DJ-k és producerek világában nagyon népszerű gyakorlat, hogy anyakönyvezett nevük helyett másik pszeudo alatt alkotnak. Sőt, az is teljesen elfogadott normává vált, hogy minél inkább szokatlan legyen ez a név. Minden DJ-nek megvan a maga története, kinek összetettebb, kinek egyszerűbb, míg másnak csak a név hangzása tetszett. Összegyűjtöttünk néhány érdekes történetet, hogyan kapták kedvenc DJ-ink, producereink a művésznevüket.

Aphex Twin
A producer nevének első részét az Aphex hangrendszer cégtől kölcsönözte, míg a twin, azaz iker szó, halott bátyjának állít emléket, aki elhunyt születésekor.

Bicep
A Feel my bicep (érezd a bicepszem) kifejezés akkor pattant ki az ír duo fejéből, mikor belekezdtek bloguk szerkesztésébe: olyat akartak, ami meghökkentő, arrogáns és őrült, mint a 80-as évek house zenéje, vagy az italo disco.

Daft Punk
Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo, mint Daft Punk, a két legünnepeltebb előadó, aki valaha létezett, de nem volt ez mindig így. A 90-es évek elején a Darlin’ nevű francia punk rock együttes tagjai voltak, ami a brit Melody Maker magazintól kapott kritikát: “daft punk trash” ( bolond punk szemét) gúnynevet ragasztották rájuk. Hamarosan a gitárt szintetizátorra cserélték és megszületett a Daft Punk. Lehettünk volna kegyetlenebbek a The Libertines zenekarral is, ki tudja mivé válhattak volna.

Deadmau5
Egy nap Joel Zimmerman szétszedte a számítógépét és egy egértetemet talált benne, baráti köre rá is ragasztotta a kedveskedő becenevet “dead mouse guy” (döglött egér srác). A rövidített deadmau5 verzióra azért volt szükség, mert regisztrálni akart egy chatszobába, ahol a felhasználó név viszont legfeljebb 8 karakterből állhatott.

Drexciya
1781 körül keringett egy legenda arról, hogyan született meg egy víz alatti ország, Drexciya, melyet vízbefulladt rabszolgák meg nem született gyermekei népesítenek be. Erről a helyről kapta a nevét a 80-as évekbeli detroiti techno és ambient elemeket ötvöző formáció, melyről 97-es albumuk a ‘The Quest’ belső jegyzetei is tanúskodnak.

Eats Everything
Daniel Pearce nem azért választotta ezt a nevet magának, mert mindent megeszik: mindent játszik, de nem eszik meg mindent. Sőt, időközben arra jött rá, hogy inkább válogatós és csak bizonyos dolgokat eszik meg, így csak részben találó a név.

Efdemin
Egyszer, a még kisfiú Philip Solmann hallott egy rádiójátékot, amiben feltűnt egy gonosz karakter, bizonyos Mikhail Efdemin Romániából, egy fiú, akitől mindenki félt. Nagyon megtetszett neki a név, mint művésznév, ezért felvette.

Flying Lotus
Gyerekként Steven Ellison mindenkitől azt kérdezte, hogy milyen szuperképességre vágynak a legjobban, és elmagyarázta, hogy neki minden vágya, hogy képes legyen repülni.

Grimes
Claire Boucher a twitteren osztotta meg rajongóival, hogy honnan ered művészneve. A myspace oldalán a műfaji meghatározásnál hármat adhatsz meg, nála a háromból kétszer is a grime szerepelt, tulajdonképpen a grimes nem más, mint a grime többesszámú alakja.

Legowelt
Danny Wolfers, holland DJ, nehezen tud magyarázattal szolgálni, miért lett is lett a neve Legowelt, azaz legovilág. Talán mert olyan technos a hangzása, mint a Kraftwerk Computerwelt c. dalának.

Lousiahhh!!!
Lousia Pillot, nevének csak írásmódján változtatott, úgy, hogy az egy csatakiáltásra vagy üdvrivalgásra emlékeztessen.

Modeselektor
A formáció nevét a legendás Roland RE-201 azaz Space echo késleltető funkciója adta.

Mount Kimbie
Azt mondják nevük eredetéről, hogy mikor úton voltak a Glastonbury felé, akkor találkoztak össze egy druidával, akinek ez volt a bal kulcscsontjára tetoválva.

Recondite
A live szettek mestere azt nyilatkozta a The DJ Listnek, hogy mikor nevet választott, egy egyértelműen latin eredetű jelzőt szeretett volna, amely leírja mindazt, ami számára értékes. A recondite tökéletes volt: egyszerre szerette a szó hangzását és hangalakját.

SBTRKT
Aaron Jerome nem akarta, hogy a zene helyett, vele, mint személlyel foglalkozzanak, az volt a célja, hogy a zene beszéljen helyette. Az SBTRKT elnevezés a személy folyamatból való kivonására utal.

The Black Madonna
A Fekete Madonna figurájának számos eredete létezik, beleértve a karibi kultúrát és a feketebőrű Szűz Mária falfestményeket. Marea Stampert érdekelte a téma már tinédzserkorától kezdve és China Galland Longing for darkness című könyvét olvasta, amely a Fekete Madonna és Zöld Tara istennő találkozásáról szól. Tara istennő egy buddhista figura, aki védelmet nyújt a félelem elől. (a BLM mozgalom hatására azóta “The Blessed Madonna”-ra változtatta a nevét – a szerk.)

The Chemical Brothers
A duo tagjai eredetileg The Dust Brothers néven kezdtek el dolgozni, ezzel állítva emléket az amerikai duónak, egészen addig, amíg jogdíjak miatt nem változtatták azt meg Chemical-re. Sose találkozz a hőseiddel vagy nevezd el magad utánuk.

Forrás: [Mixmag]