Régóta terveztük, idén végre csak összejött: ellátogattunk a székesfehérvári FEZEN-re. A fesztivál közvetlenül a vasútállomás mellett helyezkedik el, vonatok lényegében folyamatosan járnak Budapestről Székesfehérvárra, ráadásul ha lepecsételteted a vonatjegyet a fesztiválon, akkor csak az odautat kell kifizetni, az útiköltség így mindössze 1300 ft. Erre az akcióra ráadásul a pénztáros hívta fel a figyelmet. Az út hamar eltelik, pont elfogyott a második sör, miután megérkeztem Székesfehérvárra. Mindenki sört markolt a kezében, úgyhogy elég könnyen ki lehetett következtetni, hogy merre kell indulni, mindenki a fesztiválra tartott. Többségében rocker arcok, az út mellett voltak, akik sátraztak is! Tiszta időutazás, ez a fajta fesztiválfeeling egy jó 10-15 éve teljesen kiment már a divatból. Öt perc gyaloglás után meg is érkeztem a fesztivál bejáratához. Az a durva – és ez tényleg nem túlzás – hogy gyorsabban ideértem Budapestről Székesfehérvárra, mintha a Szigetre indultam volna. Túl könnyen ment minden, meg is lett rögtön a böjtje. Kiderült, hogy a sajtós karszalagot a másik bejáratnál kell átvenni, ami innen 1 óra gyalog. Gyors lépésekkel is legalább 45 percet számoljak az útra. Nem túl biztató előjelek, úgyhogy gyorsan kerítettem egy taxit, akinek első kérdése volt, hogy ugye nem zavar, ha nem kapcsoljuk be az órát. Miután megegyeztünk, hogy 1500 ft lesz az út, egyáltalán nem zavart a dolog. A közreműködők nyilván túloztak, soha nem lett volna ez a kis gyaloglás húsz percnél több, de nembaj, mert a taxis olyan szöveget lenyomott az 5 perces út során, ami minden fillért megélt. Természetesen futballról és baszásról volt szó.

Ezen a hídon lehetett megközelíteni a fesztivált
Ezen a hídon lehetett megközelíteni a fesztivált

