Egy fesztivál megszervezése soha sem problémamentes, és ami megtörténhet, az rendre meg is történik. Mint például nem is olyan rég a Fyre fesztivál esetében. Hírnevéhez méltóan földi paradicsom lehetett volna, de a fesztiválozók sokkal inkább érezhették magukat úgy, mint a Számkivetett c. filmben. Lássuk a legelbaltázottabb fesztiválok listáját.

1. A KETRECBE ZÁRT EVIAN CHRIST

A leeds-i fesztivál általában arról ismeretes, hogy a DJ-ket úgy dicsőítik, mint az isteneket. Sajnos 2015-ben Evian Christ nem ebben a bánásmódban részesült. A valaha jegyzett legfurcsább incidens érte őt: a biztonságiak elkapták a backstage-ben, és be is zárták az “illetéktelen” behatolásért. A twitteren #FreeEvian névvel indítottak kampányhadjáratot a szabadulásáért, mégis több, mint egy órát töltött a security fogságában. A fesztivál főszervezője nem volt hajlandó beismerni az igazságot, azt állította ki kellett józanítani Eviant, és a cellájára pedig azt írták, hogy Evian Christ backstage areája. Christ a facebook oldalán tudatta a rajongóival mi is történt valójában.

2. RIOTSTOCK ’99

Mire gondolunk, ha meghalljuk Woodstock nevét? Egy rakás fűben ülő hippire, békére, szeretetre, összetartásra. Na a fesztivál 30. évfordulóján megrendezett eseményről bármi eszünkbe juthat, csak pont ezek a kifejezések nem. Két probléma merült fel: a fesztiválozók nem vihettek sem ételt, sem italt a fesztivál területére. Vizet sem, pedig annyira meleg volt, hogy még az aszfalt is megolvadt. Így a résztvevőknek nem maradt más választásuk, mint vagy megveszik a méregdrága palackozott vizet, vagy sorban állnak órákig az ingyenes ivókutataknál. Sajnos több ember is rosszul lett a dehidratáltság miatt a tikkasztó hőségben. Nem ez volt azonban az egyetlen probléma. Néhányan túl komolyan vették a RHCP által előadott Jimi Hendrix számot, aminek a címe Fire. Gyújtogatni kezdtek, autókat borogattak a fesztiválozók, míg végül felszólította őket New York állam, hogy nyugodjanak le. Nem így képzelnénk a szerelem nyarát.

3. 2012 BLOC FESTIVAL: KATASZTROFÁLIS SZERVEZÉS, HAJÓRÓL UGRÁLÓ FESZTIVÁLOZÓK

Az egyik legrosszabb dance fesztivál, amit valaha szerveztek. Az esemény majdnem katasztrófába torkollott, ugyanis a jegyvásárlók nagyrésze be sem jutott a rendezvényre, helyette órákig álltak sorban mozdulatlanul és nyomorogva. Egyesek úgy nyilatkoztak, hogy már-már az életüket féltették. Mások ezzel szemben, hogy feldobják a partyt, egy régi hajóról ugráltak meztelenül a vízbe.

4. A FESZTIVÁL TÁRSALAPÍTÓJA TIPORTA SÁRBA A DIADALT

2015-ben a fesztivál visszatért korábbi helyszínére, ahol korábban is megrendezték. A 2012-es emlékek nem múltak el nyomtalanul, de végül mégis sikert aratott. 2016-ban ismét megtartották a fesztivált. Kevésbé volt zökkenőmentes, de mindent egybevetve a fesztiválozók kellemes emlékekkel távoztak. A fesztivál után viszont az egyik társalapító úgy nyilatkozott a fesztiválról, hogy ezek a hipsterek nem tudják mi az a rave, unalmasak voltak és túl óvatosak.

5. A MELBOURNIE-I ILLEGÁL PARTY MÉG AZELŐTT VÉGET ÉRT, MINTHOGY ELKEZDŐDHETETT VOLNA

Ha illegál bulit szervezel, nem árt titokban tartani – legalábbis – a hatóságok előtt. Ez az egyik legfontosabb szempont. A Melborne Beach Party szervezői azt tűzték ki célul, hogy a Triple J rádióállomás által játszott legjobb zenéket fogják leadni.  Létre is hoztak egy eseményt a facebookon, az érdeklődők száma a 20000 főt is elérte, erre rá is ugrottak azonnal a közösségi média emberei. A következő bejegyzés volt olvasható az esemény oldalán: Hello Jai és Clint! Itt a Victoria Rendőrség. Tudjuk, hogy a Triple J nem hagyta jóvá ezt a partyt, feltételezzük, hogy nincsen semmilyen engedélyük sem a port philip-i Tanácstól. Ha ez így van, ellátogatunk hozzátok, és reméljük nem fogjuk elrontani a bulijukat.” Durva.

