Ha jobban belegondolunk, már nem igazán beszélhetünk szezonról, hiszen egész évben élvezhetjük a különféle zenei, művészeti fesztiválokat. Például 2016-ban már túl vagyunk a mexikói BPM, és Day Zero fesztiválon, a kanadai Igloofesten, a dél-afrikai CTEMF fesztiválon is, a svájci Arosa Electronica pedig már javában dübörög egészen március 20-ig. Az elmúlt, és jelenleg is zajló eseményeknél azonban sokkal érdekesebb kérdés az: idén még melyik rendezvényt érdemes meglátogatni? Íme egy összeállítás kedvenceink ajánlásával.
2016. Március
DGTL Festival – Március 25-27, Amsterdam, Hollandia
Amellett hogy egy valamirevaló partyarcnak legalább egyszer az életben ajánlottan kötelező megejteni egy amszterdami fesztivál látogatást, akkor már érdemes olyan eseményre elmenni ahol nem pusztán a ma divatos nevek szerepelnek a fellépő listán, hanem akár mélyebb zenei élményekben is részesülhetsz. Nos a DGTL feszt megadja mindazt ami csöppet sem elcsépelt. Az idei eseményen nálunk is gyakran elhozott nevek is szerepelnek a line up-ban mint például Maya Jane Coles, Adriatique, Recondite (live), Dominik Eulberg, Agoria, Maceo Plex, Tale Of Us, Nina Kraviz, Rødhåd, mindamellett itthon túlságosan ritkán hallott vagy akár „hiánycikként” is aposztrofálható előadókat is hallhatsz, mint Ame (live), DVS1, Michael Mayer, Job Jobse b2b Jennifer Cardini, Andrew Weatherall, Gui Boratto & Elekfantz (live), Hot Since 82, vagy éppen Oliver Koletzki.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/dgtlfestival/
esemény: https://www.facebook.com/events/1510655782591398/
2016. Március – Április
Big Ears festival – Március 31. – Április 2., Knoxville, Tennessee
A Rolling Stone Magazin és a Vice „az ország legvakmerőbb zenei projektjének” kiáltotta ki a Big Ears fesztivált, ami csöppet sem meglepő, hiszen világszínvonalú zenei performanszokat mutat be a csodaszép történelmi színházban, ugyanakkor klubok, galériák és múzeumok is teret adnak a projekt megvalósításához, arról nem is beszélve, hogy a programokat izgalmas témákban beszélgetések, interaktív műhelyek, kiállítások, és filmvetítések kísérik. Ez egy olyan audiovizuális fesztivál, mely dinamikus interaktív élményeket ad, fényt derít a zene és a különféle művészetek kapcsolatára, ami persze itt első sorban a vizuális élményvilággal párosul. A fesztivál fellépő gárdája is igen nívós. Idén például színpadra lép a The Voyage alkotója, és a Woody Allen – „Kasszandra álma” című filmjének zeneszerzője Philip Glass; a Two Boys és a Kill Your Darlings, valamint napjaink egyik leghíresebb és legkeresettebb klasszikus zeneszerzője Nico Muhly; a Bedroom Community Records alapítója, Brien Eno egyik kedvenc kollaboránsa, a militáns utáni klasszikus elektronikus zene méltán híres művésze Ben Frost; jelen lesz a zseniális Kiasmos (az ízlandi BAFTA-díjas zeneszerző Ólafur Arnalds, és a feröer-szigeteki Janus Rasmussen, akinek electro-pop csörgedezik ereiben); az észak-amerikai kísérleti elektronikus hangzás fenegyereke Hieroglyphic Being; a japán dobos, zeneszerző, és grafikus Ikue Mori, aki egyedi stílusával, és zenei értelmezésével egy teljesen új világot tár fel a hallgatóság előtt.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/BigEarsFestival/
esemény: https://www.facebook.com/events/1709651385930193/
2016. Április
Time Warp – Április 2-3., Mannheim, Németország
Lenyűgöző audiovizuális élmény, világszínvonalú ütős line up 6 helyszínen. Azt hiszem a Time Warp az a fesztivál amit már nem kell bemutatni senkinek. Aki már eljutott oda, ódákat zeng róla, aki még sosem volt, az vágyakozik. Ami biztos, hogy kontinensünk meghatározó zenei eseménye, amolyan örömzenélős, éves nagy találkozó, melynek körítése és hangulata mindent elsöprő élményekkel párosul. Az idei fellépőlista pedig mint mindig, önmagáért beszél: Adam Beyer, Alle Farben, Apollonia, Bunte Bummler, Carl Cox b2b Joseph Capriati, Chris Liebing, Dixon, Dubfire, Falscher Hase, Jamie Jones, Karotte, Kölsch, Laurent Garnier, Len Faki, Loco Dice, Luciano, Maceo Plex, Magda, Marco Carola, Monika Kruse, Nick Curly, Nicole Moudaber, Niconé & sascha braemer, Nina Kraviz, Pan-Pot, Petar Dundov live, Recondite live, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin, Sasch BBC, Schwarzmann live, Sedee, Seebase, Seth Troxler b2b The Martinez Brothers, Solomun, Steffen Baumann, Steffen Deux, Sven Väth, és Tale Of Us.
