Vészesen közeleg a Bónusz és ennek kapcsán kicsit utánajártunk többek között Dave Clarke-nak. Találtunk is egy friss interjút melyből megtudjuk, mi történik mostanában a techno legenda háza táján és milyen véleménnyel van a zenei kultúra alakulásáról.

Amszterdamban élsz, ahol a klubok liberális és intelligens engedélyekkel működhetnek. Mi a véleményed az islingtoni tanács szabályozásáról a Fabric-ot illetően? Látod értelmét az angol törvényeknek?
A szórakozóhelyek és a zeneipar korábban sokkal inkább előtérbe kerültek gazdasági szempontból, mint például az acélipar az Egyesült Királyságban. A kereskedelemben mintegy 10 évvel ezelőtt a világ élvonalában jártak a neves rendezvények és bizonyos fokig a Dj-k is (de sok ember elhagyta az országot). Aggódom a jövő miatt, de ez már nem az én terepem, hogy mint érintett beszéljek az ország egy szcénájának lehetséges eltűnéséről. Személy szerint én rettenetesen szomorú vagyok a Fabric miatt és remélem, hogy mint az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szakmai és zeneileg izgalmas klubja, folytatni tudja tevékenységét. A Fabric világszerte ikonná vált és hogy csak így eldobták, az egy tipikus népbetegségre utal, a britek beszűkült látókörére, ami egyáltalán nem kedvező az ország kultúráját illetően.
Egy ideje már Amszterdamban élsz. Gondoltad volna, hogy egyszer ez lesz az otthonod?
1990-ben jártam itt először és egyből beleszerettem, állandóan ez járt a fejemben. Később megváltoztak a körülmények és néhány év múlva eldöntöttem, hogy nekem ez az otthonom és sose voltam boldogabb annál, hogy itt élhetek.
A helyiek támogatják a klubestjeidet, melyek kompromisszumok nélkül épülnek fel. Ki kellett harcolnod, hogy elfogadjanak, mint helyi kulcsfigura, aki segít felügyelni a Techno szcéna egyik legfontosabb színhelyét?
Igazából nem így gondolom. Elsősorban, mint egy megszállott úgy futtattam az estjeimet és szerencsés vagyok, hogy már a tizenkettedik évünkben járunk. Mikor elkezdtem az egészet – illetve az első 7-8 évben – nem volt túl sok techno rendezvény az ADE-n, Most viszont mindenki ilyeneket szervez és ez egy kicsit elvesz a varázsából, főleg ahogyan egyre inkább államosodik az esemény.
Miért gondolod úgy, hogy a skót és írek között találod a legnagyobb rajongóid?
Azért mert ők hűséges emberek, szeretem azt a független szellemet, ami náluk mindig jelen van. Első alkalommal még Dave Tarrida miatt jártam Skóciában Azelőtt soha, és azonnal éreztem, hogy ez mennyivel másabb ország. Ugyan ez volt mikor a Temple of Sound-ra mentem Dublin-ba, érződik a tisztesség és ez a mérvadó mindenhol.
Mit főztél ki mostanában, már ami a zenédet illeti? Számíthatunk valamilyen megjelenésre a közeljövőben?
Egy új albumon dolgozom a saját zenéimből, most stúdió időszak van.
Ha összehasonlítod a kisebb-nagyobb bulikat ahol zenélsz a régi időkkel, mikor ez az egész gyerekcipőben járt, mik a tapasztalataid?
Azt állítani, hogy minden eltűnt, egyszerűen naivságra vall. A lemezboltok hiánya (összehasonlítva azzal, ami 10-15 évvel ezelőtt volt) azt az érzést erősíti meg bennem, hogy a szcéna lokális támogatása átalakult. Akárcsak a helyzet, hogy egyes előadók lemezeit állandóan játszottad, de személyesen csak később ismertétek meg egymást. Az egész elmozdult üzleti irányba. Viszont a szakmai oldala sokkal jobb lett, a hangrendszerek jóval megbízhatóbbak, ahogyan a technika is. Minden változásban vannak jó és rossz dolgok, mondjuk azt kívánom, az emberek bárcsak elfelejtenék a telefonjukat a klubokban.
Ha lehetne 5 vacsoravendéged a zene történelméből (legyen élő vagy holt) akkor kik lennének azok? Te főznél nekik?
Már megtörtént Marky Ramone-al… de szerintem Laurie Anderson, Kate Bush, PJ Harvey, Tomita, Nick Cave lennének a vendégeim. Nem főznék, inkább ott lennék végig a szobában, hogy a beszélgetés minden pillanatát kiélvezhessem.
Forrás: Slam
Többek között Dave Clarke is meghatározó alakja lesz a 2016. november 11-én megrendezésre kerülő Bónusz Electronic Music Festival-nak, melyre ideje ráhangolódni. Mi ezt a szettet ajánljuk hozzá:
]]>