1., Mióta zenélsz, hogyan kerültél kapcsolatba a dj-zéssel?
Édesapám lemezgyűjtő, illetve imád gitározni. Mindig szólt otthon zene. Már általános iskolás koromban elindult bennem valami. Először édesapám erősítőjével játszadoztam oly módon, hogy 2 magnót kötöttem rá, egyik a jobb oldalra, másik a bal oldalra és a balansz potit használtam “fadernek”. 😀 Később mi csináltuk a “suli diszkót”, meg a táborzáró bulit 7-8. osztályos koromban kazettáról. Az első lemezeim ’95 környékén vettem. Volt egy kis törés, majd 2004 körül kezdtem ismét foglalkozni a dologgal. Sok breakbeat-et játszottam, 1000arc kollégával többször nyitottuk a 361 break lugasának line upját. A breakbeat mellett mindig ott volt az acid és a techno. 2010 környékén kezdtem aktívan podcastokat gyártani. 2011-ben az Awdio.com oldal (streaming szolgáltató) főoldalas promot ajánlott a csatornámnak. Ebből nőtte ki magát a „Sonovizor” nevű műsorom, ami a Paris One webradió után, töb mint 2 éve már a Digitally Imported állandó havi műsora.
2., Mesélj nekünk eddigi pályádról kérlek! Merre fordultál meg eddig az éjszakában, milyen projectek, rezidenciák, stb. voltak eddig az életedben?
Nem nevezném “pályának”… Nekem ez szerelem, egy kilépés a hétköznapok “zajából”. Nagyon őszinte kommunikációs csatornának tartom a zenét, és azt a kapcsolatot, ami a zenéket szelektáló és a zenéket befogadók között van. Sok helyen megfordultam az évek során, de a legjobban a 150-200 fős tánctérrel szeretek dolgozni.
Voltak Mono-s dolgok 1000arc-cal, akivel a Mappa/Kontra/Trafó klubban is sokat zenéltünk. A Tilos rádió “Electrocat” csapatával voltak/vannak kooperációk. A Valyó part évek óta már szinte rezidencia. Játszottam többször Németországban, Belgiumban és az Egyesül Királyságban. Megfordultam holland és cseh DJ pultban is. Nagyon szeretem a kisebb, underground jellegű bulikat. Megemlíteném még a 7végeazégealatt minifesztivált is, ami ugyan idén pihen, de az elmúlt 5 évben nagyon sok szép pillanatot adott.
Az elmúlt 1,5 évben a Budapest in the dark projectre fókuszálok, ahol David Mole és Zegotha teszi teljessé a csapatot. A Müsziben, illetve a Corvin-on vagyunk az utóbbi időben aktívak. Tavaly nyáron kezdtem el a “Varázsnap” sorozatot a szentendrei Duna-parton a Kacsakő bisztrónál, illetve a Műcsarnok teraszos sorozatot – ezeket idén is szeretném folytatni a csapattal.
Podcast fronton vagyok nagyon aktív, a Digitally Imported (DI.FM) minimal csatornáján megy havi műsorom a „Sonovizor”, vendégmixek is gyakran hallhatóak. Az idei epizódokban például a most szombaton (március 26-án) a Müsziben nálunk zenélő Sascha Hinz és Florian Kötter live act-je, illetve Andrea Giuliani és Luca Rossetti live act-je volt hallható.
A „Sonovizor” gyűjtemény : https://soundcloud.com/seldonbudapest/sets/sonovizor-radio-show
3., Hogyan tudnád meghatározni a zenei világodat, mint dj? Mely stílusokat, irányzatokat tartod jelenleg a legelőremutatóbbnak? Esetleg van-e kedvenc kiadód, producered?
Nem tudnám röviden leírni. 😀 Hipnotikus, mély, szembecsukósan mosolygós, néhol sötét, néhol világos… komplex a techno – tech house – minimal sajátos fúziója, megfűszerezve egy kis pszichedéliával. Más a produktum amikor podcastot készítek és más élőben. A rádiós/netes mixeket úgy kezelem, mint egy könyvet. Ívekben, történetmesélésben gondolkozok. Mivel nincs instant visszajelzés a hallgatóktól, így fontosnak tartom, hogy ne legyen egysíkú az az 1-2 óra, le kell kötni a hallgatót.
