Már csak három hét és kezdetét veszi a német hátterű horvátországi fesztivál, a SONUS. Idén hatodik alkalommal rendezik meg és eddig minden évben ugyanazzal a koncepcióval futott. A nappali programok 16-21-ig tartottak, majd egy kis szünet után 23-tól reggel 6-ig futott a második felvonás, összesen három klub helyszínen és a Novalja kikötőből induló hajón. Idén először viszont több változtatás történt a fesztivál felépítésében, ami megosztja a korábban is kilátogató magyarok véleményét. Gyorsan összegeztük a különbségeket, illetve, hogy szerintünk melyik nap Kit? Miért? érdemes meghallgatni.
– Új helyszín/ + 1 nap!
A Noa Beach eddig nem volt hivatalos része a rendezvénynek, különálló, saját szervezésű bulik folytak ott a Sonus ideje alatt. Ezúttal viszont szerepet vállal 08.18-án a warm up lebonyolításában, az est házigazdája a londoni FUSE lesz és kapásból egy Enzo Siragusa b2b Archie Hamilton b2b Rossko játékkal készültek a Sonus nulladik napjára.
– Nem lesz külön Sonus by Day/by night!
Nincs elkülöníthető nappali és éjszakai program. Kitolták a klubok nyitásának időpontját egy-két órával, viszont a legtöbbször inkább nem tartanak szünetet, ezáltal időben nem lettek rövidebb a napi programok. Ennek bizonyára több oka is van, egyik például az lehet, hogy általában 16 órakor még csak lézengtek a tánctéren, szinte akkor tértek magukhoz az emberek az előző este után. Ebből kifolyólag kevesebb olyan délután lesz, mikor minden klubban headlinerek zenélnek a naplementébe, de azért így sem szenvedünk hiányt teljesen. Délutáni kötelező program lesz a 3 órás Len Faki, majd Pan-Pot, Adam Beyer és Joseph Capriati 4 órányi ’all day long’ settje. Eközben a többi színpadon még csak felvezetik az estét a warm up előadók, helyi rezidensek. Korábban voltak ellenvetéseink, hogy Nastia és Boris Brejcha mit keres ebben a line up-ban is, mert bár sokak körében népszerűek, személy szerint nem gondoljuk, hogy a jelenleg elfoglalt pozíciójukat szakmailag is alátámasztanák. Most azért megnyugodtunk, hogy szerencsére a Sonus szervezőinek sem jutott eszébe, hogy esetleg berakják őket főműsoridőbe.
35331159_1961590543915308_974257311839158272_o
Viszont jó hír, hogy korábban kezdenek a szcéna legelismertebb művészei és este 20-22 órától már nagyon masszív line up fogad minket. Első nap kapásból 6 órás b2b-el indít Jamie Jones és The Martinez Brothers a Papaya-ban. Talán az egész fesztivál legerősebb napja a hétfő lesz, hiszen minden színpadon a szakma legjobbjai követik egymást a pultba, még a korai órákban is a legtehetségesebb előadók vezetik fel a világsztárokat. Az Aquarius-ban Dana Ruh, Ryan Elliot, Amelie Lens, RØDHÅD és Richie Hawtin lépnek fel ebben a sorrendben. Ezzel egy időben a Kalypso-ban Felver, Jennifer Cardini, Adriatique, ÂME, Stephan Bodzin live-, és Dixon követik egymást, a Papaya-ban pedig Andrea Oliva és Marco Carola-nak kell olyat produkálnia, hogy az minimum felérjen a másik két klub programjával.
Természetesen a Cosmopop tudja még feljebb rakni azt a magas lécet, ugyanis Dixon helyből duplázik és a reggeli afterbe átnyúló, összesen 5 órás szettel készül a Sonus-ra. A Jolly Joker pedig ismét Richie Hawtin lesz, aki kis „pihenés” után reggel 9-től 11-ig visszatér a pultba, hogy a maga módján levezesse ezt a tartalmas napot/estét. Reméljük, éppen úgy, ahogyan azt általában egy Time Warp-on is szokása!

Nem sok idő marad ezek után pihenésre, hiszen érdemes felkelni időben és meghallgatni Peggy Gou-t vagy Dr. Rubinstein-t, akik nagyon izgalmas feltörekvő tehetségek, de érdekes lehet Charlotte de Witte is, hogy megállja-e a helyét egy 4 órás szettben?!  Arra is kíváncsiak vagyunk, Adam Beyer mikor játssza az erősebb (kevésbé populárisabb) szettjét, vajon az éjszakai három órájában vagy a másnap délutáni négyben? Egy biztos, amint meghalljuk a „Your mind”-ot tőle, tudni fogjuk, hogy ez nem az a produkció, amit mi várunk. 🙂 A komolyabb zenerajongóknak kötelezően ajánlott meghallgatni Chris Liebing-et, aki újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében. Idén szerződést írt alá a híres Mute kiadóval és szeptemberben jelenik meg debütáló albuma. Ezért elég nagy a valószínűsége, hogy éppen egy Cosmopop event-en mutasson be egy kis ízelítőt az új lemezről.

Az utolsó nap programja ezúttal is méltó zárása lesz a 2018-as Sonus fesztiválnak. Már azzal a négy órányi Sven Väth-el is beérnénk, de azért kíváncsiak leszünk Seth Troxler és Craig Richards b2b-jére, valamint idén Solomun is újra ígéretesnek tűnik az elmúlt fél évben publikált videófelvételei alapján. Ricardo Villalobos szintén 3+3 órát játszik, Dixonhoz hasonlóan a szettje (vagy akár ő maga is) átcsúszik a kora délelőtti órákba. Javasoljuk, hogy valahol a 10-edik és 20-adik sodort cigarettája között érdemes őt meghallgatni 😀 … viccet félretéve, Villalobos kivételesen jó stílussal rendelkezik afterek lebonyolítására, Sonja Moonear-el karöltve. Seth Troxler tavaly délutáni showműsora (mely egyben az ’after utáni after’ -állapot vizuális szemléltetéséről is szólt), olyan legendás Sonus pillanattá vált, hogy idén azért csak berakták pénteken 16-tól 20 óráig a záróesemény legvégére is. Kétségkívül megállapíthatjuk, hogy a Sonus szervezői a legnagyobb trollok, amiért ezt kitalálták és leszervezték.

Tehát összegezve a legfőbb pozitívuma az időeltolódásnak, hogy kárpótlásul a szervezők sokkal erősebb estéket állítottak fel és jobban odavernek az afterok programjaival. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy elvettek néhány órát a délutánokból, de azt sokszorosan pótolják a délelőtti órákban.
A legnagyobb hátránya pedig az, hogy sokkal nehezebb lesz így most eldönteni, hogy mikor aludjuk ki legalább egy kicsit magunkat?! 🙂
A teljes időrend megtekinthető az alábbi linken: SONUS IDŐREND
Ha még nem tetted meg, csatlakozz a Sonus Festival Group Hungary csoporthoz, ahol még utolsó pillanatban is találhatsz olcsón szállást vagy leutazási lehetőséget más magyarokkal.
Jegyek kaphatóak a 179 € / VIP: 249 € árakon a hivatalos weboldalon:www.sonus-festival.com
Ha csak egy-egy napra szeretnél lemenni, arra is van lehetőség. Bár ezt az opciót online nem hirdetik, de a fesztivál helyszínén van lehetőség napijegy megváltására is, 400-600 kuna összegért.
 
 ]]>