Miután átvettem a karszalagot, egyből belevetettem magam a forgatagba. A security nagyon jó fej emberekből állt. Poénkodtak és még ők szóltak rám, hogy nehogy lerakjam a kintről hozott sörömet (közben szereztem még egyet), simán hagyták, hogy bevigyem. Nekik annyi volt a lényeg, hogy senki ne száradjon ki, hiszen kánikula volt. Tényleg nagyon jó fejek, ezt több ember külön is megjegyezte az esemény falán a facebookon, tehát tényleg van benne valami. Ma már egyik fesztiválon sem lehet kp-val fizetni, itt csak azzal lehetett. Egy korsó sör 550 ft-ba került.
fezen2
A fesztiválon két nagyszínpadot találhatunk. Az egyiken mainstream előadók szóltak, a másikon pedig kizárólag rock bandák. Ebből lett is nagy balhé a közösségi oldalon, mert elsőre tényleg furcsának tűnik ez a kevert zenei világ. Rockzene és popzene, annak is a leginkább populáris ága. Pedig a recept úgy tűnik, hogy bevált.
Szerintem ez lenne az a fesztivál, ami a legkevésbé jönne be az olvasóknak, hiszen a „tuc-tuc” világától oly távoli előadókat hoznak el. Nincs elektronikus zene, de tényleg sehol semmilyen DJ nem lép fel. Illetve azért mégis, de erről még később.
Megvan az előnye annak, ha az ember egyedül fesztiválozik. Rengeteg koncertet meg tudsz hallgatni és az első órákban még lehet, hogy többet nyomkodod a telefonodat, aztán a harmadik sör után már úgyis tökmindegy lesz és egyedül is beleveted magad a sűrűjébe! Elég sokat időztem a rock-nagyszínpad előtt. Igen csak mostohán elbánt az idő ezzel a stílussal, itt pedig bőven akadt csemege. Kedvenc előadóm Mr Big volt. Semmit nem mondott a neve, de mivel láttam, hogy az összes aznapi fellépő külföldi, ezért csak lecsekkoltam őket már korábban. Nagyon bölcsen, Mr Big-nek ugyanis két zenéjét is ismertem az 1991-ben megjelent albumáról. Ezek a zenék nagyon menőnek számítottak akkoriban. Mr Big pedig nagyon is Mr 1991! Bár már levágatta a haját, de baromi lendületes volt még így is. Ha becsuktam a szemem akkor egyből egy szélsebes motoron éreztem magam a Terminator 2 egyik jelenetében. Játéktermek, füstös kocsmák és biliárdasztalok hangulata ugrott be egyből. Én – mint technos – végigbólogattam és csápoltam Mr Big koncertjét sörrel a kezemben, de a közönség körülöttem csak állt, mint a tök.
fezen1
Mr Big után átnéztem Majka & Curtis fellépésére. Akkor még nem tudhattam, hogy az egyik utolsó közös koncertjük zajlik éppen. Valamit jegyzeteltem, de így visszaolvasva totál zagyvaság, fogalmam sincs már, hogy mire gondoltam, úgyhogy le sem írom. A lényeg, hogy a sorok alapján biztos már nagyon jól lehettem. Itt történt egy kis afférom az idei fesztiválszezon legnagyobb bunkójával. Történt, hogy egy srác az üres piszoárok mellett hugyozik a földön. Kérdeztem tőle, hogy ugyan miért nem használja a wc-t, ha már ott áll mellette. Erre ő elkezdett kurvaanyázni, ne szóljak bele, ott pisál ahol akar, bla bla bla. A kis hínárhajú bátorra itta magát az este, válasza egyszerre volt agresszív és szánalmas, úgyhogy inkább meghagytam a maga a kis világában, így is van gondja elég. Amúgy pár órával korábban az egyik szomszédos toi-toit borították fel ugyanitt. Az agresszív hínárhajút leszámítva nem váltottam egy szót senkivel sem, nagyon jól elvoltam a saját kis világomban.
Majkáék után átnéztem Cloud9+-ra, akiket már sokadszorra hallok élőben. Ők dubstepet játszanak élő hangszereken, angol nyelven, szerintem simán megállnák a helyüket a világ bármelyik nagyszínpadán. Egyelőre még nem jutottak el az A-kategóriás headliner szintjéig, de a Parkban idén nyáron már önálló koncertet adtak és az Akvárium nagytermét is simán meg tudják tölteni. Ez már a hatodik koncertem volt alig néhány óra leforgása alatt, egyedül tényleg sokkal többet látsz egy fesztiválból. Közben azt figyeltem, hogy a dubstepet simán elő lehet adni egy dob és basszusgitár segítségével. Hide the Pain Harold-dal van közös számuk is, Harold ott volt az Akvában is, most viszont hiányoltam.
fezen3
Este 11 magasságára társaságom is lett. Megnéztük a HétköznaPI CSAlódások koncertjét. Hát az igazi unikum volt! No comment kategória. A legkészebb emberek kivétel nélkül itt pogóztak, sajnos a koncertre csak pár percet szánhattunk, ugyanis kezdődött The Prodigy a nagyszínpadon! Most hallottam őket negyedszer. Kétszer Sopronban, egyszer Szigeten és most Fehérváron. Nem hiszem, hogy sűrűn jönnének még a Szigetre, de az országjárást egészen biztos folytatják még néhány évig, tavaly Debrecenben léptek fel a Campus-on. A Prodigy hozta a kötelezőt. Hangos volt és zúzós! Sokadszorra is hatalmas élmény!

