. Köszönhetően a hatalmas sikernek, a könyvből film is készül, ami remélhetőleg nemsokára látható lesz a mozikban.
Forrás: Pulseradio]]>