2011-12 óta a “dark groove” mozgat meg a legjobban. A “nagyok” közül talán Hawtin, Joris Voorn zenei világa az, ami talán a legközelebb áll hozzám, ha buli zenélek, bár ez nagyon sarkított lenne… Nekem a Creepy Finger kiadó volt az irányadó anno (Nino Blink és Terry Whyte a kiadó alapítói jártak is nálunk pár éve). Az utóbbi 1 évben nagyon komolyan odafigyelek a Dél-Amerikából és Mexikóból érkező zenékre, zseniális dolgok jönnek, friss, új, inspiráló! Mostanában a DMT records és a Tlaloc Inc a két aktuális szívem csücske. Producerek közül aktuálisan a belga Ode Maen, a mexikói Mogo és Signal Deluxe, a francia Ian Cris…. annyi nevet tudnék írni, hogy több oldalt kitöltene
4., A Budapest In The Dark nevű partysorozat megálmodója és vezetője vagy. Hogyan indult anno? Mit kell tudni ezen rendezvényekről és mik a jövőbeli terveid ezzel kapcsolatosan?
Nagy motiváció volt Luigi Rossi és az Ő “Together in the dark” projectje, amit tavaly vendégül is láttunk az A38-on (Troy Pierce, Miro Pajic, Luigi Rossi, Chryophase és Seldon). Itt a “dark” nem feltétlen a sötét hangzásokra utal, hanem az “ismeretlen” szinonimája. Az a sötét, ahol az érdekes dolgok történnek, amik rejtve vannak, ami kiesik az ipari szintű szórakoztatás reflektorfényéből. A célunk, hogy ne egy szimpla buli legyen, hanem esemény. A csapat összetétele sem homogén zeneileg. Jól kiegészítjük egymást, mivel David Mole is elég széles skálán mozog és Zegotha zenei ízlése is igen sokrétű. Fő csapásirány a hipnotikus, kicsit pszichedelikus, hellyel-közzel sötét elektronika, ami széles skálán mozog a minimal-tech house-techno háromszögben.
Olyan külföldi vendégeket hívunk, akik mind mentalitásban, mind pedig zeneileg hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Nem hivatásként, nem szakmaként tekintenek erre az egészre… talán a „misszió” a legjobb szó erre. Az „underground” egyenlő a kilépéssel az anyagias, trend-követő és rohanó világból. Szív és lélek, zenén keresztül átadva.
5., Sokat látott és tapasztalt vagy. Hogyan látod az e-zenei szcéna helyzetét itthon jelenleg? Mit lehetne tenni szerinted annak érdekében, hogy visszatérjenek az ‘aranyévek’?
Nekem az aranykor a ’90es évek második fele volt, a 2000-es évek elejével bezárólag. Azóta a világ is változott sokat. Eltűnt az az őszinte rácsodálkozásos “ártatlanság” és az a fajta sokfelé irányuló nyitottság, ami talán pont a rengeteg új ingernek is köszönhető volt. Az elmúlt 10 évben eltűntek a kis klubok, kvázi eltűnt az underground. Valahol a szervezők is belekényszerültek abba, hogy nagy-nagyobb nevekben gondolkozzanak annak érdekében, hogy helyet kapjanak, bevétel legyen. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez nem hungarikum, mindenhol hasonló a helyzet, ahogyan ezt a külföldi fellépőinktől hallom.
Kicsit el is lettünk kényeztetve, nagyon sok jó booking van mostanában. Ennek az árnyoldala az, hogy az “amatőr”, feltörekvő szerveződések nem sűrűn tudnak sokáig életképesek maradni. Ennek ellenére kinövi magát pár csapat, élő példa a Szoba studio / Deepfields, vagy nagyobban a pár év alatt meghatározó tényezővé fejlődő Contra Mundum.
Szóval elindult az utóbbi időben valami, ami jó. Közeledünk egy generáció-váltáshoz a közönség részéről is, de mind alkotói, mind pedig közönség oldalról érezhető, hogy sokan igénylik azt a fajta szociális és zenei élményszerzést, ami anno volt. Ezen felül nagyon sok tehetség van, öröm látni, mennyi magyar producer és DJ növi ki magát európai, vagy akár globális szinten is, ráadásul kiadói szinten is nagyon komoly mozgolódás van (Moira, Akkult csak a példa kedvéért)
6., A Primate Session 019-et készítetted el nekünk, amit ezúton is köszönünk Neked. Kérlek mutasd be pár szóval a mixet!
Az alkalomhoz illő mixet akartam meg készíteni. Egyik fontos dolog, hogy itt a tavasz és ezt hangulatában a mix-ben is reflektálni szeretném. Elég nagy ív, kezdve könnyebb tech house témákkal, majd fokozatosan “sötétedünk”, ami a végén újra visszakanyarodik egy lazább levezetésbe. Több magyar vonatkozású zene van a mixben: a Red Skull label (Szeged) friss kiadványa, Raqpar és Meister Dani, Mateo, Gaga, Realplastic…
7., Mutasd be nekünk kérlek az aktuális 5 kedvenc lemezed. 🙂
1) Unknown artist – Blowstock (Smeur002)
https://soundcloud.com/smeur/smeur002a-blowstok
Koppenhágai vinyl only kiadó, a Smeur. Hipnotikus, lassan épülő csodamuzsika!