tomorrowworld-montage

6. NEM KÉTSÉG, A ZOO8 MINDEN PONTON ELSZÚRTA

A ZOO8 szervezői mindent elrontottak, amit el lehetett. A legrosszabb fesztivál, amit valaha szerveztek. A bejutás több, mint 4 órán át tartott, a kempingben a körülmények sem voltak túl rózsásak, ugyanis eléggé korlátozott volt a férőhelyek száma, valamint az ivóvíz. A fellépőket nem fizették ki, vagy egyszerűen visszautasították a felkérést, és a második naptól már az egyik színpad sem üzemelt, miután a sátortartórúd összetört. A résztvevők okkal lehettek elégedetlenek. Egy résztvevő így kommentálta az eseményt a facebookon: “Nem hiszem el, hogy lehet valami ennyire szar. Lehet jobban jártam volna, ha felverem a sátram a kert végében egy kis heroinnal és borotvapengével.”

7. MAITREYA: NINCSENEK ENGEDÉLYEK, LEFÚJJÁK A BULIT, NEM TÉRÍTIK VISSZA A JEGYEK ÁRÁT

Egy fesztivál megszervezésének első fontos lépése a szükséges engedélyek megszerzése. Az ausztráliai Maitreya nem tudta beszerezni a szükséges papírokat és erről az érdeklődők is tudomást szereztek, sokan aggódtak, hogy végül elmarad a party. A szervezők nem nyilatkoztak egyértelműen, végül egy nappal az esemény előtt az időjárásra hivatkozva lemondták az egészet. Vissza kellett volna téríteniük a jegyek árát, ami 150 és 300 dollár között mozgott, de a szervezők azt közölték, hogy ez nem lehetséges. Tervben volt, hogy esetleg megrendezik majd egy másik időpontban, ezzel a válasszal nyilván többek nem voltak megelégedve. Valamilyen furcsa oknál fogva 2017-ben is meg akarták rendezni a fesztivált, és még olyanok is akadtak, akik vettek volna rá jegyet. Az eseményt azóta törölték. Teljes a zűrzavar.

8. BORN AND BRED FELKÉRTE, MAJD TÖRÖLTE AZEALIA BANKS NEVÉT A FELLÉPŐK SORÁBÓL

Mindig kell egy húzónév, ha egy fesztivál debütál, ez érthető. De talán nem Azealia Banks volt a legszerencsésebb választás, ugyanis a rapper nem titkoltan mocskos szájáról híres. Homofób és rasszista megjegyzései miatt, mellyel a szakma más jeles képviselőit illette, a szervezők végül úgy döntöttek törlik Banks-et a fellépők közül, mert a fesztivál üzenete épp az egyenlőség lett volna.

9. AVICII NEM JÖTT, A FESZTIVÁL IS ELMARADT

Nehéz elképzelni, hogy egyetlenegy előadóra építsenek egy fesztivált, tavaly Hollandiában mégis megtörtént. A Flying Dutch szervezői nem tudták garantálni, hogy Avicii fellép, mivel akkoriban több show-ját is lemondta, ezért lefújták az egész eseményt, annak ellenére, hogy az EDM rajongók számára más húzónév is szerepelt a line upon.

10. TOMORROWWORLD: A FESZTIVÁLOZÓK AZ ÚT SZÉLÉN ALUDTAK

A fesztiválozás árnyoldalai közé tartoznak a nyirkos éjszakák és a kényelmetlen pózok, amiket ilyenkor alvás közben felveszünk, de a zene és a buli kárpótol minden kényelmetlenségért. Fordítva még annyira sem szórakoztató, mégis ez történt 2015-ben. Az időjárási viszonyokra hivatkozva lezárták a terület egy részét, így igazából az utolsó vasárnapi napon csak a kempinglakók vehettek részt a rendezvényen. A többiek a cudar időjárás ellenére, mint valami menekülttábor lakói, élelem és víz nélkül a fesztivál területén kívül ragadtak.

Forrás: http://mixmag.net/feature/10-major-festival-fuck-ups