Január 13-án Cristi Cons először Budapesten!

A Room 15 kiadó és Lost Minute kollektíva közös szervezésében pénteken a LÄRM-ben hallhatjuk a hosszú évek óta nagy elismerésnek örvendő és töretlenül fejlődő román techno egyik meghatározó figuráját. Vlad Caia-val közösen kiadót (Amphia Records) és közös zenei projektet (SIT – Sideways Invisibility Theory) is gondozó művész számára eredetileg a cselló volt a zene világába vezető kapudrog. Komolyzenei képzettsége miatt sem véletlen, hogy a Bukaresti Zeneakadémia elvégzése után Petre Inspirescu π Ensemble projektjében is közreműködött. Az elektronikus zene iránti személyes rajongása és közel tízéves produceri életműve már 2009-ben meghozta a gyümölcsöt: a Rhadoo, Raresh és Petre Inspriescu által életre keltett [a:rpia:r] label egyik kiadványán is helyet kapott szerzeményével, majd lett ő maga is tagja e stílusában megkerülhetetlen kollektívának.

A Lärm előtt lesz egy kis bolondozás a Vinyl and Woodban, ahol az este rezidensei teszik fel a kedvenc hangoló lemezeiket és azt pletykálják, hogy még Cristi is benéz egy sörre. (Az eseményt egyébként streamelik, azoknak akik ilyenkor még otthon készülődnek;)

Az interjú terjedelmessége miatt csak tíz kérdést választottam ki és fordítottam le, de akit érdekel az egész cikk ITT elolvashatja.

Hét évesen kezdtél csellózni, szóval kijelenthetjük, hogy a gyökereid a klasszikus zenéből erednek. Mit gondolsz ezzel a háttérrel könnyebb volt sikeressé válni az underground világában?

A szüleim mindketten zenészek, így koncertekre járok 3-4 éves korom óta. Ők imádják a klasszikus zenét, nálunk csak az szólt otthon. Bizonyos szempontból ez jó volt, de kicsit terhesnek éreztem mikor elkezdtem DJ-zni olyan volt mintha le lettem volna maradva. Nem volt olyan egyszerű a váltás. Csak klasszikus zene gyűjteményünk volt otthon – eltekintve a Queentől a Beatlestől és néhány jazz lemeztől – szóval az egyetlen esélyem a felfedezésre a TV volt ahol az MTV-t és más hasonló csatornákat hallgattam. Már tizedikes voltam mikor megkaptam életem első számítógépét, – mert a szüleim nem szerették volna, ha korábban elvonja a fókuszt a tanulástól – és ez az a pont amikor mindent elkezdtem letölteni ami tetszik.

Mikor fedezted fel először az elektronikus zenét?

Két évvel azelőtt, hogy Bukarestre költöztem. Egy barátom, Claudiu Stefan – aki most grafikusként vesz részt a Vladdal [Caia] közösen csinált kiadómban, az Amphiában – adta életem első mixét, amit Lemon8-tól rögzítettek a Krystal klubban. Nekem ez teljesen új volt, száz perc folyamatos zene. Nagyon tetszett, úgyhogy még többet kértem belőle. Utána adott egy mixet, amit Rhadoo és Raresh rögzített egy helyi rádió csatornánál, Raresh akkor még nagyon fiatal volt. Utána lett egy két settem DJ Kooltól és Raoultól.

Hogy kezdtél el megtanulni DJ-zni?

Ez is Claudiunak köszönhető. A bátyjának volt egy klubja a szülővárosunkban, (Craiovában) ahol elkezdtek elektronikus partykat csinálni. Claudiu ott játszott és én is elmentem egy pár bulijukra. Szimplán megkértem, hogy tanítson meg keverni és megtette. Ezután elkezdtem vele rendszeresen játszani ebben a klubban. Volt körülbelül egy ötven ember, akik rendszeresen jöttek a bulijainkra, szóval egyre jobban belevetettem magam.

Népszerű DJ voltál mikor megérkeztél Bukarestre?

Mire odaköltöztem imádtam keverni. Fejest akartam ugrani az egészbe, de nem találtam lakást a városban így beköltöztem egy sportolóknak létesített bentlakásos iskolába. Ott egyedül laktam, számítógép nélkül így nem jutottam hozzá semmilyen elektronikus zenéhez egy éven keresztül. Nem voltak fellépéseim vagy ilyenek. Aztán találkoztam pár emberrel, akik benne voltak ebben az egészben és ők segítettek, hogy bemutatkozhassak.

Milyen stílusú zenét játszottál ezekben a korai bukaresti években?

A barátaim akkoriban a detroiti technot vagy pedig a deep houset kedvelték, mint például Hed Kandi, Dimitri párizsból vagy Derrick May, esetleg Theo Parrish. Bejött, de sosem éreztem teljesen a sajátomnak. Otthon Craiovában sűrűn jártam a Krypton klubba ahol Rhadoo volt a havi rezidens. Éppen az egyik ilyen alkalom előtt jött meg Ibizáról, ekkor váltott progresszívről – minimál – housera. Pár embernek nem nagyon tetszett, de én teljesen lenyűgözőnek találtam.

Mikor kezdtél el producerként is tevékenykedni?

Ez 2007-ben volt, amikor másodéves egyetemista voltam. Mondtam az apukámnak, hogy el akarok kezdeni zenét készíteni, és megkérdeztem tudna-e segíteni azzal, hogy vesz nekem egy új számítógépet és hozzá a szükséges szoftvert. Adott 400 dolcsit, amiből egyből megvettem gépet. Az elején a barátommal Razvannal csináltunk zenéket, de mivel messze laktunk egymástól többnyire egyedül dolgoztam. Aztán találkoztam Vladdal [Caia] a MySpacen. Ő Norvégiában élt abban az időben. Megnéztem az oldalát és volt egy két deep house alkotás rajta. Nagyon jók voltak. Senki nem csinált Romániában olyan zenét abban az időben. Nem tudom, pontosan honnan származik így angolul írtam neki, és ő is angolul írt vissza, haha! Mondtam neki, hogy Bukarestről származom és utána kezdtünk el csak románul beszélgetni.

Most úgy érzed a te stílusod más, mint a többieké a román szcénában?

Amikor zenét készítesz, nem tudsz objektív maradni. Mindenki azt mondja hogy más, szóval gondolom igen. Bizonyos szempontból az én zenei produkcióim a klasszikus zenének köszönhetőek. Néha próbálok minimál stílusban alkotni, de az agyam azt mondja, hogy muszáj belecsempésszek egy kis dallamot valahol.

Nehéz külföldön alkalmazkodni a settek rövidségéhez, amik magasan Romániában a leghosszabbak?

Muszáj alkalmazkodni – de szerintem ez része a tapasztalat szerzésnek amin keresztül mész a karriered során. Először nehéz volt az öt órát lecsökkenteni kettőre, de szerintem ez egy kihívás, ami sose rossz dolog.

Mik voltak a szüleid reakciói a DJ és producer karrieredet illetően?

Nekem nagy meglepetés volt, amikor a szüleim elkezdtek érdeklődni azután amit csinálok. Velük éltem egy ideig pár évvel ezelőtt és ők mondták, hogy kedvelnek tőlem egy két mixet. Ezután apukám mondta, hogy meghallgatta Youtubeon a SIT albumot és tetszett neki rajta pár track. Ő nem egy minimál zene fanatikus de szerinte a mi zenéink egész dallamosak.

Event: https://www.facebook.com/events/1354378714594708/

Emese