Szóval… Melegen ajánljuk!
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/timewarpofficial/
esemény: https://www.facebook.com/events/1636673929940965/
Rewire – Április 1-3, Hága, Hollandia
Éves nemzetközi zenei kalandozás, mely széles körű zenei kínálattal várja a vájtfülü hallgatóságot. Középpontjában a kortárs elektronikus, a neo-klasszikus, a new jazz, a kísérleti pop, valamint a hang artisztikájának kollaborálása több művészeti szakterülettel, mint például a vizuális kultúra. A program így különleges koncertekből, multidiszciplináris előadásokból, vetítésekből, és workshopokból áll össze, de természetesen a klubestek sem maradnak el. Az ide lineup-ban sem csalódtunk, olyan művészek produkciói szerepelnek a fellépőlistán mint James Holden & Maalem Houssam Guinia közös projektje; Mica Levi és Stargaze produkciója az „Under The Skin”; a zseniális electronikus horror gospel, hip hop, soul, popból merítkező Animal Collective; a kísérlti tánczene koronázatlan királya Ben Ufo; ott lesz a Factory Floor, amit azért is tartunk különlegesnek, mert gyakorlatilag poszt-indusztriális zenét játszanak, de előadásukban élő hangszerek /dobok/, különféle zajok, és élő ének is beleolvad; Xiu Xiu a „Twin Peaks” zenékkal áll színpadra; a fiatal sound dizájner Nicolas Becker… és még sokan mások.
Annyi biztos, aki különleges zenei és vizuális élményekre vágyik, annak feltétlenül ott a helye!
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/rewirefestival/
esemény: https://www.facebook.com/events/817045275078881/
Caprices Festival – Április 7-10., Crans hegység, Svájc
Mit szólnál egy síeléssel egybekötött fesztiválozáshoz? Mit szólnál ha ez a fesztivál a csodaszép Crans hegységben lenne, mondjuk egy vagyis inkább két olyan helyszínen ahol brutálkomoly kilátás nyílik a tájra? És mit szólnál ahhoz, ha világklasszis line up-al állnának elő a szervezők? Hmmm… Mutatjuk!
Aprilis 7. (Csütörtök) – The Moon
Nina Kraviz
Magda
KiNK
Dj Tennis
Kūn
Április 8. Péntek – MDRNTY
Jamie Jones
The Martinez Brothers
Nastia
Április 8. Péntek– The Moon
Tale Of Us
Âme live
RØDHÅD
Recondite live
Mind Against
Michel Cleis
Április 9. (szombat) – MDRNTY
Ricardo Villalobos
Raresh
Praslea
Április 9. (szombat)– The Moon
Sven Väth
Maceo Plex
Eats Everything
Ilario Alicante
Tim Green
Április 10. (vasárnap) – MDRNTY
Guy Gerber
Mathew Jonson
Stimming
Ryan Crosson
Április 10. (vasárnap) – The Moon (éjfélig)
Adolpho & Franky
ALCI
Nicolas Duvoisin
Mit is lehet mondani erre…???… Így is lehet!
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/capricesfest/
esemény: https://www.facebook.com/events/442388622613706/
2016. Április – Május
Groovefest – Április 29. – Május 2., Málta
A hófedte hegyvidékről suhanjunk a meleg, napfényes tengerpartra, ahol napközben koktéllal a kezedben sétálhatsz a forró homokban, felfrissülhetsz az azúrkék tengerben, kényelmes napozóágyakon süttetheted a hasad miközben fület gyönyörködtető, testet lázas táncolásba csábító zene tombol olyan művészek előadásában mint Apollonia, Andrea Oliva, Art Department, Chez Damier, Davide Squillace, Detroit Swindle, Guti (live), Hot Since 82, Kerri Chandler, Kölsch, Jamie Jones, Matthias Tanzmann, MK, Riva Starr, Route 94, vagy Tania Vulcano.
És mindez 4 napig tart.
Van kérdés?

