Idén is folytatódik a Sonar Barcelona és a L’Auditori együttműködése, melynek június 16-án első kiemelkedő megmozdulása az amerikai zeneszerző John Luther Adams „Become Ocean” művének európai premier-előadása. A darabot a Barcelona és Katalónia Nemzeti Szimfonikus Zenekar (OBC) adja elő a neves amerikai karmester, zeneszerző és az Ensemble Signal alapítójaként ismert Brad Lubman vezényletével.
Ludman karrierje az 1980-as években indult. Akkoriban a neves karmester Oliver Knussen mellett asszisztált, aki maga is sikeres zeneszerző. Azóta Ludman nemzetközileg elismert zeneszerzővé nőtte ki magát, aki sikeres előadásokon dolgozott együtt többek között a Bavarian Radio Symphony Orchestra, a WDR Symphony Orchestra in Cologne és az Orchestre philharmonique de Radio France szinfónikusaival is, valamint nem kisebb művészekkel folytatott alkotótevékenységet mint Steve Reich, Philip Glass vagy Pierre Boulez, de olyan zenekarokkal is voltak közös munkái mint az Ensemble Modern, London Sinfonietta vagy a Klangforum Wien. Ebben a szezonban először vezeti a Los Angeles Times által ‘electric Georg Solti’ jelzővel aposztrofált Ludman a Royal Concertgebouw Orchestrát.
Most 2016-ban 3 év után ismét összefog a L’Auditori és a Sonar, hogy közösen elhozza John Luther Adams szimfonikus zenekarra írt csodaszép darabját a „Become Ocean”-t. A zeneszerző 2014-ben Pulitzer díjat, majd 2015-ben Grammy díjat kapott a legjobb kortárs, klasszikus kompozíció kategóriában. Munkáival jelenleg új kapukat nyitogat a 21. század szimfonikus zeneírása terén.
Image and video hosting by TinyPic
John Luther Adams jelenleg Fairbanks-ben (Alaszka) él, és neve szorosan összekapcsolódik a hosszú évek óta tartó környezetvédelmi akciókkal, mivel zenéivel felszólal a védett, érintetlen területek haladó rombolása ellen.
A „Become Ocean” valahol a szimfonikus és a kortárs zene között létezik félúton, miközben szimfonikus nyelven keresztül szűr búgásesztétikát. Ez egy magával ragadó 42 perces élmény, melyet a Csendes-Óceán tömeges morajlása, az Északi-sarkvidék rohamos olvadása, így a globális felmelegedés ihletett meg. A zenekari darab átveszi a természet hangjait, reprodukálja a legszűzibb, tiszta, olykor heves állapotát.
Alex Ross író, és zenekritikus azt írta róla a New Yorker-ben: „Lehet hogy a legszebb apokalipszis zenetörténet” Adams maga magyarázza a szimfonikus költeményében „Az földi életben először az óceán alakult ki. Ha a sarki jég elolvad és a tengerszint emelkedik, mi emberek a szó szoros értelmében az óceán útjában találjuk magunkat.”
A koncert június 16-án hallható a Sonar Fesztiválon!
Infók/Jegyrendelés: John Luther Adams „Become Ocean”]]>