“Képzeld el, ha tudod, milyen lenne a diszkózene B-kategóriás filmként. Egy zenei irányzat, amely annyira érzelmes, hogy menthetetlenül megfog: ez a szív húrjain játszó italo varázsa.” (Vice)
A zenei műfajok térképe tele van izgalmas, egzotikus, ám a széles közönség számára ismeretlen területekkel. Egy ilyen „fehér folt” az italo disco is, melynek bűvöletes világát tárja fel Pietro Anton Italo Disco Legacy című filmje. A hiánypótló zenei doku Budapesten egyetlen alkalommal látható moziban, május 18-án a Toldiban, a Budoku szervezésében. A magyarországi premiervetítését a Super Italo brigád bulija követi, a válogatott hazai dj-k mellett egy különleges olasz fellépővel.
A modern könnyűzene egyik legérdekesebb képződménye az italo disco, mely nevével ellentétben nem szigorúan vett diszkó és nem is feltétlenül olasz. Az viszont tény, hogy Olaszország a szülőhazája, ott alakult ki a nyolcvanas évek elején az angolszász new wave/szintipop, a kora(bel)i elektronikus tánczenei hangzások és az érzelmes olasz dallamhagyományok sajátos elegyeként. Az italo rövid időn belül meghódította Európát – Magyarországon is roppant népszerűnek számított -, miközben átszivárgott Amerikába, ahol fontos láncszemet jelentett a house és techno kifejlődésében. A divatja a kilencvenes évekre lecsengett ugyan, de a kultusza világszerte tovább él, az utóbbi években pedig kifejezetten menőnek számít. Egyedülálló, sokszínű, ugyanakkor kevéssé (el)ismert, méltatlanul mellőzött, ellentmondásos megítélésű irányzat, már csak ezért is érdemes felfedezni – ebben segít az olasz születésű, Berlinben élő Pietro Anton lebilincselően informatív, stílusosan fényképezett filmje. Az Italo Disco Legacy megszólaltatja a műfaj korabeli kulcsfiguráit és mai elkötelezetteit – köztük olyan neves dj-ket, mint DJ Hell vagy The Hacker – egyaránt, ezáltal nemcsak az italo disco különös történetét veszi végig, de bemutatja jelen idejű vonatkozásait is.
Az archív bejátszásokkal, klip- és tévéfelvétel-részletekkel tűzdelt film remekül összefog mindent, amit az italo discóról tudni érdemes, így tökéletes kalauz mindazoknak, akik most ismerkednek a műfajjal, az elhangzó sztorik, anekdoták révén ugyanakkor az italo-fanatikusok számára is kihagyhatatlan.
Az Italo Disco Legacy világpremierét a berlini Berghain klubban tartották idén januárban, számos világváros (Amszterdam, Brüsszel, Helsinki, London, Milánó) után május 18-án Budapesten látható a film, egyetlen vetítésen a Toldi Moziban. Külön öröm, hogy a vetítésen jelen lesz a rendező, így a film után lehetőség nyílik rövid közönségtalálkozóra.
FILMVETÍTÉS INFÓK
Italo Disco Legacy
német dokumentumfilm; eredeti (angol, olasz) nyelven, magyar felirattal
rendezte: Pietro Anton, 2017, 79 perc
Helyszín: Toldi Mozi nagyterem
Kezdés: 21.00
Teaser: https://vimeo.com/241374988
Belépőjegy: 2400 Ft (A belépőjegy a vetítés utáni partyra is érvényes.)
Jegyvásárlás: http://toldimozi.hu/filmek/az-italo-disco-oroksege?het=2018-20
Az Italo Disco Legacy bemutatója utáni partin a film címének megfelelően az italo disco öröksége kerül terítékre, a műfaj nyolcvanas évekbeli klasszikus korszakának legjava mellett a mostani irányok felé is elkalandoznak az est fellépői. Sandro Codazzi egyenesen az italo disco szülővárosából, Milánóból érkezik élő műsorral, mely ellenállhatatlanul ötvözi az italo-hagyományokat a jelenleg csúcsra járó synthwave irányzat stílusjegyeivel. Az egyik legsokoldalúbb, legelismertebb hazai dj, Crimson egy csak erre az alkalomra válogatott space italo szettel készül, a szinti- és lemezgyűjtő Galactic Jackson ismét szabad utat enged ragadós italo-imádatának, a fel- és levezetésről pedig Budapest egyetlen italo disco bulisorozatának házigazdái, d’Endre és Hifi Nyuszi gondoskodnak.
PARTY INFÓK
Codazzi (IT) – live set
Crimson – special italo set
Galactic Jackson
d’Endre + Hifi Nyuszi (Super Italo)
Helyszín: Toldi Klub
Kezdés: 23.00
Belépő a party-ra: 1400 Ft (csak a helyszínen)
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/362024620970925/
Linkek
https://www.facebook.com/ItaloDiscoLegacy/
https://www.facebook.com/superitalohu/
https://www.facebook.com/budoku/
https://www.facebook.com/Codazzi-126594207408287/]]>