Új brand ütötte fel fejét idén, bár az előzmények már évekkel korábbra visszanyúlnak. A harmadik zenés-táncos estjükre készülnek, de a BRVTAL több, mint egy rendezvényszervező csapat.


Ritka az olyan rendezvényszervezéssel foglalkozó csapat, ahol nem a buliszervezéssel indul a történet és épül rá a többi tevékenység. Nálatok mégis éppen fordítva történt. Mesélnétek a kezdetekről?

A BRVTAL kezdetben nem azt takarta és nem olyan céllal jött létre, mint amit a mai formájában képvisel. Tehát nem egy tudatosan kitalált brandről volt szó, inkább a véletlenek és sors alakította így. Minden Zsófiával kezdődött, amikor is pár évvel ezelőtt, Brvtal Budapest néven egy projektet indított, amit a modernista, bauhaus és szocialista utópiához köthető épitészet inspirált, és fotósorozatként jelent meg. Következő lépésként már ezeket a hatásokat is felhasználva új kreatív ötleteit valósitotta meg egyedi ruhák formájában, illetve grafikai munkákban, ami az alap koncepciót is jelentette. Például az első BRVTAL-nak nevezhető póló, úgy készült, hogy Zsófia meglepte Gyulát (AGA2L) születésnapjára vele, amit további egyedi darabok követték fellépésekre. Ezek megtetszettek másoknak is és jöttek sorban a megkeresések, hogy csináljon nekik is. Egy néhány darab azóta is készül, de ami késik, nem múlik. Zsófia vizualitására nagy hatást gyakorol a múlt század modern építészete. Ezek az elemek visszaköszönnek az események flyerein, ruhákon és a podcastok borítóin.

„Nem szóltam semmit, csak babráltam a cipőfűzőmet, mintha kioldódott volna, és hümmögtem, hogy hümm, hümm, aztán hazamentem, mert a petúniák már reggel is egészen kókadtak voltak, és érdekelt, hogy hogyan bírják a déli verőt.”

A fenti sorok az egyik podcast bevezető sorai, Minden hónapban frissel jelentkeztek. A mixre felkért figurák kiválasztásánál fontos szerepet játszik, hogy olyan embereket is bemutassatok, akik eddig kevés lehetőséget kaptak. Napjaink mixdömpingében nehéz megfogni a hallgatóság figyelmét, de nektek már csak a bevezetőszöveggel is sikerült, ami után azonnal el akarod indítani a zenét. Ezeket a szövegeket elborult afterokon írjátok, vagy hogyan jön az ihlet? 🙂
Gyula Pestre költözésével Zsófia addig egyéni önkifejező projektje bővült egy újabb réteggel, ami a közös szenvedély: a zene. Ennek első megjelenése a BRVTAL podcast sorozat elindítása volt. Amiben fontos tényező, hogy olyanokat is felkérjünk mix-re, akik korábban nem sok lehetőséget kaptak, de természetesen a szelekció a legfontosabb, illetve az, hogy tudjunk vele azonosulni. A bevezetők Zsófiának köszönhetőek, hol idéz, hol saját szöveget ír, általában az adott illetőhöz személyesen kapcsolódik, megélt események vagy hangulatok alapján.

Beszéljünk a rendezvényszervezésről. Igen hamar lehetőséget kaptatok a Lärmben, pedig aki szervezett már bulit, az jól tudja, hogy nem olyan egyszerű oda bekerülni. Hogyan sikerült elérnetek, hogy ilyen rövid idő alatt felkapják rátok a fejüket?
Ez is organikusan alakult, mivel nem volt konkrét cél a szervezés, de  Gyula hamar megtapasztalta DJ-ként, hogy nem éppen könnyű érvényesülni a pesti szcénában. Nem igazán találta azt a közeget, amit keresett, vagy amit képviselni szeretett volna, így jutottunk el ahhoz az ötlethez, hogy csináljunk egy saját bulit, ami Ákos (Mankind) barátunk segítségével meg is valósult májusban, az Aurórában.
A következő fordulópont egy másik közös barátunkkal történt, Max Sinclairrel. Ő már egy ideje szervezett több zenei eseményt Kreative Kontrol projektjével és ASPIRIN néven havi kettő keddi klub estje volt a LÄRM-ben. Koncepciójának egyik része, hogy keresse az új és addig kevés lehetőséget kapott DJ-ket, producereket, itt lépett fel Gyula is először az említett helyen. Egy vasárnap délután nála ültünk a teraszon és félig poén szinten feldobtuk neki, hogy érdeklődje meg nekünk, hogy kaphatnánk-e egy hétvégét az LÄRM-ben, és hát szerencsénk volt, mert kaptunk. Ez volt a nyár végi Niki Istrefi-s bulink, amihez a kontaktoláson kívül segített a lebonyolításban is. Örülünk, hogy itt is bemutathattunk egy új arcot, akire rögtön felfigyelt a közeg, ez volt NVKP.
6
A csapatmunka tehát meghozta eredményét. Kinek mi a pontos feladata? Milyen koncepció alapján választjátok ki a vendég DJ-ket?