Prodigy után pedig benéztünk a Black Trap partijára. Ők dubstep bulikat rendeznek. Ismerősen cseng a neve? Nem véletlenül. Ők voltak azok, akik a Corvin Clubba szerveztek rendezvényt az ominózus razzia alkalmából. Ezt pedig nem hagyhattuk szó nélkül! Mikor már mi is kellően bátor szintekre kerültünk, tollat és kartonlapot ragadtunk az egyik büfében, majd ráírtuk, hogy

 „Kicsináltátok a Corvint! Szemetek!”
corvin

Ezt jó párszor a magasba is emeltük. Bár a közönség nem igazán értette miről van szó, vagy csak nem tudott olvasni. Természetesen a FEZEN-en is megtaláltuk a legjobb bulit, ez nem is hivatalos helyszín volt, hanem az egyik kocsma előtt pakolta valami dj a retrót. Értsd ezalatt a 10-20 évvel ezelőtti zenéket. Valamikor hajnali 3 táján indultunk vissza Budapestre. Akkor még úgy volt, hogy ennyi volt idén a FEZEN, végül úgy alakult, hogy a szombati napot is megnéztem, ha már egyszer hetijegyet kaptunk.
A terv az volt, hogy

„1300 ft-ért megnézem Belgát, aztán éjfél környékén jövök is haza”.

Nyilván ebből semmi nem lett, viszont már rutinos fesztiválozóként vetettem bele magam a fehérvári élet sűrűjébe. Teljesen kicserélődött a közönség. A metálos pólókat felváltotta a Despacito. Szombaton még a péntekinél is több koncertet sikerült meghallgatni, sorrendben: BSW (mekkora már a Picsa című daluk!), Enter Shikari (egy rockegyüttes frontembere végig shuffle dance-el a koncert ideje alatt), Kasza Tibi Show Band… Ennél álljunk meg egy pillanatra! Kasza Tibinek semmi keresnivalója sem itt, sem más fesztiválon. Egy kibaszott ripacs, aki tök jól illik a kereskedelmi tévék világába, sőt igazából igen nagyra tartom a lopott tartalmakkal operáló facebook oldalának a felfuttatását is. Tényleg baromira ért a marketinghez, ha ő kezelné az oldalunkat, biztos, hogy legalább 10-szer ennyi követőnk lenne. A kezdés még kifejezetten szimpi volt, tudja, hogy „mindenkinek az az első kérdése, hogy ő mi a francot keres itt? De ezen légyszi lépjünk túl.” Nahát, legalább tudja hol a helye. Esküszöm még a zenével volt a legkisebb gond. Lementek a Crystal dalok szép sorjában, kivéve a Két utazó. Viszont a számok közti szünetekben egyre vállalhatatlanabbul viselkedett. Egyre jobban érezte magát, előjött az egoista, önimádó énje. Borzasztó volt. Egymás után gurítottam le a söröket. Felhívta a színpadra Túrós Annát, ami egy nyilvánvalóan megrendezett szánalmas, szexista poénokkal teli jelenet. Kurva ciki volt, de ő nem érezte. Táncmozdulatokat tanított, majd megkért mindenkit, hogy hazudjuk azt, hogy legalább 20 ezren voltunk a koncertjén. Elmondom, hogy ennek az embermennyiségnek nagyjából a tizede lehetett jelen, de még ez a szám is rengeteg. Kasza Tibi egyre jobban belelendült, elmondta, hogy nagyon örül, hogy ismét színpadra állhat. Adtam neki egy esélyt, de csak rontott a helyzeten. Kérlek ne tedd! Maradj meg celebnek, vezess tv műsort, az tényleg tök jól áll! Vagy csapj fel EDM DJ-nek! De tényleg.
Amúgy tök vicces volt, hogy a koncert után 10 percet álltam sörért és semmit nem haladtam, majd rátaláltam konkrétan a nagyszínpad előtt középen még egy büfére, ami előtt soha nem állt senki! A legforgalmasabb helyen volt, mégis minden egyes alkalommal azonnal kiszolgáltak. Ezt nem is értettem. Bár csütörtökön én sem láttam, hogy itt lenne ilyen.
Mire DJ Bobo elkezdődött, én már nagyon jól voltam. Köszi Tibi, legalább neked hála sikerült gyorsan bebaszni. Sajnos DJ Bobo számaiból (aki szerintem a svájci Kasza Tibi, csak annál jobb kiadásban) nem sokat hallottam, mert fél óra elteltével következett egy másik helyszínen a Belga, akiket idén eddig sikerült hallani Óbudán, Ferencvárosban, Érden, Sopronban, Velencén és Székesfehérváron is 🙂 A koncert nagyon rövid volt, pontban egy órás. Talán azért, hogy átérjünk Tankcsapdára?
Az odavezető úton viszont óriási pillanatoknak lehettem szemtanúja. Volt egy színpad, amire csütörtökön még kondigépeket pakoltak. Most tök üres volt és rádióból szólt a Kiskecelányom Szecsei-féle verziója. Mi történik ilyenkor? Random épp arra járók ugráltak fel a színpadra és két perc múlva már ötvenen csapattak ott!

