Szerdán kezdődik a Sziget. Soha nem látott mennyiségű kérdés merült fel idén a Sziget biztonságával kapcsolatban, így aztán a szervezők külön sajtótájékoztatót szenteltek a témának, ahol Gerendai Károly mellett többek között Zacher Gábor is megjelent.
♦ A Szigeten 3000 fő felügyel a biztonságért. Ebben benne vannak az önkéntesek, a nyomozók és a tűzoltók is. Gerendai Károly szerint minden elemében túlbiztosították a fesztivált.
♦ A legtöbb vaku Zacher Gábor felszólalását kísérte. Ő az egyén felelősségét hangsúlyozta, elmondása szerint az idén toxikológiai ellátásra szoruló fesztiválozók többségének fogalma sem volt arról, hogy milyen szert vett be, ami nem csoda, hiszen tavaly összesen 98 új kábítószert azonosítottak a piacon. A nagyobb drogfogásoknak egyébként igyekeznek minél nagyobb hírértéket keríteni, ezzel is elriasztva a dealereket. Zacher Gábor szerint sokkal nagyobb az egészségügyi biztosítás a Szigeten, mint egy átlagos szórakozóhelyen, így aztán nyugodt szívvel buzdítja a szülőket arra, hogy nyugodtan engedjék el a gyerekeket a Szigetre. Ő is ott lesz, már csak azért is, mert idén különösképpen tetszik neki a line up, egyébként azt javasolja, hogy három sörnél többet ne nagyon igyunk meg egyszerre.
♦ A rendezvényen nappal hat, éjszaka kilenc mentőautó áll ügyeletben, sürgősebb beavatkozások esetén a mentőhelikopter három helyen is le tud szállni. A légkondicionált egészségügyi sátor idén 300 négyzetméteres lesz, melynek része egy 12 ágyas fektető. Az ambulanciára kerülő fiatalok mindössze 8%-a végzi a kórházban, ez átlagosan 120-170 fesztiválozót jelent évente.
♦ A Szigeten átlag egy nagyvárosnyi ember tartózkodik egyszerre. Arányaiban sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mintha az ország bármelyik más pontján lennénk éppen. A biztonsági személyzet folyamatosan járőrözik, elképzelhetetlen az, hogy valaki órákon, vagy akár hosszú perceken át feküdjön öntudatlanul. A szervezők kiemelték a szigetes és VOLT-os fesztiválarcok segítőkészségét, finoman utalva arra, hogy a Sound közönsége nem feltétlenül ilyen a Zamárdiban maga alá fosó srác történetére reflektálva.
♦ A segítség ugyanakkor nem mindig a hivatásos személyzettől jön. Kitüntetésben és Sziget-bérletben részesült az a pultoslány, aki tavaly sikeresen élesztett újjá egy középkorú férfit a szigeten. Az újjáélesztést egyébként csak egy ponton lehet elrontani, ha nem kezdjük el.
♦ A terrorfenyegetettségre is készültek. Gerendaiék minden hatóságot megkérdeztek, mik lehetnek napjainkban a Sziget sebezhető pontjai, és ezekre külön akciótervet készítettek. A nizzai események hatására többek között a gyalogosforgalom szervezését is megerősítik. Üzembe helyeznek egy drónelfogó drónt, a vízrendszert védik a fertőzéstől, de ha egész Budapesten elmenne az áram, akkor a Sziget még úgy is tovább tudna üzemelni két napon át. A karszalag idén már személyes azonosítóként szolgál, így pontosan tudni lehet melyik vonalkóddal ki lép a fesztivál területére. Ez akkor is nagy segítség lesz, amikor egy öntudatlan külföldit egy szál alsógatyában visznek be az ambulanciára. Ezt Zacher Gábor mondta.
sziget
 
 ]]>