A 2016-os ADE hete egy nem mindennapi kollaborációval kezdődik. A ’Scripted Orkestra’ az elismert producer, Henrik Schwarz és a világ vezető nem klasszikus zenekara, a Metropole Orkest együttműködésének köszönhetően jött létre és október 19-án debütálnak a Melkweg-ben.
Bár ez az első alkalom, hogy a Buma kezdeményezésére a Metropole Orkest részt vesz az Amsterdam Dance Event programjában, mégsem idegenek azokban a közösségekben, miknek célja a zenekar és a tánczene közti közelebbi kapcsolat kiépítése. Dolgoztak már együtt Basement Jaxx-el, Junkie XL-el és újabban a Squarepusher-el.  Henrik Schwarz pedig az ADE egyik alappillérjének számít már. Az elmúlt néhány évben már látható volt a Concertgebouw színpadán, részt vett a Q&A’d-n a Sono Studio-ban és fellépett Dan Berglund-al és Bugge Wesseltoft-al közös projektjével a Muziekgebouw-ban.
Henrik Schwarz már korábban is dolgozott zenekarral, de elvárja, hogy ez az egyedülálló élmény nagyon különböző legyen. „Eddig csak olyan zenekarral dolgoztam, akik többnyire klasszikus zenét játszanak. A Metropole Orkest jazz és pop zenékben jártas és biztos vagyok benne, hogy éppúgy képesek techno és elektronika inspirálta zenéket is előadni.” Schwarz egy órányi új zenét komponált kimondottan a közös projekthez. A Metropole Orkest vezető karmestere, Jules Buckley lesz az ő jobb keze, aki segít megvalósítani ezt a rendkívüli zenei elképzelést.
A végeredmény egy igazi együttműködés lesz, ahelyett, hogy a zenekar csupán tánczenét játsszon élő hangszereken. Schwarz: „Ha megfigyeled azt, amit a Metropole Orkest korábban csinált, akkor egy nyitott-szellemiséggel találkozol, amire abszolút szükség van abban az esetben, ha valami újat szeretnél létrehozni.”  Buckley hozzátette: „Henrik és a Metropole Orkest is egyaránt feszegették a határokat mindenben, amit csináltunk. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Henrik-el dolgozhatunk, az ő zene íráshoz való egyenes és nyitott hozzáállása teszi lehetővé ezt a tökéletes megmérettetést.”
Henrik Schwarz & Metropole Orkest: ‘Scripted Orkestra’
Időpont: 2016. Október 19. 19:30
Helyszín: Melkweg, Amszterdam
Jegyek elérhetőek itt.
További info az eseményről a hivatalos event, illetve az ADE oldalán.
]]>