Berlin a techno fővárosa, évek óta pörög a klubturizmus. Ezzel a helyi városvezetés is tisztában van, akik egymillió euróval támogatják a klubokat.
A Tagesspiegel szerint ezt az összeget a szórakozóhelyek hangszigetelésére fogják fordítani. A szabadtéri helyeken hangszigetelő falakat építenek, a klubok környékén található, problémás lakóházak ablakait szintén extra védelemmel látják el.

“Egy ilyen sűrűn lakott városban, ahol a lakóházak a szórakozóhelyek közvetlen közelében találhatók, csak így lehet biztosítani a békés együttélés feltételeit.” – nyilatkozta Lutz Leichsenring, a klubokat tömörítő szervezet szóvivője.

Jelen esetben tíz szórakozóhelyről van szó, ahol komoly problémákat okoz a hangzavar a környéken lakók körében. Ezek közé tartozik a YAAM, a Kulturbrauerei és a Johnny Knüppel. 2011 és 2015 között egyébként összesen 170 klubot kellett bezárni a német fővárosban. Vagyis igen komoly problémáról van szó, amit csak így lehet orvosolni. Ez az intézkedés azt mutatja, hogy a városvezetés számára is fontos, hogy Berlin továbbra is megmaradjon Európa partyközpontja.