Hogyan kapcsolódik az elektronikus zene a felnőtté váláshoz? Erre a kérdésre kereste a választ Porkoláb Bence diplomafilmjében. Szereplők a budapesti és az országos underground elektronikus zenei szubkultúra megkerülhetetlen részévé váltak az elmúlt évek során. A pécsi Daidai formáció négy tagjával idén januárban ismerkedett meg és a beszélgetések során merült fel a film és a téma ötlete. Természetesen extra motivációt jelentett az elektronikus zene szeretete és a Daidai-os srácok különleges live act előadása, melyben hárman vesznek részt a négy fős csapatból. Hat kezes fellépéseikkel Magyarországon, szinte egyedüliként járják az ország klubjait és fesztiváljait.

A film bemutatja a csapat szereplőit, hogy hogyan kerültek kapcsolatba az elektronikus zenével, mit jelent számukra a techno kultúra és személyes élettörténeteiket is megismerhetjük. Különlegesség, hogy a live act felépítését is prezentálja, a kamera, mint egy harmadik szemlélő rögzíti a partykat, tükröt tartva fellépőknek és közönségnek egyaránt. A forgatás Pécsett és Budapesten zajlott februártól áprilisig, többek között a pécsi Amper klubban, Budapesten az Aether-ben és a Tilos Rádió stúdiójában. Betekintést nyerhetünk a srácok pécsi stúdiójába és számukra kedves helyszínekre, ahol személyes történeteikről beszéltek. A film arra keresi a választ, hogy hozzájárul-e a DJ-zés a fiatal kor kitolódásához, milyen lemondásokkal jár, és kik is azok, akik a pult mögött állnak a sötétben.

daidai2_Easy-Resize.com

Hogyan is kezdődött a projekt, honnan jött a felkérés?

Egy januári Aether klubos fellépésünk után felkeresett minket Porkoláb Bence, a Budapest Metropolitan University végzős hallgatója, hogy forgatna rólunk egy dokumentumfilmet diplomamunka gyanánt. A film központi témája a felnőtté válás, méghozzá a magyar elektronikus zenei szubkultúra részeként. Számunkra nagyon izgalmasan hangzott, ezért rövid egyeztetés után bele is kezdtünk a munkába.

Miért egy ilyen nehéz témát választottatok, egy jól megkreált promo videóval szemben?

A témaválasztás Bence ötlete volt, mi mindenképp valami személyes dolgot szerettünk volna átadni magunkból! A dolog lényege az volt, hogy ne csak a zenénkről szóljon az egész. Egy promo videó sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb lett volna, de ez egy kicsit más szemszögből közelít meg bennünket. A választott téma egy elég széles idősíkot ölel fel, amiről bőven akad mondanivaló, így a dolog „nehézsége” egyben könnyedsége is.

Meséljetek röviden a forgatásról, milyen volt kamerák előtt szerepelni?

A forgatás különféle helyszíneken zajlott, voltak csoportos és egyéni interjúk is. Meglepően érdekes kérdéseket kaptunk és mindenki örömmel bontakozott ki. A kamerák előtti szereplés szerintem egy külön szakma, még a profi színészeknek is több év munkája fekszik benne, mire megtanulnak magabiztosan szerepelni. Felvételkor az ember kicsit úgy érzi, mintha hirtelen több ezer szempár figyelné és ezáltal egyfajta természetes izgalom lesz rajta úrrá. Mozdulatai, hanglejtése kicsit eltér a megszokottól, néha keresi a szavakat, esetleg ismételi őket stb.. de hát erre vannak a vágó urak, hogy ezeket a bakikat kivegyék. Persze az élő vágatlan videó felvételeknek is megvan a maga bája, de mivel a miénk nem az volt, ezért elmondhatom, hogy jó munkát végeztek a srácok!

daidai4_Easy-Resize.com

Tervezitek-e a jövőben, hogy részt vesztek hasonló projektekben?

Most egy ideig biztos nem, mert nagyon sok energiánkat felemésztette, de biztos vagyok benne, hogy ha pár év múlva ismét megkeresnek minket és lesz mit mesélnünk, akkor ugyanígy neki ugrunk egy ilyen kihívásnak.

Hol találkozhatunk veletek a közeljövőben, milyen megjelenések várhatók?

A dátumokkal mindig bajban vagyunk.. szeptember 14-én az egyik kedvenc pesti helyünkön, a LÄRM-ban játszunk az Apotek label tagjával Dinom Danival (Esmen). Szeptember 16-án a Pécs City Karneválon lépünk fel, ami egy egész napos őrület és ennek záróprogramjaként Bernáth Peti lesz a vendégünk a Lompos Uszkárban, Pécsett!

09/14 – LÄRM – Budapest
09/16 – Lompos Uszkár – Pécs

Egy kis szünet után augusztus végén egyszerre két megjelenésünk is volt. Az egyik a Melotherapy Records-nál látott napvilágot Clarkent, Vincent Casanova és Viktor Udvari közreműködésével, a másik a MOFF-nál jelent meg Space Drive néven. Jelenleg több remix felkérésünk is van, amiken dolgozunk és egy filmzenei projektbe is belecsöppentünk.

Daidai – Changes [Melotherapy – MLT034]

Daidai – Space Drive [Mofolo Mafia – MOFF014]
Beatport

Mi mozgat titeket zeneileg mostanság, csapatban vagy egyénben gondolkodtok?

Ugyanaz mint eddig, hogy kifejezzük azokat az érzéseket, amik bennünk vannak. Csapatban és egyénileg is gondolkodunk. Csapatszinten már elég sok mindent sikerült megélnünk, most azt érezzük ahhoz, hogy ott még többet tudjunk elérni egyénileg kell fejlődnünk.

Film About Daidai – Szeptember 13-án este a Corvintetőn

Az alkotók:

Rendezte: Porkoláb Bence;
Fényképezte: Tamás Péter, Szondi Krisztián;
Szerkesztette: Boros Brigitta, Tódor Rafael;
Colorist: Sipos Bence;
Külön köszönet: Miklós Mari