Tizenegyedik szezonjához érkezett a szegedi JATE klub elektronikus zenei sorozata, a JATE Progression. Ennek apropóján beszélgettünk a szervezőkkel a rendezvény múltjáról, jelenéről és persze a jövő is szóba került. Íme:

Tavaly ünnepelte a rendezvény sorozat a 10 éves jubileumot. Nem nehéz kitalálni, hogy a 11. Szezon következik. Visszatekintve az elmúlt évtizedre, hogyan értékeled a sorozat alakulását?
A 10. szülinapot egy külföldi fellépővel ünnepeltük meg. Primarie volt a vendégünk, aki a jubileumi bulin lépett fel nálunk, valamint Magyarországon is először. Továbbá járt nálunk East End Dubs, aki azóta már a Mathias Tanzmann nevével fémjelzett Moon Harbour kiadónál megjelent kiadványaival vált ismertté, és olyan neves klubokban lép fel, mint az ibizai Sankeys, a berlini Watergate, Fuse London és az egykori Fabric. A jól sikerült külfödi bookingok miatt, a hazai vendégfellépők, a Progression közönsége, valamint a bulik hangulata miatt mindenképpen előremutatónak és sokszínűnek értékelem a sorozat elmúlt évtizedét. Sajnos a jubileumot követően kicsit visszábbvettünk a szervezésből. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a karrierépítés került előtérbe az életünkben, hiszen nem dj/promoter/szervezési tevékenységünkből élünk. Az elmúlt 1-2 évben mi is kevesebb időt tudtunk beletenni a Progression managelésébe, azonban most úgy tűnik, hogy fordulhat a kocka a sorozat alakulását illetően.
A hely adottságait és a közönségetek összetételét is figyelembe véve, mit gondolsz, mi az amit még ki lehet hozni a rendezvényből? Gondolok itt olyan lehetőségre, hogy szemeszterenként 1-1 alkalommal külföldi fellépőt hívtok, ahogy volt korábban nálatok Izhevski vagy East End Dubs aki érdekes lehet számotokra és a közönség számára is. Van ilyen tervetek esetleg?
A helyi közönséget és az adottságokat figyelembe véve bőven akad kiaknázatlan terület a további fejlődésre. Szerencsére a Progression közönségének a magja egy folyamatosan megújuló, nyitott egyetemi közösség, aki “ráérez” a Progression ütemeire. Talán ennek is köszönhető, hogy sokat tudunk kísérletezni a house stílusán belül, nyitottabban is tudunk építkezni, nem kell leragadnunk egy éppen aktuális trend mellett, nem kell havonta erőltetnünk egy bevált irányzatot.
A sorozat sokszínűséget tovább erősíti az is, hogy a rezidens dj párosunk tagjaként folyamatosan megújulunk, nincs 2 ugyanolyan dj set, mindig más és más hangzással tudunk kísérletezni. A rezidens csapat az előző szezon óta tovább bővült egy bájos és stílusos női taggal, Aibell-el (Delusion), aki szintén egyedi módon és stílusosan válogatja a jobbnál jobb zenéket.
A klubestek keretein belül a housetól kezdve, a klasszik tech-houseon, a “román” és londoni minimal-house vonalon át sok-sok eltérő hangzásra építettünk már klubestet és mindegyiknek megvolt a maga íve, hangulata és varázsa is.
Külföldi fellépők persze továbbra is tervben vannak, azonban az a vonal, amit igazán szeretnénk, már megfizethetlen és kigazdálkodhatatlan. A helyi adottságokhoz mérten például egy East End Dubs az akutális piaci árán számolva már több havi Progression költségvetését elvinné, ennek ellenére azért nyitott szemmel járunk a külföldi fellépők kapcsán is. Nem tartom kiemelten fontosnak a külföldi fellépők folyamatos jelenlétét rendezvényeinken, még bőven akad olyan fellépő a magyar szcénából is, akivel korábban már nagyon jó bulit csináltunk, vagy még nem járt nálunk, de elismerjük azt, amit képvisel és mindenképpen szeretnénk vendégül látni.
kep1
Korábban, mikor én is Szegeden éltem a szerdai nap volt az elektronikus zenének szentelve; mondjuk egy másik szórakozóhelyen. Nem gondolkodtatok el azon, hogy esetleg a szerdai napot célozzátok meg a csütörtök helyett?