2)Marco Shuttle – Sing like a bird (reprise)
https://soundcloud.com/eerie-records/sing-like-a-bird-reprise
Egzotikus, nyers, hipnotikus, bombasztikus!
3) Insect Elektrika & Mogo – Loco bounce
https://www.youtube.com/watch?v=vINnWixnLBQ
Prága találkozik Mexikó city-vel. Az eredmény egy súlyos, sötét, pszichedelius minimal.
4) Oswaldo Ar & Alex Cambrano – Out of space
https://soundcloud.com/creepy-finger-records/cfr042-oswaldo-ar-alex
Második éve folyamatosan játszom, nem tudom megunni. Zseniális darab.
5) 7mirror – Hunnia
https://www.youtube.com/watch?v=Y-Y-VndJvzA
01. Blacksun – Lake (Original Mix)
02. Major-Minor & Skoork – Cubismo (Rebreanu Remix)
03. Signal Deluxe – Stanley
04. Daniel Diesig – That’s how drugs (Original mix)
05. Realplastic – The Savior
06. Jilaa – Low Lights (Original mix)
07. Luis Mora – A Dream
08. Florian Kötter – Flowin Waves (Hernan Bass Remix)
09. Occer – Depp
10. ?! – Drughouse (Original Mix)
11. Andrea Giuliani & Luca Rossetti – No questions
12. Alexi Delano – Lush Technique
13. Breger – Old Monked (Original Mix)
14. Juan RMS & Technicalissues – Techno (Chaostrial Remix)
15. Felix Bernhardt – Black Donkey (Carbon & Wahrlich Remix)
16. Gaga – Limitless (Original Mix)
17. Cubex – Merciless (Original Mix)
18. Mateo! – Magic (Original Mix)
19. Ian Cris – Pipe And Line
20. Daniel Meister & Raqpar – Patientia (Original Mix)

How long have you been in music, how did you get in touch with dj-ing?
My dad is a record collector, also loves playing the guitar. We’ve always had music on at home. Already in my elementary school years I had the interest. First, I was playing with my dad’s amp – I attached 2 cassette players; one to the left, one to the right, and I used the balance potentiometer as a “fader”.
Later on we made the “school discos” and the summer camp closing parties in my 7th-8th grade from tapes.
I bought my first recordss in around ’95. Then there was a little break, then I reactivated collecting in approximately 2004. I played a lot of breakbeat, and we’ve often opened the line up of the 361 (illegal)fest’s breakbeat bower with DJ 1000arc.
Beside breakbeat, acid and techno have always been present. I started to actively create podcasts in 2010. In 2011 Awdio.com (streaming provider) offered a main page promotion to the channel. My Sonovizor show grew out of this, which – after the Paris One webradio – has been a regular monthly show of Digitally Imported for 2 years now.
Tell us about your career by now, please! Where have you been so far, what kind of projects, residencies have been in your life?
I wouldn’t call it a career…. 🙂 For me this is love, an exit from the noise of everyday life. I find music a highly honest way of communication and the relationship that exists between the selector and the receiver of music. I’ve been to quite a few places throughout the years, but I prefer working with 150-200 people dance floors the most.
We had events in Mono with 1000 Arc, with whom I also played in Mappa/Kontra/ Trafo a lot, too.
I also had/have cooperation with the Tilos Radio “Electrocat” crew. “Valyo beach” has also been kind of a residency for years. Many times I played in Germany, Belgium and the UK. I’ve also been to the Netherlands and a Czech dj booth once.
I’m quite fond of smaller, underground parties. I’d also wish to mention the “7végeazégalatt” (translates to Weeked under the Sun) mini-festival, which is though resting this year, but has given me countless beautiful moments in the past five years.
Lately, for around 1.5 year now, I focus on the Budapest in the Dark project where the team is topped with David Mole and Zegotha. We are mainly active in Müszi and Corvin club. Last summer I started the “Varázsnap” (= Magicday) series, taking place on the Danube side in Szentendre at the Kacsakő bistro, and also the Műcsarnok Terrace sessions – these I definitely wish to continue this year as well with the team.
I am very active on the podcast front – on the minimal channel of Digitally Imported (DI.FM) I have my Sonovizor show on a monthly basis, where guest mixes can also be heard. In this year’s episodes, for example, you could listen to Sascha Hinz and Florian Kötter’s live act, who are playin in Müszi this very Saturday (26 March), or the live act by Andrea Guiliani and Luca Rossetti.
You can find the Sonovizor collection under this link. (https://soundcloud.com/seldonbudapest/…/sonovizor-radio-show)
How would you describe you musical world as a DJ? Which styles, trends do you find the most progressive? Do you maybe have a favorite label, producer?
