A  mexikói BPM Fesztiválon történt tragédia kapcsán lefolytatott nyomozás során az egyetlen felelősségre vonható csoport a Zetas kartell. A lövöldözést követően – kedd reggel – négy festékszóróval teleírt lepedőt találtak a városban, olyan konkrét személynek célozva, aki a fesztivál alapításával áll kapcsolatban. Mexikóban egyébként nem ritka, hogy így üzennek egymásnak az utcai csoportok.

Az üzenet így szól: “Ez egy a jel, már rég itt vagyunk, mert ti nem rendeztétek el… A BPM fesztivál csak a kezdet, hullani fognak a fejek, a Golfo kartell és a Los Pelones tagjaié is, Üdvözlettel, a régiek közül: FAYO Z”

FAYO Z – aki az üzenetet címezte – valószínűleg Rafael de Angel Velez Moralest jelöli, aki Zeta drogkartell vezetőjeként ismert.

Playa Del Carmen és annak környéke ismert arról, hogy immár hosszú ideje két kartell irányítása alatt áll. A Cartel del Golfo és Los Pelones közötti megállapodásnak köszönhetően béke honolt mostanáig a területen. A Zéták Quintana Roo északi régióját uralják, ezen belül helyezkedik el Playa Del Carmen is. A Zéta kartell a legveszélyesebb és legerőszakosabb az összes kartell közül a mexikói kormány szerint.

A Zéták a a két kartell közötti egyezményt megpróbálták felrúgni, hiszen a tét fesztivál ideje alatt igencsak virágzó illegális drogbiznisz lenne.

“Ez egy gyepháború” – mondta a Fox News-nak névtelenül egy helyi lakos. “A Zéták próbáltak részesedést kérni a BPM szervezőitől, akik megtagadták, mivel megtették azt más szervezetek felé. A lövöldözés, amit először terrorcselekménynek véltek, tulajdonképpen a drogkereskedelmet irányító csoportok erőviszonyait hivatott demonstrálni. Ennek következtében a mexikói hatóságok kénytelenek beszüntetni a BPM Fesztivált és más minden ehhez hasonló eseményt is.

Kedden, 17-én Cancun városában ezután több lövöldözést jelentett a helyi rendőrség, és további fegyveres támadásokat követtek el különböző pontokon, plázákban is például. A területet ezért a forgalom elől is elzárták. A legutóbbi jelentések szerint azonban ismét visszatért minden a normális kerékvágásba.