Húsz éves a Bladerunnaz! A legnagyobb hazai drum and bass szervezőcsapat képviseletében Valdinger Gábor és ‘Statik’ Gábor ült velünk egy asztalhoz. 1999-es indulásuk óta több generációt is kineveltek már.  Kifaggattuk őket a múltkor, jelenről és a jövőről is, valamint a szülinapi buli részleteibe is beavatnak bennünket, ami szombaton lesz, az Akvárium Klub mindhárom termében.

Mikor es kik alapitották a Bladerunnazt?

Valdi: 1999-ben volt az első Bladerunnaz buli a The Club nevű helyen, az Apáczai Csere János utcában. Most már nem is tudom mi van a helyén.. Fresh és Vegas voltak a vendégeink. Igen az a Fresh aki, a DJ Fresh. Alapvetően egy baráti társaság alapította a Bladerunnazt és az elmúlt 20 év alatt jöttek-mentek emberek csatlakoztak hozzánk vagy épp kikerültek. Kb havi rendszerességgel voltak bulik az elején, aztán egy idő után besűrűsödött a dolog, jöttek a nyári bulik. Most meg gyakorlatilag néhány állandó helyszínen dolgozunk a budapesti éjszakában, többnyire az Akváriumban és az A38 hajón. Dióhéjban így kezdődött és folytatódott a sztori.

A rendezvenyszervezésen kivül mivel foglalatoskodtok? 

Valdi: Én egy IT cégnél dolgozom, project managementtel foglalkozom.
Statik: Én csak rendezvényszervezéssel.
bladerunnaz17

Mi alapján választjátok ki a fellépőket, akiket elhívtok a bulikra?

Statik: A kezdeti időben azokat hoztuk el, akiket nagyon megakartunk mutatni a magyar közönségnek és a személyes kedvenceket. Ez idővel átalakult, a 20 év alatt tarthatatlan lenne, hogy ugyanazokat hozzuk el. Egy része már nem is aktív és a közönség is másra vágyik. Az évek során így is voltak visszatérők, most is lesznek a szülinapon régi nagy kedvencek, de többnyire a közönség igényeit szem előtt tartva szoktuk kiválasztani a fellépőket vagy a teljesítményük alapján.

Valdi: Alapvetően figyeljük a nemzetközi trendek alakulását és folyamatosan monitorozzuk a saját közönségünket. Kik azok, akiket ők szeretnének látni, mik voltak abban az évben a nagy zenék, akiknek az előadóit érdemes elhívni vagy visszahívni éppen. Kik azok, akik valami olyat raktak le az asztalra abban az időszakban, amiről azt gondoljuk, hogy érdekes lehet itthon. Tulajdonképpen ezek a kiválasztásnak az alapelvei. És persze próbáljuk a személyes kedvenceket is becsempészni.

Mit éltetek meg az elmúlt 20 év legnagyobb sikereként és mélypontjaként?

Valdi: 20 év alatt voltak hullámvölgyek és kiemelkedő pillanatok. Ha a rosszabbakkal kell kezdenem, akkor mindenképpen mélypontnak éltük meg a West Balkán tragédiát. Az a rengeteg szabályozás kicsit boszorkányüldözés jellegű dolog volt. Nagyon sok klubbot bezártak, vagy nagyon át kellett alakítani, vissza kellett venni a létszámból, sok esetben talán túlzott szigor is volt ebben. Az nem volt egy jó időszak. Nem csak ezért, hanem mert akkor jött be a dubstepnek a harsányabb változata és hirtelen nagyon sok szervező jelent meg ebből a stílusból. Nagyon rágerjedtek a fiatalok. Ez itthon nem tett jót a drum and bassnek, mi legalábbis megéreztük. De aztán egy év alatt kilábaltunk belőle. Kiemelkedő pillanat meg számtalan van, nagyon sok kedves emlék fűződik ehhez a 20 évhez. A pozitívumokról órákig tudnék beszélni. Ha csak 1-2-t kellene kiemelni, akkor Andy C a Mokka Cukkában, az első Andy C-s buli, az első Calibre buli. Rengeteg ilyen buli van, ami pozitív élményt adott.

