Sunčica Barišić a horvát Eszékről kerül az elektronikus zenei körforgásba, ahol már a 90-es évektől ismerhetjük. Korábban még Miss Sunshine néven ismerte meg a techno szcéna, de a keresztnevére asszociáló alteregót később Insolate-re cserélte, mely mostanra egybeforrt erős zenei jellemével. Nem veti meg a dinmamikát, de a szállósabb techno kiadványokkal is közeli barátságot ápol, miközben a konyhában is igazán otthon van. Többször járt már Budapesten, de most az újonnan induló #SAVETHERAVE eseményen lép fel Budapesten, a TRIP Hajón, ami előtt váltottunk vele néhány szót!

Insolate cover

Több mint 20 éve vagy a pályán, korábban Miss Sunshine néven országod elsőgenerációs e-zenei szereplője voltál. Milyen volt a horvát klubszcéna akkoriban és miben változott a helyzet azóta, hiszen manapság nyaranta egymást érik a fesztiválok az Adriai tenger partján?

A 90-es évek végén a horvát klubélet virágzott. Az elektronikus zene aranykorának nevezzük, Eszéken több mint 1000 ember volt a partikon. Sok dolog változott azóta, de nagyon örülök, hogy a parti szellem még mindig él Horvátországban. A techno stílus határozottan erősebb, mint valaha. A fesztiválok sokat segítettek az elmúlt években a parti élet terjesztésében a parton. Ennek köszönhetően több helyi ember is elkezdte látogatni a party szezonon kívül, de természetesen a fesztiválok csináltak nagyobb reklámot. Mindenesetre jó, hogy még mindig szeretik és szükség van a technóra.

Milyen az elektronikus zene helyzete Eszékről nézve, ahonnan származol, és ami egy karnyújtásnyira található a magyar határtól?

Szerintem Eszéknek van a legjobb underground techno jelenléte Horvátországban. Egy 90.000 fős kisvárosnak több mint 500 partizója van, ez elég ritka. Azt hiszem nagyon jó munkát végeztünk a TRAUM projekten. Kicsivel kezdtük, csak helyi DJ-kel, aztán projektté alakultunk, amely meghívta a DJ-ket, olyanokat, mint Paula Temple, Rolando, Etapp Kyle, Antigone, Cassegrain, Francois X, Milton Bradley, Anthony Linell és sokan mások. Mindig adtunk a minőségre, zene minősége, a helyszínek minősége és jó hanggal – fénnyel dolgoztunk. Elengedhetetlen, hogy új helyszíneket, néhány ipari helyet vagy régi katakombát találjunk, hogy még érdekesebbé tegyük, mindig újat és többet adni az embereknek, nem számit, hogy gyors vagy lassú. A zene stimulálja az elmét.

Insolate 2

Mi volt az a pont, amikor megváltoztattad a neved?

Sok tényező volt az oka, de talán a legnagyobb az, hogy a nevem tévesen prezentálta a lejátszott stílust. Az emberek elkezdték összekeverni a fényes nevem és a dark zenét. Néhány évvel ezelőtt rájöttem, hogy van egy másik Miss Sunshine Berlinben, aki progressive house-t játszik és az emberek elkezdtek összekeverni minket.  Ebben az időtájban Dj Deep a Deeply Rooted kiadótól felajánlotta nekem, hogy készítsek egy EP-t, ekkor úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk kiadni egy másik név alatt. Így született meg az Insolate és ebből a kiadásból úgy gondolom, hogy jól választottam nevet.

Melyik előadók voltak rád a legnagyobb hatással a karriered kezdetén és kik azok a feltörekvő zenészek napjainkban, akikre szerinted érdemes odafigyelni?

Legnagyobb hatással Luke Slater és Surgeon volt rám. Ők igazán nagyszerű producerek, inspirálnak a kezdetektől a mai napig. A mostani helyzetben nagyon nagy és széles a skála, mindennap sok új tehetség jelenik meg. Néhány nevet megneveznék, akikre érdemes figyelni a jövőben: Michael Lauria, Janice, NezNan, Volster, Jay Clarke, Leiras, mind csodálatos dj és producer.

