Sven Väth több, mint 35 éve a pályán. Pályafutása Frankfurtból indult, 2000-ben alapította meg a Cocoont, 1999 óta rezidens Ibizán. Ma már Londonban él. Egy igazi legenda, akivel 2011, 2012 és 2016 után idén is olvashattok interjút. 

Rengeteg fellépésed lesz idén is. Milyen kritériumok alapjàn àll össze a menetrend? Van a vilàgnak olyan szeglete, ahol eddig még nem jàtszottàl, vagy ami számodra különösen kedves?

Sokéves tapasztalattal a hàtunk mögött az alàbbi szempontok alapjàn vàlogatjuk a megkereséseket: ajànlat, régió, rendezvény eddigi története, helyszín, line up – ezek mind szerepet jàtszanak. Vannak promótetek,  akikkel régóta együtt dolgozom, velük màr jóval előre lefixàljuk az idópontot. Természetesen vannak kedvelt régiók, Európa mellett legfőképpen Dél-Amerika és Àzsia. Sajnos még így is szelektàlnunk kell, sok klub vagy régió egyszerűen már sehogyan sem fér bele a naptárunkba. Szívesen zenélnék példàul Izlandon vagy Dél-Afrikàban.

2013 óta Londonban élsz. Miért költöztél el Frankfurtból? Állandóan utazó DJ-ként milyen hatással van rád a Brexit?

Mindig is imádtam Londont és egy újabb álom teljesült azzal, hogy ide költöztem. A Brexit egyelőre még nem gátol a dolgaimban, meggyőződött világpolgárként viszont úgy gondolom, hogy ez így egy szar dolog. Remélem Európában hamarosan újra stabilizáldóik a helyzet.
sven2

Melyek a leglátványosabb változások, amelyek véghez mentek az elektronikus zeneiparban?

Erről sokat lehetne beszélni. A legfőbb dolog az az, hogy egyre nagyobb és professzionálisabb lett a szcéna. Jó és rossz értelemben is. Nézd csak meg a menedzserek egóját. A „mindent akarok, de azt most rögtön” mentalitást. Vagy azokat a művészeket, akik a könnyű sikereket választják, de nem adnak vissza semmit a szcénának. De én igazából boldog vagyok, mert összességében igen szépen növekszik az e-zenei színtér-

Mi változott Ibizán?

Ez még összetettebb kérdés. Ez egy olyan torta, amiből mindenki szeretne magának egy szeletet. Óriási harc folyik a túlélésért. Tesszük a dolgunk, próbáljuk tartani a lépést a Cocoon csapatával.

Köztudott rólad, hogy a bakelitlemezek nagy rajongója vagy még ma is. Hol veszed a lemezeket és mennyi időt szánsz hetente az új zenék felkutatására?

Rengeteg lemezt vásárolok, egy részét kifejezetten csak a gyűjteményem számára! Ebben nagy segítségemre van a Cocoon marketingese Ingo, aki mindent megrendel, amiről azt gondolja, hogy számomra érdekes lehet. Ő gyűjti és válogatja a promókat is. Meghallgatom az újdonságokat és eldöntöm melyek azok a zenék, amik a lemezestáskámban landolnak.

sven3

Komoly érdeklődést mutatsz a kortárs művészet iránt is. Mesélnél erről egy kicsit?

Igen, Andreas Gursky (fényképművész) and Tobias Rehberger (szobrász) nagyon jó barátom. Bízom benne, hogy a jövőben egyszer valami közös dolgot is véghez tudunk vinni.

A lemezjátszók piacán rengeteg az újdonság. Mennyire követed figyelemmel a  Technics, Denon, vagy a Mixars legújabb termékeit?

Több, mint 30 éve használok Technics-et! Kipróbáltam több új terméket is, de szerencsére nem kell lemondanom a Technics-ről. Hamarosan egy új verziót dobnak piacra, már be is szereztem kettőt a limitált kiadásból.

Az elmúlt években több nagysikerű zenédet remixelték. Mikor várható újabb saját szerzemény?

Hamarosan új remixek jelennek meg. Ezekről többet még nem szeretnék elmondani, hallgassátok meg őket majd a szettjeimben!

Le tudod írni egy „átlagos” napodat?

Szerencsére, nem. Minden nap új kaland, különösképpen mióta megszületett a fiam, Tiga. Szeretek nap, mint nap új távlatokat felfedezni.

Kimerítő a naptárad. Mivel tartod magad formában?

Sport és ayurveda de legfőképpen pedig szeresd azt, amit csinálsz!

Forrás: [TheSkinny] és [Fazemag]