Mr. San Proper…
San Proper a DJ-nevem, akárcsak a polgári. Így anyakönyveztek és nőttem fel. House DJ vagyok, a gyökereim a blues, rock steady, dubwise, reggae, hip hop, funk, soul és természetesen a rock ‚n’ roll, techno és elektro zenékből eredeznek. House Musik Baby!
Mesélj egy kicsit az életedről, hogyan kezdődött a zene iránti szenvedély?
Yeah yeah yeah, próbálom olyan röviden és tömören összefoglalni amennyire csak lehet. Nyolc éves korom óta gitározom. A bátyám nagy lemezgyűjtő volt, így aztán én is azzá váltam. A gyűjteményem első darabjait tőle csórtam el… például Peter Tosh, Mama Africa,  Sam Cook, Otis Redding, Rolling Stones, Lou Reid, Transformer, vagy a Stranglers. Ami azt illeti, megvan a Stranglers összes lemeze, összes albuma, összes 12 inchese! A fekete zene sokáig rabul ejtett, Azt tudnod kell, ha a fekete zenéről beszélek, akkor olyan előadókra gondolok, mint Coasters, vagy Howlin’ Wolf. RnB a kezdeti időkből és delta blues. Straight Up Disco, P-Funk. Hip-Hop, például, tinédzser korom óta.  Egy idő után az elektronikus zene megszállottjává váltam. Felfedeztem  DJ Food, Aphex Twin, Mille Plateaux és Jeff Mills munkásságát, és az e-zene egy csomó őrült változatát. Később jött a disco és a funk, Chicago, Detroit, dobgépek…
Ez mind fantasztikus, amit felsoroltál!
Ez mind a San Proper hangzás része! Amsterdamban évekig fikáztak, ma pedig már a holland emberek is tisztelnek. Mióta saját zenéim jelennek meg, azóta pedig már a nemzetközi színtéren is. Ma már beutazom az egész világot, Tokiótól Rio de Janeiro-ig. Londontól Párizsig, Berlinen keresztül vissza Amszterdamig. Van egy csomó fellépésem Olaszországban, Franciaországban és Németországban. Próbálom a fellépéseimet úgy intézni, hogy közel legyek a hazámhoz, ennek ellenére hívnak zenélni az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába, Ázsiába és Ausztráliába is. Az egész világon vannak fellépéseim. Csak azért, mert szeretik azt a fajta gonosz hangzást, amit magammal hordozok.
Szeretek zenéket írni, elektronikus és élő elemeket olvasztok össze. Például a hangomat, a gitáromat és az ütős hangszereket, 808-at, 909-et. Mindegyikből egy kicsit. Ha fuzionál az akusztikus és az elektronikus, az olyan, mintha élőben zenélnék. Boldog vagyok, évekig küzdöttem azért, hogy felfigyeljenek rám és a munkásságomra az emberek.
san-proper-oysters
Úgy tűnik, igazán kitartó vagy, mindig talpra állsz…
Akkor is csúzni-mászni fogok, ha levágják a lábaimat. Megyek tovább.
Így is kell! Ne hallgass másokra. Járj a saját utadon!
Sajnos ennek megvan az ára, sok feszültséget szül a makacsságom. Makacsnak lenni pedig nem a legkifizetendőbb.
Persze, hogy nem a legjobb, de a legfontosabb, hogyha tükörbe nézel el tudod magadról mondani: „Megcsináltam, amire vágytam, a saját utamat járom!”
Pontosan! Próbálom elhagyni a lázadó jellemem. Pedig csak természetemnél fogva vagyok olyan. Ha azt akarják, hogy mondjak nemet, biztos, hogy igent fogok mondani. Ez tudom, hogy nem a legjobb, próbálok visszavenni, hogy ez ne így történjen. Nagyon sok kapcsolatom futott már emiatt zátonyra emiatt, de általában próbálok arra törekedni, hogy boldog legyek.
Beszélj egy kicsit a produceri munkásságodról!
Egyesek azt gondolják, hogy egy producer kevésbé állja meg a helyét DJ-ként. Vagy éppen fordítva, aki jó DJ, az nem lehet jó producer. De nálam ez nem így működik.
Szoktál mozogni?