Azokon az ominózus szerdai napokon nagyon jó bulik voltak. Az egyetemi évek alatt meghatározó volt számomra, azonban ilyen téren a szerdai elektronika már a múlt és egy teljesen más generáció vált meghatározó elemmé a helyi éjszakai életben. Tervben volt ugyan a szerda, mint opció, azonban maradunk a csütörtöknél 🙂
Budapest nagyon erős de itthon sajnos a vidéki szcéna eléggé el van maradva minden tekintetben. Látsz lehetőséget esetleg olyan kooperációra, hogy más egyetemi városban is elindul egy ilyen sorozat valamelyik hétköznapon egy ottani brigáddal közösen? Mégis csak a 18-25 éves korosztály az akiket okosan felépített koncepcióval lehetne ebbe az irányba terelgetni.
Őszintén szólva szerintem az egész ország le van maradva ebben a tekintetben is, mint sok minden másban. Egyszerűen nincs már az az igazi klub élet itthon, mint amilyen korábban volt. Ez egyébként pár külföldi klubest/fesztivál után egyre szembetűnőbb.
A budapesti klubéletet sem nevezném azért annyira erősnek, egyszerűen csak a fővárosi szerepkörből adódan van lehetőség több teret adni az elektronikus rétegzenének. Jobb anyagi erőforrásokkal és több klubbal rendelkezik a város, amelyek között verseny van, mindezek ellenére azonban bőven több a marketing, mint az európai szinvonalú buli. Vagy a hely minősíthetetlen az infrastukturát tekintve, vagy a hangrendszer alkalamtlan az elektronikus zene minőségi kiszolgálásához, vagy úgy maga a közönség “érdekes”, olykor szimplán a hazai dj körítés kevés egy jó estéhez.
Egyre kevesebbszer futok bele tényleg jó buliba Budapesten annak ellenére, hogy a fellépők terén tényleg egyre több előremutató külföldi fellépő köszön vissza ránk a flyerekről. Akármilyen erős headlinerrel kitüntetett buliról is beszélünk, sok esetben a külföldi szórakozni vágyók tömege menti meg a klubestek létszámát és teremt biztos profitot az üzemeltetőnek. A vidéki városok nem rendelkeznek a fővárosban elérhető adottságokkal, azonban ennek ellenére még van igény az elektronikus zenére vidéken is.
kep3
Kooperációk kapcsán rengetegen említik a dj/szervező szakmában a kooperáció lehetőségét, azonban a valódi együttműködésre való hajlandóság elég alacsony szintet üt meg a véleményem szerint. Alacsony szintű együttműködés alatt értem a visszahívás alapú kooperációk kialakulását és elterjedését, ahol nem számít, hogy ki mit képvisel, jó-e amit csinál. Egyszerűen csak képes visszahívást generálni, vagy kellően olcsó ahhoz, hogy a szervezés költségeit alacsonyan tartsa és a szervezők/üzemeltetők hasznát maximalizálja. Az ilyen jellegű kooperációk kevés hozzáadott értékkel rendelkeznek, nem viszik előre a szcénát.. Csak, hogy egy példát említsek, hogy megértsd.
A Magyar dj társadalom újgenerációs tagjai között elég sokan képviselik és egekig magasztalják az újgenerációs “román” vonalat. Azonban a stílus rajongói közül kevesen gondolnak bele abba, hogy a “román” siker kulcsa mögött valójában kooperációk sorozata áll. A román dj-k/producerek együtt képesek voltak európai szintű klubesteket és fesztiválokat építeni, meghatárózó szereplővé válni az európai bulitérképen és sajátos stílust formálni. Ugyanezek a folyamatok megtörténtek több országban, a helyi kooperációkra és értékekre épülve. Az eredmény pedig érezhető, hallható. Ettől a gondolkodástól úgy érzem, még elég messze állunk.
Végül de nem utolsó sorban arra lennék kíváncsi, hogy az új évadban kiket terveztek meghívni a rendezvényekre? A novemberi dátum és a fellépők már publikusak. Na de mik a tervek decemberre és a jövő év elejére?
A klub szempontjából a december számunkra egy holt időszakot jelent, hiszen a vizsgaidőszak beköszöntével a Jate Klub, mint egyetemi klub csak a hétvégi időpontokban tart rendezvényeket.
A jövő évre vonatkozóan a terveket egy következő interjúban szívesen kifejtem 🙂
Esemény: JATE Progression pres. Yvel & Tristan]]>