Ahhoz hogy az új műfajok előre tudjanak lépni, érdemes visszatekinteni a múltba, áttekinteni a zenei örökségeket, az úttörők hagyatékait, szerepvállalásait. A Sónar 2016-os kiadásában több izgalmas művésszel, és származási országuk kultúrájával, hagyományaikkal, és jellegzetes zenei hangzásukkal találkozhatunk.
Egy kis latin esszencia
Érdemes odafigyelni az ecuadori származású Nicola Cruz munkásságára, aki ugyan Franciaországban született, és élt, de alaposan áttanulmányozta az Andok hagyományát, és hangzásvilágát belecsempészte szerzeményeibe. Ami miatt érdekes az úriember munkássága, hogy mindezt modern formában prezentálja. Szerzeményeit hallgatva a hatalmas hegyek, a dzsungel, és az Amazon hangulatát idéző dallamok által a hagyományos latin esszenciával operál, miközben modern gyártási módszereket és digitális textúrákat használ. De ugyanez elmondható el Diego Cuellar nevéhez köthető Las Hermanas stílusáról is. Dalait erősen befolyásolják a columbiai nagyszülők által hallott elegáns dallamok. Szépia tónusú képek, pazar melódiák, pattogó lemezjátszók és akadozó elektronikus ütemek egyesítésével létrejött egy hangzás mely egy teljesen új perspektívát kölcsönöz az idő múlásának.

Itt fontos még megemlíteni a sistergő élvonalbeli ritmusok atyaúristenét Matías Aguayot, aki a harmadik csúcsa a latin-amerikai háromszögnek a Sónaron. A chillei művész, évekig élt Frankfurtban hogy kikövezze az utat az újfajta „lázadó” tánczenének, és létrehozta cosmic tropicalista house kiadóját a Cómemet. Ezen címke alatt olyan művészek munkái láttak napvilágot mint Alejandro Paz, Ana Helder, Daniel Maloso és Carisma.

Spirituális Afrika
A Sónar 2016-ban is folytatja Afrika felfedezését, olyan művészek közreműködésével akik már korábban is tiszteletüket tették a fesztiválon, mint Omar Souleyman, Konono No. 1, Mulatu Astatke vagy Culoe Song, és még sokan mások.
A ghánai Ata Kak először lép fel Európában. A fiatalember játszani fog az “Obaa Sima”-ról is, amit eredetileg 94-ben adtak ki, és rendkívüli példája a helyi funk-rap hangzásnak, és amit nemrégiben újra felfedezett az amerikai label az Awesome Tapes From Africa. Óriási sikert ér el Európában is.

Mikael Seifu pályája egy kicsit másképpen kezdődött. A tehetséges etióp zenész egy ideig tanult az USA-ban, majd visszatért hazájába, és magába szippantotta a az etióp florklort, melyet tökéletesen beépített hangzásvilágába. Ennek eredménye a “Zelalem” EP, mely tökéletes példája a kulturális elemek összeolvadásának.

A Sónar színpadára lép a nappali programban Nozinja (született kezdeményező és központi figurája dél-afrikai shangaan elektro műfajnak), aki egy lélegzetelállító koncertet ad a hagyományos és az elektronikus tánczene összeforrasztásával több mint 140 bpm-en.

És végül de nem utolsósorban a fesztivál két Földközi-tengeri hangzásvilágát körülölelő izgalmas projektet is színpadra visz a Sónar. Az egyik az Acid Arab, melynek alkotói zseniálisan ötvözik a dallamokat, harmóniákat és eredeti arab dalokat (Marokkó, Algéria, Líbia, Tunézia) a techno és az acid house ízével. A másik pedig a török Insanlar, melyet Baris K (a vezető isztambuli Dj, és zeneszerző), aki előadásával a régi oszmán zenét formálja, előtérbe helyezve a hipnotikus népi hangzást.


Tickets/Infos: https://sonar.es/en/pg/tickets]]>