I could not describe it briefly. Hypnotic, deep, smiling-with-closed-eyes, somewhat dark, somewhat light… Komplex, the unique fusion of techo – tech house – minimal, spiced with a little bit of psychedelia.
The end products are different in case of a podcast and a live show. I treat the radio/web mixes as if they were books. I think in curves, arches as in storytelling. As there is no instant feedback from the listeners, I find it important not to provide a monotonous 1-2 hours – you need to engage the audiophiles.
Since 2011-12 I’ve been mainly moved by dark groove. In case of party attendances, I find the musical world of Hawtin, Joris Voorn – from the biggies – closest to me, but it’s quite “polarized” like this… Creepy Finger Records has been the marker beacon label for me back then (Nino Blink and Terry Whyte, the founders of the label have also been to us a few years ago).
In the past year I pay serious attention to musicians with South-American, Argentinian and Mexican origin – ingenious things come from that area – something fresh, new, inspiring!
Nowadays, DMT records and Tlaloc Inc are the corners of my heart. And – though I could mention so many names to fill out several pages – to mention of few of the producers/DJs I focus on: Ode Mean from Belgium, the Mexican Mogo and Signal Delux, and Ian Cris from France.
You are the originator and leader of the Budapest in the Dark party series. How did it start? What do we need to know about these events and what are your future plans?
Luigi Rossi and his Togher in the Dark project has been great motivation – we managed to have him as a guest on A38 last year (Troy Pierce, Miro Pajic, Luigi Rossi, Chryophase and Seldon).
In his case “dark” does not stand for the lack of light, rather as a synonym for the unknown. The kind of darkness in which the interesting things happen, where things are hidden, that falls out of the spotlight of the industrialized entertainment. Our aim is not only to have a party, but to make it into an Event. The musical content of the team is not homogenic either. We complement each other, since David Mole moves on a wide range scale and also Zegotha’s musical taste is very diverse. The main direction is hypnotic, a little psychedelic, sporadically dark electronics, which moves on versatile variations within the minimal-tech / house / techno triangle.
We invite foreign guest with similar mentality, who think about music alike.
I do not consider this as a profession or business…. I guess “mission” is the best word I could use. “Underground” equals to the egress from the materialistic, trend-following and fast-paced world. Heart and Soul, given via music.
You have seen a lot and are experienced. How do you find the current state of the music scene here in Hungary? What could be done, in your opinion, to get the “Golden Years” back?
For me the Golden Age was from the second half of the 90s, till the first years of the millennium. Since then the world has changed a lot. Innocence of the honest, wonderment kind is lost, so is the openness towards multiple directions which was probably due to the many new impulses. In the past ten years, together with the small clubs, underground has practically disappeared. Somehow, the organizers were forced to think about the big(ger) names in order to gain publicity, to have income. I find it essential to mention that this is not exclusive to Hungary – the situation is the same everywhere, as much as I hear about it from our peregrine guests and friends.
We’ve also been a little bit spoiled, there are uncountable bookings these days! The downside of this that the amateur, emerging organizations can hardly stay alive in the long run. However, many groups manage to grow out of this – a living example can be either Szoba Studio / Deepfields, or to mention a bigger formation, Contra Mundum, who became a determining factor of the local scene within only a few years.
So, seems like something has stated recently, which is good. We’re approaching a generation shift regarding the audience, but you can also sense that many feel the need to gain the kind of social and musical experience that used to exist, both from the side of the creators and the listeners.
You have created Primate Sessio 019 for us – thank you for it. Please, introduce the mix in a few words!
I wanted to create a mix that is suitable for the occasion. One of the major things to consider was the fact that spring is here and I wish to reflect it in the mood of the mix. It draws quite a bit of a curve, starting with some light tech house themes, and it is gradually getting darker which then leads back to a looser ending. There are several Hungarian artists in the mix: the fresh issue/publication of Red Skull label from Szeged, Raqpar and Dani Meister, Mateo, Gaga, Realplastic…
Tell us your current Top 5 records!
1)Unknown artist – Blowstock (Smeur002)
https://soundcloud.com/smeur/smeur002a-blowstok
Vinyl only label from Copenhagen – the Smeur. Hypnotic, slowly building miraclemusic!
2)Marco Shuttle – Sing like a bird (reprise)
https://soundcloud.com/eerie-recor…/sing-like-a-bird-reprise
Exotic, raw, hypnotic, bombastic!
3) Insect Elektrika & Mogo – Loco bounce
https://www.youtube.com/watch?v=vINnWixnLBQ
Prague meets Mexico city. The result is a massive, dark, psychedelic minimal.
4) Oswaldo Ar & Alex Cambrano – Out of space
https://soundcloud.com/creepy-finger…/cfr042-oswaldo-ar-alex
TOP!
5) 7mirror – Hunnia
https://www.youtube.com/watch?v=Y-Y-VndJvzA]]>