Igen, annyira jól működtünk együtt, hogy eldöntöttük, ezt hárman kellene folytatnunk tovább. Maxi a bookingra és sok egyéb másra ügyel, Zsófia az art director, Gyula pedig a zenei kurátor, de a végleges döntéseket mindig közösen hozzuk meg. A bookingoknál olyan fellépőket keresünk, akik először járnak nálunk és érdekesnek találunk, tudunk velük azonosulni. A LIVE setteket előnyben részesítjük, viszont azt tudni kell, hogy az a djsetnél magasabb árkategória.
A következő bulitok időpontja, december 22, Manni Dee vendégszereplésével. Mit érdemes még tudni erről az eventről azon túl, amit FB eseményben is megosztottatok?
Azt, hogy kurva jó lesz, vétek lenne kihagyni!
Mi az, ami insprirál titeket? Miből merítetek az ihletet? 
A pozitív visszajelzések, újabb és újabb lehetőségek, de az közös inspiráció, vagy amiből merítünk az a zene, ez az Alfánk és Omegánk, évek óta vásároljuk, hallgatjuk, játsszuk a lemezeket, járunk a bulikba, minden napunk része, ez szinte a legfontosabb mindannyiunk életében, és ezt persze megszeretnénk osztani hozzánk hasonló emberekkel, és a közeggel is. Érezni azt, hogy van miért csinálni.
Hogyan látjátok a hazai elektronikus zenei szcénát, de legfőképpen a budapesti éjszakai életet? Mi az, ami jó úton jár és mi az, amin leginkább változtatnátok?
Budapesti éjszakai élet az elmúlt években egyre izgalmasabb és zsúfoltabb. Jobbnál jobb bookingok érik egymást hétről hétre, vagy szinte napról napra, de ezt a fejlődést, növekedést a közönség mérete, és főleg nem a minőségi közeg növekedése nem tudta lekövetni, azt érezzük Budapest túl kicsi, ami az emberek nyitottságát és érdeklődését illeti.
A LÄRM támogatását élvezve mi szervezőként szerencsések vagyunk, mert mindenben segítségünkre vannak és lehetőséget is biztosítanak, viszont a klub lehetőség kritikus manapság a bezárásoknak is köszönhetően, persze természetesen mi is halljuk a szóbeszédeket újonnan nyíló helyekről, úgy hogy reméljük minden pozitív irányba változik a jövőben.
7
Mik a terveitek a jövőre nézve?
Kezdésnek Zsófia megcsinálja a beígért megrendeléseket és a jövőben több időt fektet a ruhatervezésbe, létrehoz egy kibővített kollekciót. Természetesen a mix sorozatunkat is tovább folytatjuk, illetve már van jövő márciusra egy lefixált eseményünk, de többet még nem árulnánk el róla. Ezen kívül is még van jó pár egyéb tervünk, de ezek még nem publikusak.
Apropó…honnan az AGA2L művésznév? 
AGA2L név kiválasztásával azt akartam elérni, hogy az ember szeme megakadjon rajta egy pillanatra. Merüljön fel a kérdés az illetőben, hogy vajon ezt most hogy kell ejteni? Ez sikerült is, mert azóta sokan kérdezik is tőlem.. Hallottam már agatul-t vagy agtuel-t is. Az eredetit mindenki fantáziájára bízom.
Köszönjük, hogy beavattatok minket a részletekbe, szombaton találkozunk a LÄRM-ben]]>