Kilences techno őrület, ismert, még ismertebb, vagy épp megismerésre érdemes arcokkal. Ez a Second Air Records év végi techno ajándéka!
Holmi felbuzdulásból, 2017 nyarán keletkezett a Second Air Records kiadó, melyet a Lakvaba néven ismert páros, Fülöp Norbert és Jegesy Andor alapított. A kiindulási pont ott indult, amikor a duó csatlakozott az Akos Wex irányításával működő Airsound Records-hoz, ahol azonnali biztatásra leltek, hogy esetlegesen a label kistestvéreként elindulhatna egy újabb, techno árasztó csatorna.
Jelentjük, a világ elárasztása egészen idáig tökéletesen halad, hiszen alig másfél év alatt már majdnem a 20. megjelenés kerül december 21-én – véletlenül az év legsötétebb napján – a polcokra!
Ennyire viszont ne rohanjunk még előre, mert érdemes visszatekinteni néhány fontos pillanatra, amikor a Second Air ötlete már lélektanilag is megtérülni látszott!
Az első nemzetközi sikert minden bizonnyal az a pillanat jelentette, amikor egy igazi nagyágyú, történetesen Maceo Plex a Second Air 008. kiadványaként megjelent, Mike Ferreira – Humanity című trackjével indította el a 2018-as Ultra Miami Music szettjét! A sejtelmes felvezetést követően a tánctér több ezer résztvevővel együtt robbant fel tőle, amit aztán Maceo a nyár folyamán újra és újra lejátszott világszerte. (Ide kattintva visszanézhető az ominózus pillanat)
Bár, ez már épp elég bizonyíték volt arra, hogy a kiadó jó kezek alól terjeszkedik a techno világába, a tökéletes visszaigazolást mégis egy cikkben való részvétel jelentett, ahol a Humanity az Ibiza Spotlight magazin Resistance Closing 2018 Top10 összeállításába került be olyan kiadók zenéi közé, mint a Drumcode, a Suara, vagy a Pryda Recordings. (Kapcsolódó cikk itt érhető el)
Ennek köszönhetően a track a Beatport Techno Hype Top100 lista 65. helyéig menetelt, ami igazán kiemelkedő eredmény!
De nem csak e körül az egy track körül forgott a Second Air világa, hiszen Adellacosta – Vertigo című kislemeze is a Beatport Top 100 82. helyére kerülhetett. Ezek voltak az első sikerek, melyek azért is fontosak, mert a kiadó kimondottan kezdő szintű producerek munkáival indította be az elektronikus zenei áramlatot, miközben hazai producerekkel is szoros együttműködésben és megvalósításban teli hónapokat tudhat a háta mögött.
A hazai palettáról többek között megjelent Andras Bader új alteregója, azaz Phot kislemeze, Bernathy Zsiga és Ruiz Sierra kislemezei is helyet kaptak, Massive Dynamic és Frank Vogel pedig egyenesen a Second Air-nél debütált.
A sikerekkel és lelkesedéssel teli munkák során a kiadó 18 alkalommal ágyazódott bele a modern kor legszenvedélyesebb és legszeszélyesebb zenei kínálatába, melyet december 21-én egy 9-es, kizárólag hazai alkotók által megművelt techno dinamikai válogatással koronáznak meg.
A Hungarian Weapons Vol 1. címre keresztelt VA nagyot merít a hazai technó sorból, hiszen nem csak egy-egy ismert producer munkája, hanem eddig még sosem hallott kollaborációk és új alteregók is felbukkannak a sorok között.
Az összeállítást Akos Wex és – a kiadó fejei, azaz – Lakvaba-ék kollabja nyitja, majd jön Bernathy trackje Man + Machine fűszerezésével, aztán Dave Wincent és Depthon önállóját adambence új alteregója, az Episode1 és Bohumil közös hangulata követ, majd Massive Dynamic, Phot, Raul Young és Ruiz Sierra is hozzá tett egy-egy térbontogatást.
Minden elfogultság nélkül állítható, hogy az elkészült zenék mindegyike külön-külön is megérdemelt volna egy megjelenést, de ebben az a szép, hogy ez a sok hazai techno gondolat most egy helyről kiindulva terjed ki a nagyvilágra, magában hordozva a zenéhez szorosan kapcsolódó grafikai világot, melyet 19. alkalommal is Lendvai Viktória készített.
Az alábbi linken belehallgathatunk a trackekbe, melyeket már előrendelhetünk a Beatporton.

Bővebb infókért, további zenékért ajánljuk, hogy látogass el a Second Air Records csatornáira!
Beatport: https://www.beatport.com/label/second-air-records/64981
Soundcloud: https://soundcloud.com/secondairrecords
Facebook: https://www.facebook.com/pg/secondairrecords
Instagram: https://www.instagram.com/secondairrecords/
 ]]>