Igazán szuper felhozatallal készül július 13-16. között az idén már 21 éves német Melt! Festival. Mivel már teljes az idei line up, és tavaly igen szép évfordulót ünnepelt, úgy éreztük, hogy érdemes lenne írnunk róla kicsit bővebben is.
Németország egyik legismertebb és legváltozatosabb fesztiválját 1997-ben rendezték meg először, akkor még Veltenben, közvetlenül Berlin szomszédságában. A következő évben átmenetileg a Lärz repülőtér adott otthont a fesztiválnak, hogy aztán 1999-ben viszonylag gyorsan megtalálja mostani helyét, Ferropolist, a vas városát.
A helyszín Gräfenhainichen városa mellett található közvetlenül, de Lipcsétől is csak egy óra kocsikázás, a Gremminer tóba nyúló teljes félszigetről van szó. És hogy miért a vas városa?
A korábban szénbányaként működő hely 1991-es bezárásáig központi szerepet játszott a német iparban. Napjainkban az elárasztott bánya a középpontban lévő félszigettel, a tóval és az ottmaradt 5 kotrógéppel egyidejűleg múzeum, műemlék, és remek helyszín rendezvények számára, a gépek pedig kimondottan menő díszletei a fesztiválnak!

A hely központi elhelyezkedésének hála könnyen megközelíthető bárhonnan, ha valaki vonattal menne, a közeli városokból (Dessau, Wittenberg, illetve az említett Gräfenhainichen) shuttle járatok viszik a pályaudvarokról a fesztiválra érkezőket, de Lipcsétől is csak egy óra az utazás.
2004-ben nyitották meg a Sleeples Floor-t, ami azóta is éjszakává varázsolja a nappalokat, nonstop zenei élményt kínálva a fáradhatatlanoknak. 2008-ban bővült végül 3 napossá a fesztivál, ekkor Björk volt a fellépő az első vasárnapi napon, az évek során aztán az Atoms For Peace, Portishead, és Disclosure is zárta már az eseményt.
A szervezők azokra is gondolnak, akik ugyan szeretik a fesztiválokat, de a vele járó szeméthalmazt és a 0-24-es pörgést annyira nem bírják. Kifejezetten számukra lett létrehozva a Green Camp, ahol ezektől mentesen lehet pihenni. Ha nem szeretnél Németországig cipelni sátrat, mert esetleg tömegközlekedéssel indulsz, akkor sincs probléma. A helgaa-nak köszönhetően előre tudsz foglalni, vagy a helyszínen vásárolni mindenféle kelléket, legyen az szék, hálózsák, matrac, sátor, vagy bármi, ami a kempingezéshez jól jön.
A kb. 20000 fős fesztivál a maga 3 napja ellenére is szuper fellépőket sorakoztat fel idén is!
Ott lesz többek között a The XX, Florence + The Machine, Odesza, a hamarosan új albummal jelentkező Jon Hopkins. Ha már egy időre szétváltak, lesz külön Modeselektor és Apparat dj set, Fischerspooner, Mount Kimbie, de lesz még Dana Ruh, Robag Wruhme és Nina Kraviz is.
Az alábbi a teljes line up, katt a képre!


Az első körös bérletek már elfogytak, de a második kör még mindig megy, ami a 129 eurós árával ilyen névsorért igazán barátinak mondható, plusz ebben már a kemping is benne van.
Természetesen lehet venni napijegyet is (69 EUR), ami szintén tartalmaz egy éjszaka kempingezési lehetőséget.
A tavaly 20 évessé vált fesztivál hivatalos aftermovie-ja sajnos még nem készült el, de íme a 2016-os:

Jegyek és további információk a fesztivál honlapján érhetők el angol és német nyelven:
http://meltfestival.de/en/
Facebook esemény pedig ITT.]]>