Jay Lumen vadonatúj szerzői albummal jelentkezett. A nagylemez turnéja már javában zajlik, melynek keretében többek között az ADE hivatalos nyitó buliján a Panama Klub, a párizsi REX, a londoni EGG és a chicagoi Annex is ízelítőt kaphatott az album dalaiból.
Megszokhattuk már, hogy Jay Lumen nem ül a babérjain. Ezt most például azzal bizonyítja, hogy egy 11 dalt felölelő szerzői albumot jelentetett meg október 17-én, mely a „Lost Tales” címet kapta.
Az LP koncepciója nevezhető egyfajta belső időutazásnak is. A 11 dal ugyanis Jay eddig meg nem valósított, ám az évek alatt felgyűlt ötleteinek kollekciója. Erről azonban jobb ha ő maga beszél:
„Már régóta foglalkoztatott egy album megjelentetése. Rengeteg megálmodott zenei ötlet gyűlt fel bennem az évek alatt, melyeket különböző okokból nem valósítottam meg. Nem éreztem alkalmasnak rájuk az aktuális hangulatomat, az időt, esetleg úgy gondoltam, hogy további gyúrást igényelnek, vagy egyszerűen csak más dalok miatt pihenni hagytam őket. A trackek egy része korai formájukban már elkészült csak a saját szettjeim számára. Ízlelgettem, tesztelgettem őket a bulikban és folyamatosan formáltam őket, akár egy szobrász, vagy festő. Végül az album készítésekor hozzájuk adtam az aktuális érzéseimet, hogy végleges formát ölthessenek. Így a megszületett dalok javarésze a bennem folyamatosan zakatoló ötletek eredménye. Ezeket gyakorlatilag egyszerűen hangjegyekké kellett alkotnom. Az eredmény tulajdonképpen egy szerzői album és egyben zenei válogatás, mely leginkább táncparkettre készült tehát semmiképp sem akartam vele beállni egy átlag sorba. Egy kicsit belső időutazás is. Azokat az elveszett meséket gyűjtöttem egybe, amiket ez idáig még soha nem mondtam el.”
Nos, ez az utazás olyannyira jól sikerült, hogy a legendás brit BBC Radio 1 több dalt is premierként mutatott be az albumról. Az amerikai Dancing Astronaut külön interjút kért Jay-től az album koncepciója kapcsán, a HMWL pedig a hét legjobb lemezeként mutatta be a „Lost Tales” albumot.
A Dancing Astronaut oldalán publikált interjút itt olvashatod angolul: http://www.dancingastronaut.com/2016/10/techno-tuesday-jay-lumen/


Gyakorlatilag a nemzetközi elektronikus zenei média egy emberként vetette rá magát a nagylemezre. Elismerő szavakkal illette a Mixmag és a DJ Mag is album review-iban a BE-ATV pedig egy speciális old school Top10-es listát publikált, melyet Jay azokból a dalokból állított össze, melyeket 5 évnél régebben játszott utoljára.
Ezt az alábbi link segítségével nézheted és hallgathatod meg.
http://www.be-at.tv/editorial/features/jay-lumen-selects
A kollégák is előszeretettel pörgetik a „Lost Tales” albumot. A rengetek nemzetközi név mellett játssza többek között Richie Hawtin, Joseph Capriati és Adam Beyer is, de jó páran érezték úgy hogy pozitív véleményüknek írott formában is hangot adnak.
Monika Kruse például az alábbi szavakkal kommentálta az albumot: good work of Jay! there are a lot of good tunes!”
Carlo Lio az alábbiakat mondta: „Great album man.. full support”
A legendás nagy öreg Sasha pedig egy egyszerű szóval fejezte csodálatát: „Solid”
Az album azonban nem csak a szakma és a média körében sikeres. Cikkünk keltekor a 2. helyen állt mind a Techno, mind az összesített Beatport release eladási listán. Ezen felül a „Pulsar” című dal jelenleg is a Top10 legjobb Techno szerzemény között szerepel, egész pontosan a 8. helyen.
Plusz akinek ez még nem lenne elég, a „Lost Tales” albumhoz máris fűződik egy rekord.
A Beatport Top100-as Techno listájában ugyanis egy időben 6 track foglalt helyet a nagylemezről, melyre az elmúlt 10 évben egyetlen más Techno album esetében sem volt példa.
Az LP egyébként Jay Footwork kiadójának gondozásában látott nap világot és három formátumban is megjelenik.
Már kapható digitálisan, az év végére, legkésőbb január elejére pedig elérhető lesz egy speciális album ízelítő vinyl (bakelitlemez) verzió is. Ezen felül a tervek szerint egyedi USB Card formátumban is kapható lesz a gyűjtők számára, mely szintén az év végére várható.
Nem csoda hát, hogy Jay Lumen kapcsolódó turnéja szintén gőzerővel száguld a világ körül.
Kezdve az ADE nyitó bulijával a Panama Clubban, vagy a legendás párizsi REX-et megemlítve, mely a világ egyik legismertebb és legpatinásabb Techno klubja.
A londoni EGG pedig szinte Jay Lumen második otthona, nem csoda hát, hogy ott is bemutatta az albumot.
A kiadvány, „System” című dala például szinte felrobbantotta a táncteret Londonban, ahogy azt az alábbi videón is láthatjuk.

Jay ismét játszott Szlovéniában, egész pontosan Ljubljanában is, ahol Adam Beyerrel karöltve töltötték meg a Kurzschluss 4000 fős arénáját.
Legutóbb  pedig az Egyesült Államokban járt, ahol a chicagoi Annex közönségét táncoltatta meg.
A tour idén folytatódik még Beirutban, Kölnben, a legendás madridi Fabrikban, Tunéziában, Franciaországban és még hosszan sorolhatnánk.
Persze a turné magyar állomásokat is érint, így itthon is részesei lehetünk Jay elveszett meséinek. A „Lost Tales Album Tour” során játszik például Budapesten a Corvin Club falai között, de a pécsi Amperben is és el ne feledkezzünk a már szinte tradícióvá vált karácsonyi The Etiket buliról sem Győrben.]]>