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/GrooveFestEvents/
esemény: https://www.facebook.com/events/1561621207493138/
The Mission Dance Weekend – Április 29. – Május 2., Mamaia északi part, Romania
A The Mission Románia legnagyobb szervezőcsapata, és azért került fel a listánkra, mert csöppet sem helyhez kötött elveken működik. Volt már eseményük koncertteremben, tengerparton, strandon, gyárépületben, mindig az adott produkció zenei világához, technikai igényeihez igazítva választják ki a helyszíneket. Ezúttal a The Mission Dance Weekend-et ajánljuk figyelmetekbe, melynek helyszíne Mamaia északi partja, ahol nem kisebb nevek szerepelnek a line up-ban mint Sven Vath, Luciano, Sasha, Guy Gerber, Magda, Art Department, Dennis Ferrer, Mathew Jonson, Rodriguez Jr., Benoit & Sergio, Golan, Mendo, Michel Cleis, Sebastian Mullaert aka Minilogue, Ernesto Ferreyra, Cesar Merveille, Nakadia, Adrian Eftimie, Rosario Internullo, Victor Stancov és Fouchat.
Szerintünk a helyszín és a felhozatal is meggyőző.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/themissionro/
esemény: https://www.facebook.com/events/783922108404921/
2016. Május
Lost Village Festival – Május 27-30., Titkos helyszínen, UK
Azt hiszem nem kérdés, miért is került fel ez az esemény a toplistánkra. Hasonló az alapelve (helyszín szempontjából) mint a mi Alkotótáborunknak, szóval hogy irány a természet, a dombok, a fák övezte eldugott paradicsom, csakhogy ebben az esetben a helyszín valóban egy erdő közepén van, ahol aztán bármi megtörténhet és hogy meg is történjen arról a szervezők alaposan gondoskodnak. Szóval ide nem vezet közút, hanem a oda kell találni, azért némi segítség akad, például a fülünk ha megyünk a zene irányába, de a fákon találunk jelzéseket is, arról nem is beszélve, hogy furcsa jelmezes alakok bukkannak fel itt ott, csak hogy nagyon el ne tévedjünk, meg persze ők is hozzájárulnak a valódi egyedi hangulathoz, hogy aztán tényleg elveszhessünk a rengetegben, izé…. a zenében. Mindehez persze nívós művészek is asszisztálnak, mit például Fatboy Slim, Ben Klock, DJ Koze, Mano Le Tough, Eats Everything, Ben UFO, Floating Points, Joy Orbison, Roman Flügel, Jackmaster, Heidi, John Talabot, The Magician, Bicep és a Mind Against. De azért hogy ténylegesen elvarázsolódjunk live előadással készül Jack Garratt, Henrik Schwarz, KiNK, és Âme.
Na ehhez aztán tényleg nincs mit hozzáfűzni!

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/LostVillageFestival/
esemény: https://www.facebook.com/events/1652502705007059/
2016. Június
MUTEK – június 1-6., Montreal, Kanada
Ha szereted a különleges underground fesztiválokat, és mindezt el tudod képzelni világsztárok nélkül, ámbár vérpezsdítő zenei bemutatókkal, akkor ezt az eseményt neked találták ki. A MUTEK arra hivatottan jött létre, hogy támogassa és terjessze a digitális kreativitást a hangzások kialakításában, a zenében, és az audiovizuális művészetekben, azaz bemutassa az újabbnál újabb ötleteket a világ minden pontjáról válogatott művészekkel.
A line up-ban egyetlen világklasszis, a többi fesztivál fellépőnévsorában folyamatosan feltűnő nevek közül egyik sem szerepel vagy csak nagyon ritkán egy-egy (Tavaly például Mathew Jonson is zenélt a fesztiválon, de olyan is előfordult már hogy Minilogue társaságában bűvészkedett), ám helyettük olyan zseniális djk, producerek, és zenészek kapnak helyet mint Dasha Rush, Francesco Tristano, Function, Sonja Moonear, Lakker, vagy éppen Orphx, Julia Kent és a Dawn of Midi.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facebook: https://www.facebook.com/events/486908221489139/
esemény: https://www.facebook.com/events/486908221489139/
Sónar Festival – június 16-18., Barcelona, Spanyolország
Ismét egy monumentális eseményhez érkeztünk, ami számunkra azért különleges, mert van mögötte tartalom és nem pusztán a buliról szól, ámbár zseniális világklasszisokat hallhatunk (itt megjegyezném, hogy több világpremiert is egyben), mindamellett hogy a feltörekvő tehetségek is helyet kapnak mind zenei, mind film, és visual kultúra területén. Ez egy fantasztikusan összerakott audiovizuális fesztivál, több helyszínen, izgalmas programokkal, és workshopokkal. A fellépőket tekintve most nem mennénk bele a részletekbe, inkább tekintsétek meg a Sónar festival full line up-ját.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
facbook: https://www.facebook.com/SonarFestivalOfficialPage
esemény: https://www.residentadvisor.net/event.aspx?780066]]>