A két nagyszínpadon két teljesen ellentétes világ szólt. Jobbra Tankcsapda, balra pedig Flo Rida. Ha a két színpad között álltál pont félúton, akkor pont egyszerre hallottad a két zenét. Imádom a Tankcsapdát, de ezúttal inkább Flo Rida-t választottam, mert sokkal több jó pina haladt abba az irányba. Flo Rida egy személyben testesíti meg a mai műanyag világot. Ő maga egy kigyúrt, fuxos feka énekes, kellően rosszarcú kinézettel. Engem Dwayne Johnson-ra emlékeztet. Az összes, de tényleg az összes zenéjét ismertem! Flo Rida az elkövetője az összes rádiós szar slágernek. Fura is, hogy az utolsó pillanatban ugrott be Pitbull helyére, aki lemondta a koncertjét. Nem tudom milyen lett volna az eredeti koncert, de Flo Rida kurva jó showt nyomott! Szerintem az életben mindenki szeretne Flo Rida lenni. Volt, hogy alig néhány méterrel mellettem énekelt, a közönség soraiban, nagyon közvetlen volt mindenkivel. Jegyzeteltem egy olyat is, hogy Flo Rida a popzene Orbánja, de fogalmam sincs már, hogy itt mire gondolhattam.

A koncert végén megindultam hazafele. Aminek az lett a vége, hogy leragadtam a Necc Party sátránál. Groove Coverage, Brooklyn Bounce, Scooter, Gigi d’Agostino zenék váltották egymást 2 percenként. Imádtam! Tudjátok mi az idei nyár zenéje? 2018 Despacitoja nem más, mint Gigi D’Agostino – L’Amour Toujours című örökzöldje! Minden fesztiválon megszólalt és mindenhol erre a zenére ment a legnagyobb megőrülés! Végül pontban 4:20-kor (haha) lőtték le a zenét. Megindultam kifele, majd belebotlottam egy sátorba, ahol még szólt a zene. Stílusát tekintve ugyanaz a vonal, mint a Neccparty. Végül reggel 7-kor (!!!!) – vagyis 3 órával a hivatalos zárás után – hagytam el a terepet, amikor már itt is lelőtték a zenét. Ja azt talán mondanom sem kell, hogy egy csomószor el kellett gondolkodnom, hogy most amúgy hol a picsában vagyok? Összefújta a szemetet a szél. Érdekes volt a beekizett hosszú hajú rockerek látványa, ahogy Kosheen-ra verették. Szóval azt hiszem sikerült ezt az idei FEZEN-t kimaxolni! Aki kellően nyitott a különböző stílusok felé, az imádni fogja ezt a fesztivált!
Képek forrása: FEZEN FB]]>