Björk olyan, mintha nem is evilági lény volna, nem ebből az univerzumból való. Az izlandi énekesnő, ami a kreativitást és a zenei technológiát illeti, fényévekkel megelőzte a saját korát. A Virus c. dalával egyidőben megjelentetett egy interaktív alkalmazást is, az All is full of love c videóklipjében megjelenített robotszerelemre reflektálva, és most egy virtuális térben felállított kiállítással készül előrukkolni Los Angelesben.

Ha van popsztár, akinek jó szívvel fogadhatjuk a tanácsát, az Björk. És legnagyobb meglepetésünkre az avantgarde popsztár szerint időnként mindannyiunknak le kellene tennünk a telefont és helyette csinálni inkább valamit a szabadban. Arra hívja fel az olvasók figyelmét, itt az ideje, hogy kilépjünk a facebook profilunkból. „Lehet, hogy nagyon sok gyerek azt sem tudja, hogyan sétáljon az erdőben vagy más szabadtéri tevékenységet hogyan kell végezni.” – mélázik el, miután azt magyarázza, hogy a világ még mindig magyarázatra szorul a technológia fogalmát illetően. „Facebookozhatsz hosszú ideig, és utána olyan érzés lesz úrrá rajtad, mintha három hamburgert ettél volna meg egyszerre” – mondja. „Tudod, hogy szemét. Mindig azt tanácsolom a barátaimnak is, csak menjenek ki, sétáljanak egy órát, és figyeljék meg hogyan érzik utána magukat.”

Hiányzik neki Izland és az ottani élet, bánja, hogy nem él teljes mértékben zöld energiával, saját zöldségeket termesztve. Ugyanakkor mégsem gondolja, hogy a technológia az ördögtől való volna. Úgy tekint a virtuális valóságra, mint egy olyan térre, ahol létezik nemek közötti egyenlőség, és sokkal inkább kultiválja, mint bármilyen más szektora a világnak. „Ami a legizgalmasabb a virtuális valóságban, az az, hogy nem létezik benne a patriarchizmus hierarchiája” – magyarázza. „Rengeteg lány van benne. Hét vagy nyolc videót forgattunk, hét-nyolc különböző csapattal, és rengeteg a lány. Remélem ez tükröt tart, és eljön az idő, mikor a fiúk és lányok sokkal egyenlőbbek lesznek.”

Björk szavainak súlya van. A közösségi médiának egyre nagyobb szerepe van a depresszió kialakulásában. Egyre több lehetőség nyílik a kommunikációra, arra, hogy egymással érintkezzünk, és számtalan applikáció áll a rendelkezésünkre, talán meg kéne fogadnunk Björk tanácsát, és „emberséggel megtölteni a technológiát”, és állítsuk inkább kreativitásunk szolgálatába azt.

Egyébként Björk nem csak énekelni szokott, hanem a lemezjátszó mögött is jól érzi magát. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Sónar-on 4 órát fog pakolni!

Forrás: https://i-d.vice.com/en_gb/article/bjrk-says-we-all-need-to-get-off-facebook-and-go-for-a-walk