Nem igazán vagyok oda érte. Próbáltam nyitni a sportok felé, kipróbáltam a thai chi-t. Egyébként jelenleg épp egy olyan videót forgatunk, ahol bokszolót játszom. Szeretem a boxot, a kung-fut és a szamurájokat is. De teljesen tapasztalatlan vagyok és tehetségem sincs, mert…igazából…én inni szeretek (nevet) Nagyon úgy tűnik, hogy az ivás, ami szabotálja a versenykarrieremet. Egy pillanat… (csörög a telefonja)
sanproper2
Szevasz Anton, a Rush Hour királyainak királya, merre vagy?
(A beszélgetés holland nyelvre vált, két mondat után leteszi a készüléket)
Sietnünk kell. Antal volt az, a Rush Hour királya, az autóban ül a gyerekeivel.
Rád vár?
Igen, a gyerekekkel együtt.
Még egy utolsó kérdés. Ha rendeznél egy fesztivált, mi lenne a line up?
Úgy gondolom, hogy minden helyet, minden szervezőcsapatot nagyra tudok értékelni, ahol már felléptem. El lehet ismerni valamit anélkül is, hogy összehasonlítanád őket. Vágod mire gondolok?
Igen, értem mire gondolsz…
Ugyanígy vélekedek a kedvenc zenémről, klubomról, kedvenc országomról és városomról. De ez így egy nagy baromság! Az egyik város ezért szép, a másik meg azért. Nem kell eldöntenünk, hogy melyik a jobb. Zsidó vagyok, buddhista és muszlim, szeretem Jézust, de csak azért, mert azt gondolom, hogy én vagyok ő.
Vagyis nálad elmosódnak a határok?
Nem szeretem őket… A határok nem mások, mint különböző szempontok kellemetlen választóvonala, legyen szó országokról, városokról, kormányzatokról vagy emberekről. Annyi csúnya történetet lehetne mesélni mindenről és mindenkiről, akár az én életemről is, amit nem szeretnék újra elővenni. Kivéve ha egy kibaszott erőszakoskodó, pedofil vagy terrorista vagy. Na jó, utóbbi néha még elmegy, ha a nemes célokra fókuszálsz. Az egész arról szól, hogy próbáljunk meg a fontos dolgokra koncentrálni. Maradj pozitív, motiválj másokat, építsd fel őket, ahelyett, hogy lerombolnád. Vágod. Jin-jang.
Még egy utolsó kérdés…
Várjál, az utolsó kérdésre még nem válaszoltam…vagy?
De, szerintem igen. Azt mondtad, hogy számodra nem léteznek határok , és minden lehet jó az egyik oldalon, ami a másikon rossznak számít.
Ja jó. Még egyet kérdezz, aztán hozok magamnak valamit inni, majd megyek játszani a gyerekeimmel.
Tökéletes. Szóval vissza a fesztiválkérdéshez. Hogyan nézne ki a line up-od?
Ezt meghagynám a Dekmantel-es srácoknak. Jelen pillanatban ők szervezik Európa legjobb fesztiválját. Megmutatják hogy lehet kicsiben, néhány színpaddal nagyot alakítani. Megmutatják, milyen, amikor csak jó művészeket hívnak meg, odaégett kaják és olcsó húsok nélkül. A helyszín egész idő alatt tiszta. Csak vega kaja. Csak jó zenészek. Tökéletes helyszín, nagyon szolid! Nincs sok színpad, jó a kaja, jó emberekkel.

(Ismét Antallal beszél telefonon, de úgy tűnik, hogy Antal nem hallja őt)
Még egy rövid kérdés, mielőtt indulnom kell.
Hova érdemes feltétlenül ellátogatnia annak, aki Amsterdamba utazik?
Az a hely, amit feltétlenül meg kellett volna látogatnia, itt van a túloldalon. Trouw. De ennek már vége. Van egy csomó hely, ami ezt az életérzést próbálja újraéleszteni. Jó dolgokat adoptáltak, de ez már mégsem ugyanaz. Senki nem tudja ugyanúgy csinálni, ahogy tették azt az utca túloldalán. A ProperCult-ot ajánlanám mindenképpen a Studio80-ban, az ugyanis a saját estém.
Nagyon köszönöm! Egy élmény volt!
Ahogy mondod, barátom!
Forrás: https://45rpm.ch/interview-san-proper/]]>