A DJ szakmára korábban a férfiuralom volt jellemző, az elmúlt években azonban berobbantak a női DJ-k is. Ami különösen szembetűnő az az, hogy a kelet-európai hölgyek is egyre nagyobb teret követelnek. Mit gondolsz, miért éppen ebben a régióban történik az áttörés? 

Azt hiszem a nők az elmúlt években bátrabbak lettek és egyre többen kezdték el csinálni, amit valójában akarnak. Nem számít, hogy dj szakma vagy más. Örömmel látom, hogy az egyenlőség helyet foglal el, nem lehet különbséget tenni a nemek miatt. Még sokat kell dolgoznunk, mint társadalom, de jó úton vagyunk. Van néhány nagyon jó női művész az elektronikus zenei szcénában mostanság. Olyan izgalmas!

Insolate 3

Lemezlovas vagy, kiadót igazgatsz, producerkedsz és rendezvényeket is szervezel. Hogy tudod mindezt egy kézben tartani? Mi a napi rutinod, hogy telik egy átlagos napod?

A titok a rendszerben van. Amikor megszervezem a napom, bármit megtehetek. Kávéval és reggelivel indítok, miközben már dolgozok a laptopon (e-mailek, interjúk, facebook, instagram). Később megyek a stúdióba új zenét készíteni vagy zenét hallgatni es felkészülni a hétvégi fellépésekre. Megpróbálok lejutni az edzőterembe napi egyszer és sétálok a kutyámmal háromszor egy nap. Ez sokat segít, hogy ne égessem el önmagamat, fontosak a szünetek a sok tennivalók között. Mindig azt kívánom, hogy legyen egy extra óra egy napban és egy kicsit több energia a nap végére.

Mivel kapcsolódsz ki, ha nem a zeneipari ügyeidet intézed?

Lehet, hogy meglepő, de olyankor egy kis étterem tulajdonosa és séfje vagyok.

Fellépéseiddel bejártad az egész világot. Melyek voltak a legemlékezetesebb helyek?

A legutóbbi USA tour Los Angeles, Miami, Boston és Phoenix városában volt, nagy őrülettel! Minden percet imádtam. Nem gondoltam volna, hogy így szeretik a technot és ilyen csodálatosak az emberek. Nagyon-nagyon élveztem!

Insolate 4

Több alkalommal is zenéltél már Magyarországon. Milyen emlékeid vannak a magyar közönségről?

Szeretek Magyarországon játszani. Jók a klubok es az emberek tele vannak energiával. Néha csak úgy ellátogatok Budapestre, mivel nagyon közel van hozzánk. Amikor van egy kis szabad időm és kedvem beülök a kocsiba és meglátogatom a csodás Budapestet.

Mik a terveid a jövőre nézve? Hol szeretnéd látni magad, mondjuk 5 év múlva?

Nem vagyok egy jövőbeli rajongó, mivel nagyon sok dolgot csinálok, de szeretem megtervezni a kis a dolgokat, amik közeliek. Most dolgozok az új albumomon, artistokat keresek a kiadómhoz, új projektekhez friss új embereket és járom az országokat hétvégenként. Szeretem ezt csinálni. Új megjelenések jönnek a Modularz-nak, Suara-nak, Rabe, UX, Out Of Place, Illegal Allien, a HEX Recordings-nak és még tovább! Maradjon meg ez az út, én így boldog vagyok!

Köszönjük az interjút!

Insolate február 23-án az újonnan induló #SAVETHERAVE eseményen lép fel Budapesten, a TRIP Hajón, a német Ben Dust társaságában, ahol igazán komoly ütemekre számíthatunk tőlük! Jegyek még elővételben is kaphatók, előzetesként itt egy őt igazoló szett:


SAVETHERAVE cover