Aki szereti a román technot, biztosan nem először hall a Mioritmic fesztiválról. Tökéletes megjelenési platform a tehetségesebbnél tehetségesebb román dj-k számára, de nem ez az egyetlen célja a Kolozsvár mellett megrendezett fesztiválnak. A jövőbeli jelene a múltunknak – mondják a rendezvényről a fesztivál szervezői. A bemutatkozás misztikusságát a helyszínválasztás csak erősíti: a Kolozsvár melletti erdőben felállított sátrak eléggé távol esnek a várostól, hogy a résztvevők átadhassák magukat a nem mindennapi élménynek, amit ez a pár nap nyújt.
mio2

Idén ötödjére rendezték meg a fesztivált. Egy kisebb delegáció képviselte a magyarországi techno szerelmeseit is. Az utazás Kolozsvárra egyszerű: ki repülővel, ki autóval, ki busszal érkezett, de maga a fesztivál is könnyen elérhető a város bármely pontjáról, mert taxit bármikor lehet fogni és nagyon olcsón elvisznek bárhova. A taxisofőrünk még a különleges helyszínről és Drakuláról is mesélt nekünk míg meg nem érkeztünk az elvarázsolt erdőbe. Egy rövid szakaszon gyalog a fesztivál fényeit követve vezetett az utunk. A bejutás nem volt egyszerű, voltak aki hosszú ideig várakoztak a sorban, míg a biztonságiak beengedték őket, amiért a szervezők elnézésüket is kérték közösségi oldalukon, de ahogy ők is említették: a zene, a fellépők csodálatos produkciói, a hangulat mindenkit kárpótolt a kellemetlenségekért.

mio3

Az fesztivál első napja, illetve estéje kicsit nehezen indult: talán a szervezők sem mérték fel először milyen nagy az érdeklődés és mekkora tömegre lehet majd számítani, a ki- és bejutás, a helyszínek közötti átjutás ezért nem volt zökkenőmentes. Mégis fantasztikus volt látni azt, ahogy az emberek mindennek, vagy a hideg ellenére is folytatták a táncot rendületlenül. Nem is lehetett ez másképp, mert a nemzetközi fellépők színpadán olyan kiváló dj-k, formációk rakták a lemezeket, mint Masomenos vagy Valentino Kanzyani, a román szférából pedig a legendás RPR Soundsystem produkciója ejtett minket extázisba, amiből felocsúdni sem volt időnk, mert ezt Suciu és Herodot b2b-je követte, ami délutánba hajlóan tartott, de az emlékezetünkbe garantáltan örökre bevéste magát. Az élményhez a mesébe illő vizuál és a dekoráció is sokat hozzátett: az elvarázsolt erdő téma mindkettőben visszaköszönt buja zöld levelek, burjánzó növényzet vagy pettyeskalapos gombák képében. Az ígéretekkel ellentétben a buli nem volt megszakításoktól mentes: mindenki meglepetésére szombat délután négy órakor szünetet tartottak a szervezők.

mio4

Szombat este újult erővel vehette be a táncteret a Mioritmic serege. A line up pedig ismét pazar volt: tINI és Bill Patrick b2b-je a.k.a. a Rolls’n’Do duó órákon át táncoltatta a közönséget, míg a másik a helyszínen olyan legendás román dj-k váltották egymást a pult mögött, mint Lizz és Cosmjn, akik közös produkciója képes volt meghajlítani a teret. Barac, Arapu és Mihigh követték őket, utóbbi fantasztukis párost alkotott Charlival is a színpadon, és vasárnap délután még javában pakolták a véget nem érő trackeket. A hangulat fergeteges volt, és a zene odaláncolta a – tegyük hozzá faradhatatlan – közönséget. A parti hétfő reggelig tartott, és közben az előző nap fellépői is újra és újra a lemezjátszók mögé álltak, és felejthetetlen pillanatokat köszönhetünk nekik és nem kevésbé a csodálatos zene rajongóknak.

Jövőre ugyanekkor ugyanitt találkozunk, addig is szemezgessetek a fesztiválon készült felvételekből!