A francia monsieur Jean Michael Jarre karrierje immáron 4 évtizede töretlenül ível felfelé, ami persze teljesen természetes, hiszen korunk egyik legzseniálisabb zeneszerzőjével, zenészével, és egyben a vizuális show-műsorok császárával van dolgunk.
A “Oxygene” és az “Equinoxe” olyan alapművek, amiket már illene tanítani az általános iskolai ének-zene órákon is, csak hogy a fiatalság zenei érdeklődése még véletlenül se az ízlésromboló irányzatok felé mozduljon el. És az a tény, hogy még édesapám, a szomszéd gyerkőcök, és a három házzal odább lakó 80 éves nagymama is nem csupán hallott a francia virtuózról, de sorra emlegeti a kedvenc számait, azt hiszem alátámasztja a fenti gondolatmenetem. Nálam egyébként a legnagyobb befutó az egyiptomi előadás, melyet Kairo mellett a piramisoknál valósítottak meg. Zseniális ahogyan operál a helyi hangszerek, hangzásvilág, és látvány kompozíciójával, miközben a legcsodálatosabb egyiptomi énekesek kísérik az előadást. Milliószor végignéztem már. Hibátlan! Csodálatos… egyszerűen nincsenek rá megfelelő szavak.

Jean Michael Jarre-t nem pusztán azért tartom korunk egyik legzseniálisabb zeneszerzőjének, mert ilyen és ehhez hasonló audiovizuális műsort, vagyis inkább multimédiás (fények, visual, pirotechnika, melyekkel saját világot teremt) élmény koncertet képes színpadra vinni, hanem azért is, mert technikai téren is rengeteg inspirációt adni a jövő zeneszerzőinek, producereinek.
Annak idején teljesen véletlenül letöltöttem egy videót. Fekete, falak, csend, Jean Michel Jarre középen, mögötte hátul, egy sorban három zenésztársa mindannyian körülvéve különféle hardverekkel, hangszerekkel. Nincs közönség csak ők maguk, meghitten, egyedül a fekete szobában. Több kameraállásból rögzítették a magán koncertet, így szinte érezni lehetett a négy zenész közti összhangot, a levegő minden rezzenését. Minden hang tökéletesen kúszott át az üres szoba minden pontját elárasztva energiával, minden akkor és úgy történt ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Semmi felesleges mozdulat… tátott szájjal és tágra nyitott szemekkel néztem és hallgattam a műsort, közben néha felmerült bennem a kérdés „Ott az a rettenetes nagy fal, ami tele van megsaccolva száz potival is, honnan a picsából tudja mikor melyiket kell tekergetnie, úgy hogy közben csak odalép, és úgy ér a gombokhoz mint amilyen természetességgel, gondolkodás nélkül leveszem a vázát a polcról… (???) … pedig nálam a polcon csak egy váza van, ő meg szinte oda se néz és tudja. Benne van a zsigereiben… Mennyire kell ismerni azt az eszközt amivel zenél, ahhoz hogy ilyen szinten tudja használni??? Vajon hány évet töltött el a megismerésével (nincs felcímkézve, ez nem szarozott)??? Mennyire kell fanatikusnak lenni ehhez??? Vagy egyszerűen csak a zsigereikben van???”
Na szóval, én nem csak Jean Michael Jarre-t csodálom, hanem azokat a zenészeket, énekeseket, visualosokat, díszlettervezőket is akikkel együtt dolgozik a koncertjein, hiszen az úriember maximalista és ezer százalékos teljesítmény helyett milliárd százalékot vár el, ezt pedig igen kevesen tudják teljesíteni.
Sajnos ez a videó elveszett, pedig fontos mérföldkőnek tartom a zenei ízlésem alakulása szempontjából. Ha esetleg valaki ráismer, vagy megtalálja valahol az interneten, örömmel vennénk ha megosztaná velünk.
Visszatérve a jelenbe, nem rég jelent meg a művész úr „Electronica 1” névre keresztelt albuma melynek az elektronikus DNS láncában Vince Clarke, John Carpenter, Laurie Anderson, Massive Attack’s Robert “3D” Del Naja, Air, M83, Boys Noize, Gesaffelstein és Fuck Buttons is szerepet kapott, májusban pedig érkezik az “Electronica 2” mely többek közt Jeff Mills, Julia Holter és Gary Numan zsenialitásával egészül ki.
Az ELECTRONICA világpremierje pedig június 17-én Barcelona-ban a Sonar by Night programjában a Sonar Club nagyszínpadán lesz megtekinthető. Amit persze már rettenetesen várunk!
Infók/Jegyrendelés: https://sonar.es/en/pg/tickets
Esemény: https://www.facebook.com/events/247666282235935/
Aki sajnos nem jut ki a világpremierre az se bánkódjon, hiszen a francia úriember Magyarországon is tiszteletét teszi november 10-én a Papp László Sportarénában.
Esemény: https://www.facebook.com/events/1744528542444901/]]>