Előszedtük a varázsgömböt és a Black Mirror című sorozaton felbuzdulva megpróbáltunk a jövőbe látni. Összeszedtünk néhány trendet, ami szerintünk hamarosan jellemezni fogja  a partyszcénát. Van, ami már az ajtónkon kopogtat és van, amire csak évekkel később fog sor kerülni. Vagy esetleg soha. Az is érdekes folyamat, hogy már a cikk megírása közben több helyen is updatelni kellett. Ami nem is olyan régen még jövőbeli eseménynek számított volna, az már a jelen.

VISSZAJÖN AZ ELECTRO
A zenei trendeket az állandó körforgás jellemzi. Az elektro a 80-as években volt igazán csúcson, hogy aztán az ezredforduló után ismét megjelenjen. Másodvirágzása csupán néhány évig tartott. Azután sem tűnt el, gyakran színesítette 1-1 szerzemény a szetteket, most azonban mintha erőteljesebb mocorgást éreznénk. Maceo Plex leporolta régi alteregóját és újra electro-kat ír, a stílust zenéjében leginkább kifejező DJ, Helena Hauff mixét választották meg 2017 legjobb essential mixének. Ezek a hírek ráadásul már azután láttak napvilágot, miután elkészült ennek a cikknek a vázlata.
hauff
SOHA NEM LÁTOTT NÉPSZERŰSÉG, A TECHNO AZ ÚJ “EDM”
Akár csak egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy DJ-k zenéljenek a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadán. Ma már szinte minden zene elektronikus. Az EDM megjelenésével irdatlan pénzösszegek kezdek forogni a szakmában. Utat tört magának a mainstream világában a tech house és a deep house-nak csúfolt popzene. Most pedig nagyon úgy néz ki, hogy a techno fogja letarolni a piacot. Ezt sajnos el kell fogadnunk. A techno már rég kibújt a föld alól. A top DJ-ink még több pénzt fognak keresni, a közönség pedig egyre inkább csak felhígul. Ebből pedig egyenes arányosságban következik a következő pont.

EGYRE TÖBB LESZ A ZÁRTKÖRŰ, MEGHÍVÁSOS RENDSZERŰ BULI
Egyre több a technos, a csapból is ez fog folyni. Ma már mindennaposak a “mainstream vs underground” összeröffenések a facebookon. Be lehet találni Droplex-et és Daniel Nike-t, de inkább szerencsésebb elengedni ezt az egészet. A szellem kijött a palackból. A mainstream és undergund közötti határ rég elmosódott, de szerintem akinek ez fontos, úgyis érezni fogja a különbséget és meg fogja találni azokat a rendezvényeket, aminek lelke van. A legjobb dolgok úgyis mindig ott történnek, amiről a legkevesebben tudnak. Nincs ez másképp a zenében. Angliában is így működtek a dolgok 20 évvel ezelőtt. A Facebook-on egyre több zártkörű eseménnyel találkozunk és a tendencia biztos, hogy nőni fog.

SOLOMUN A BUDAPEST PARKBAN
Kalkbrenner már fellépett tavaly a Parkban, de klasszikus, “nekünk való” DJ-szetteket még nem hallhattunk, pedig lenne rá igény. Mondjuk egy vasárnapi dayparty esetén. Solomun neve a Budapest Parkban először csak poén szintjén vetődött egy sörözés alkalmából, viszont ha jobban belegondolunk, igenis van benne ráció. A legfrissebb infók szerint nyáron amúgy is 4 órát fog zenélni a Hungexpoban, innen pedig már csak egy lépés a nagyszínpad Magyarországon. Lásd Paul Kalkbrenner, David Guetta vagy Avicii esetét a korábbi években.
solomun
ROBOTOK A DJ-PULTBAN
Prágában már rendeztek olyan bulit, ahol DJ-k helyett robotok szolgáltatták a zenét. A zene viszont “csak” egy dolog, ugyanilyen fontos szerepe van a zenét szolgáltató és a közönség közötti kapcsolatnak. Elnézve a csehországi buli képsorait pedig elég ijesztő, amit láthatunk. A mesterséges intelligencia viszont elképesztő, hogy hol tart. A humanoid robotok is egyre jobban hasonlítanak embertársainkra. Attól viszont talán nem kell félni, hogy a robotok elveszik a munkát, abban viszont van ráció, hogy megkezdődik egy egészséges munkamegosztás. Kialakulnak az újdonsült DJ-párosok a pultban. A robot keveri a zenét, az ember pedig viszi a showt és közvetíti az energiát.
robot
MEGJELENNEK A TRASH BULIK ÉS ELŐADÓK
Egy óra alatt elkapkodták az összes jegyet a következő Necc Party-ra, az Akváriumban. A Budapest Parkban már állandó teltházzal működnek ezek a bulik A youtube-on pedig olyan hazai DJ-k mixeit játsszák a legtöbben, akikről alig egy éve még senki nem hallott. DJ Gyóntatófülke, Közvilágítá$h, Töttöttcigi és társai vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb loop-okkal színesítik az amúgy is vállalhatatlan zenéiket. Igény pedig van rá. Egyre nagyobb. Virágzik a trash. Akkor miért a techno maradna ki ebből? Ezután már az is befogadja a stílust, akinek a techno zene eddig túl monotonnak számított. A németeknél már van ilyen, A.N.A.L. (Alles Nur Aus Liebe) a csattogós minimált keveri vállalhatatlan loop-okkal.

