Másfél hete fejeződött be az világ egyik legfontosabb zenei fesztiválja és konferenciája a SÓNAR Barcelona-ban.

Ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak a Barcelona területén zajló eseményekre.
A jubileumi esemény számokban:
– Csak a fesztiválra 126 000 látogató érkezett 119 országból, illetve 5900 szakember képviselte azt a 3300 vállalatot és márkát, akik jelen voltak a három napos hivatalos rendezvényen.
– 10 színpadon 150 zenei előadást vonultattak fel a Sónar by Day és Sónar by Night programokon.
– 230 projekt került bemutatásra a Sónar+D keretein belül, több mint 500 előadó és kiállító által.
sonar by day
A Sónar igazán stílusosan ünnepelte a 25. évfordulóját, számos előadást tartott magasabb szintű művészek közreműködésével, mint a Gorillaz vagy Rosalia. Új és kiadatlan dalok kerültek lejátszásra, mint a Thom Yorke szombat este a SónarClub-ban. Speciális évfordulós ünnepségre készült Laurent Garnier is csütörtökön, aki a Sónar by Night egyik rezidens fellépője, valamint figyelemre méltó volt Niño de Elche és Israel Galván debütáló show-ja. Richie Hawtin is visszatért a fesztiválra szombaton, az egyedülálló CLOSE live performanszal.
A fesztivál három napján tartott összes koncerten és előadáson kívül említést érdemel még a „No Flyers NO Posters” kiállítás, amely 25 évnyi képet mutat be a rendezvény életéből.

A Sónar +D, a kreativitási és technológiai kongresszus egyre minőségibb programokat prezentál és rohamléptekben növekszik, 10%-al haladta meg a szakemberek részvételi arányát az előző évekhez képest. Az idei figyelemre méltó projektek közé tartoznak az oktatáshoz és tanuláshoz kapcsolódó szoftverek, mesterséges intelligencia, valamint olyan alkalmazások, melyek által a felhasználók úgy élvezhetik a zenét, hogy közben megtekinthetik vagy megérinthetik azt. Olyan eszközök, fejhallgatók létrehozása került napirendre, melyek ahhoz alkalmazkodnak, hogy a hallgatók máshogyan is érzékelhessék a hangokat, ne csak hallják azt.
A konferenciákon fontos téma volt, hogy a jövőkép azt mutatja, az emberi és mesterséges intelligencia kölcsönhatásában találjuk meg a fejlődés lehetőségeit. Hasonlóképpen az űrkutatás és kreativitás világával való kapcsolatok is kiemelkedő szerepet játszottak az idei javaslatokban.

 
sonar d
A Sónar 2019-ben július 18-20. között kerül megrendezésre, már kaphatóak a jegyek speciális áron, 115 €-ért, a Sonar+D konferenciára pedig 180 €-ért vásárolható a kedvezményes pass.
További információk: www.sonar.es]]>