A Residant Advisor 12 klubot vett górcső alá. egy igen érdekes sorozat keretében. Az In Residance sorozat minden egyes hónapban letelepszik a világ 12 legjobb klubja valamelyikében, és lehetőséget ad a bemutatkozásra négy rendezvény keretén belül. Februárban, ami egyben az utolsó állomása, a több szempontból is izgalmas és különleges grúz  fővárost, Tbiliszit választotta a RA. Itt található a Bassiani nevet viselő klub, ami igen jelentős színfoltja az elektronikus zenei életnek, de nemcsak Tbilisziben, hanem az egész világon.

A miértre könnyen választ kaphatunk, ha egyáltalán Grúzia és a grúz klubszcéna sajátos helyzetét megfigyeljük. Már a klub elhelyezkedése sem mindennapi, a Dimano sportaréna szolgál otthonául ,és ehhez társul a kiváló hangzás, az ámulatba ejtő atmoszféra és azok a nagy nevek, akiket sikerült elhozni a közönségnek, hogy a már hősiesen hosszú partikat ne is említsük.

bassiani1

Egy klub esetében ez már önmagában is vonzó, ha pedig Grúzia politikai helyzetének tükrében szemléljük, még különlegesebb a történet. A város elszigetelten helyezkedik el a többi európai nagyvároshoz képest, de a szovjet éra és a háború is érezteti még a hatását. Még felépülőben az ország, emellett az átlag kereset 200 euro körül mozog, és a drogtörvények is rendkívül szigorúak. Ezek a tényezők nem szoktak kedvezni a kluboknak, a Bassiani mindezek ellenére virágzik. Paata Sabelashvili, helybéli aktivista úgy nyilatkozott, hogy Tbilisziben a „raving” abszolút politikai töltetű tevékenység, és messze túlmutat pusztán szórakoztató jellegén. Ezt nevezhetjük a klub hitvallásának is, küzdenek az előítéletek és a szigorú drogtörvények ellen, így a legtöbb ember számára ez jóval többet jelent, mint egy szórakozóhely, lehetne  egy új korszak jelképe is.

A klubot 2014-ben alapította Tato Getia és Zviad Gelbakhiani. Huszonegy-két évesként álmodni sem mertek ilyesmiről, hiszen amikor a 90-es években tombolt a raveőrület Észak- és Nyugat-Európában, Grúziában sajnos polgárháború dúlt. Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a klubzene itt is gyökeret ereszthessen. A klub ötlete és megnyitása véletlenek sorozatán alapult. Az utolsó löketet egy 2013-as, múzeum pincéjében megszervezett privát parti adta. Nem kis kockázatot vállalva szervezték meg ezután a Stream Of Unconsciousness nevű szilveszteri bulit, ami végül az elvártakat beteljesítve hatalmas tömeget vonzott be. Egyértelművé vált, hogy Tbiliszinek szüksége van effajta megmozdulásokra.

bassiani3

Hőseinket a Vitamin Cubes nevű hely bízta meg bulik megszervezésével, és a srácok olyan neveket hoztak el a csodálkozó közönségnek, mint Xhin, Sebastian Mullaert, Nick Höppner, Ryan Elliott, Stanislav Tolkachev, Voiski, Levon Vincent, Etapp Kyle, Shifted, vagy Rødhåd. 2014 második felében végre lehetőségük nyílik, hogy megnyissák saját klubjukat. Nem ismertek kompromisszumot, így nemcsak a helyet választották ki, de a vizuális elemek, a személyzet, a fellépők és a beengedés is az ő elképzeléseiket kellett, hogy tükrözze. Nem egyszerűen egy klubot szerettek volna nyitni, mert annak semmi értelme, olyan dolgot akartak létrehozni, ami megváltoztat mindent maguk körül, a közösség életét is. Először egy ideiglenes helyen tartottak bulikat havonta kétszer. Ez sok szempontból nem bizonyult túl kedvezőnek, majd végül néhány ismerősük ajánlotta figyelmükbe a labirintusszerű pincerendszert, mely egy használaton kívüli medencébe torkollik: Getia és Gelbakhiani azonnal tudták, ez lesz az a hely, amit keresnek.

A klub nevét egy fontos történelmi esemény adta, Basiani győzelme, ami szimbolikus tartalommal is bír és kifejezi az eszmét, ami mögötte van. A hangrendszer kiváló, és a DJ pultról is úgy nyilatkoznak, hogy az egyik legjobb a világon: a fellépő DJ-k úgy érezhetik magukat, mint a gyerekek az édességboltban, ez a vibe pedig a közönséget is áthatja. Nem csoda, hogy hamar az európai élvonalba kerültek, és hétről hétre nemzetközi fellépőkkel tudják elkápráztatni a klubzene rajongókat. A kiváló külföldi előadók mellett a rezidens DJ-k hangzása is nagyon jellegzetes és legalább annyira vonzza is a közönséget az a fajta dark, atmoszférikus hangzás.

bassiani4

Nyitás éve: 2014
Cím: 2 Akaki Tsereteli Ave, Tbilisi, Georgia
Termek száma: 2
Befogadóképesség: 900
Hangrendszer: Funktion-One és Void
Rezidensek: HVL, Kancheli, Kvanchi, Nodrex, Zitto, Zesknel, Function
Facebook: https://www.facebook.com/bassiani/?fref=ts

Budapestről a Wizzair indít fapados járatokat Kutaisi-ba (30 ezzer ft környékén már ki lehet fogni retúrjegyet), onnan kb. még 200 km Tbiliszi.

Forrás: [Resident Advisor]

A cikk megjelenése óta kémeinknek sikerült eljutni a Bassiani-ba. Az erről készült beszámolónkat ITT olvashatjátok.