EGYRE KEVESEBB ALKOHOL FOGY
Na az egy érdekes pont. Időnként a saját ismerősi körömben is ezt tapasztalom, bár ezek a józan pillanatok általában csak ideig-óráig tartanak. Ugyanakkor statisztikákkal is alá lehet támasztani a jelenséget. A londoni International Wine and Spirits Research adatai szerint tavaly 1,3 százalékkal csökkent az alkoholos italok fogyasztása, ami kifejezetten meredek esésnek számít az átlagos 0,3 százalékos zsugorodáshoz képest. A sörfogyasztásban különösen nagy volt a visszaesés, ennek oka pedig az, hogy Egyesült Államok sörfogyasztói egyre inkább a keményebb szeszek felé fordultak. A söriparnak 2009 óta nem volt ilyen rossz éve. Szintén furcsa, hogy az alkoholfogyasztás annak ellenére csökken, hogy a népességnövekedés miatt egyre többen lépik át a legális alkoholfogyasztás korhatárát.
kösz nem
MEGJELENNEK A MESTERSÉGESEN ELŐIDÉZETT KÁBÍTÓSZER HATÁSOK
Tök jó dolog beállni és órákon át flashelni, csak ne lennének azok a fránya következmények. Mert sajnos minden jó dolognak eljön a böjtje. Egyrészt számolni kell a törvény szigorával. Másrészt számolni kell a rövid távú következményekkel. Nem tudsz elaludni, másnapos leszel, napokig zombiállapotban vegetálsz, mire visszatérsz a rendes kerékvágásba. A túlzott szerfogyasztás igen csak oda tud csapni a megfelelő produktivitásnak. Úgy tűnik erre is van megoldás. Ugyanis manapság egyre többet kísérleteznek olyan szerekkel, ami a megfelelő tudatállapotot idézi elő úgy, hogy csak az agyunkkal játszik, a szervezetünkkel nem. Bekészülünk néhány órára, majd másnap semmi bajunk nem lesz.
drugs
MEGJELENNEK AZ OTTHONI BELÉPŐJEGYEK
Napjainban egyértelmúen a videós tartalmak tarolják a piacot, bármiről is legyen szó. Ma már szinte az összes nagyobb bulit és fesztivált otthonról is követhetjük hosszabb-rövidebb időre. A virtuális valóság valahogy mégsem akar olyan igazán berobbanni, de a technika fejlődésével mégis egyre jobban átérezhetjük otthon is a buli feelingjét. Persze a személyes jelenlétet össze sem lehet hasonlítani a foteldiszkózással, nem hiszem, hogy valaki inkább otthonról nézné a bulit, akár csak egy focimeccset. Aki viszont a földrajzi akadályok miatt nem tud ott lenni, annak ez egy opció. A technika fejlődésével és tökéletesedésével valószínűleg megjelennek az otthoni belépőjegyek a bulira. Szabó Péter az ország legnészerűbb motivációs előadója, még ha ezzel kapcsolatban lennének is kétségeink. A legutóbbi, Sportarénában tartott teltházas előadására már lehetett otthoni live stream jegyet vásárolni. Igen közel vagyunk attól, hogy a bulibelépőknek is legyen egy ilyen opciója.
vr party
NEM CSAK NYÁRON LESZNEK NAPPALI BULIK
Az ember biológiai órája szerint nappal aktív és éjjel alszik. Az oldalunk megjelenésekor nem bírtuk elégszer hangsúlyozni, hogy a jövő a szabadtéri nappali buliké. Akkoriban hazánkban nem igen rendeztek még ilyeneket. Azóta pedig nincs olyan nyári hétvége, amikor ne mozdulhatnánk ki nappal a szabadban. A téli klubszezon viszont az éjszakáé.Ennek ugyanakkor az a hátulütője, hogy el van baszva az egész másnap, a produktivitás általában a nullával egyenlő. Mi lenne, ha egy átlag téli napon is délután indulna a nagy menet? Simán beleférhet egy after még úgy is, hogy másnapra még akár ki is pihenheted magad. Mindenki jól járna.
dayparty
+ 1 BEROBBAN EGY TRANSZSZEXUÁLIS DJ 
A női DJ-k forradalmát éljük. A Berghain pedig még mindig nagyon menő. Tehát mi következik ebből?

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy mi volt régen, akkor olvasd el ezt a cikkünket: http://primate.hu/10-dolog-ami-regen-jellemezte-a-bulikat-de-mara-mar-eltunt/

]]>