bladerunnaz1

Statik: Mélypontoknak ezeket lehetet mondani. Amikor Szilárd 2007-ben elment, az nagyon megviselte a társaságot. Valamit a 2000-es évek közepén millió egy, akkor nem dubstep, hanem drum and bass partiszervező jelent meg Budapesten és nagyon felhígult itt az élet. Népszerűbb is lett a műfaj, de a quality control mintha elmaradt volna. Szép élmény például az első Blackout, amikor márciusban leesett az a rettenetes hó. Az nagyon érdekes volt. Jó volt látni, hogy egy-egy produkció buliról bulira, évről évre hogyan tudott növekedni. Ez a szép ebben az egészben. Találsz egy fellépőt és elkezdesz vele dolgozni és egyre sikeresebbek és sikeresebbek lesztek együtt. Ez megvolt már régebben is, csak az ország méretéből meg a közönség nagyságából adódóan viszonylag sok gyorsan túl is nőtt rajtunk. Ilyen volt például Fresh, Netsky, de a Pendulum is. Ezért nagy büszkeség, hogy tavaly év végén meg tudtuk csinálni újra a Chase and Statust. Ezek a nevek már nem klub méret. Ezek nagy próbatételek.

Sok tehetséges hazai dnb dj van, valamilyen formaban segititek őket az elindulásban?

Valdi: Alapvetően hogy tud egy promóter segíteni? Elhív embereket zenélni a bulikba. Talán most egy kicsit kevesebbel dolgozunk együtt, de mindenképp érdemes párat kiemelni közülük. Például Raise Spirit, akik a Liquicity kiadónál tevékenykednek. Pont a napokban érték el youtube-on az egy milliós nézettséget. Ez nagyon nagy szó, főleg így magyar drum and bass szinten. Vagy mondhatnánk Ian Autorunt, aki egy kecskeméti dj-ből vált drum and bass dj-vé. Úgy, hogy először csak helyi bulikban lépett fel, de sikerült kiépíteni egy olyan munkakapcsolatot, amivel sikerült eljuttatni őt nagy fesztiválokra és gyakorlatilag most már állandó tagja a Bladerunnaz bukinak, nagyon szereti a közönség.

Statik: Régebbi kapcsolat Chris.SU, Jade vagy Mindscape. Ők már befutott producerek, öreg rókának számítanak. Mindenkit arra tudunk ösztönözni, hogy gyakoroljon sokat, hallgasson sok zenét, küldjön nekünk mixeket és próbáljon meg változatosan szelektálni meg zenélni. Voltak próbálkozásaink, amik sajnos nem váltották be a hozzáfűzött reményeket. Nehéz jó dj-ket találni és új tehetségeket, aki elhivatott ez iránt és helyén kezeli a dolgokat. Az Akváriumban 1000 fős rendezvényeket csinálunk. Oda kiállni egy dj-nek nagy megmérettetés.

Hogyan tekintetek vissza erre a 20 évre? Van olyan, amit másképp csinálnátok, ha lehetne? 

Statik: Hát van nagyon sok minden.
Valdi: Én nem nagyon vagyok híve ennek a “mi lett volna ha” dolognak, de nyilván 1000 dolgot lehetett volna másképp csinálni. A jövőben igyekszünk úgy tenni, ahogy azt 2019-ben kell egy buliszervezőnek. Nagyon sokat tanulunk a saját hibáinkból. Folyamatosan nézzük a nemzetközi szcénát, hogy mit csinálnak a környékünkön vagy Európában, vagy akár bárhol máshol a világon. A szervezők közül van néhány kedvencünk, akiket kontrolként használunk magunknak. Tudunk jó ötleteket meríteni tőlük, vagy megtudjuk beszélni, hogy ki mit csinál és miért úgy, mert vannak élő kapcsolataink velük. Nagyon sok időt töltünk azzal, hogy a Bladerunnazzal foglalkozunk, beszélünk egymással, elemezgetjük a dolgokat. A múltbéli saját hibáinkból vonjuk le a tanulságot, rengeteg ilyen beszélgetés van kettőnk között, hogy hogyan tudnánk jobban csinálni.

Statik: Ez egy folyamatos munka. Folyamatosan figyelni kell, hogy mi történik, megpróbálni megérteni, hogy miért úgy történtik. És megpróbálni életben tartani a közönség az érdeklődését, ez egy nagyon melós dolog. Ezzel foglalkozni kell buliról bulira. Minden buli egy új harc, egy challange, nincs két egyforma. Át kell mindig gondolnunk, át kell értékelnünk, mindig ki kell találnunk az új és működő modelleket meg fellépőket, hogy kivel tudunk dolgozni.

Mik a tervek a jövőre nézve? 

Valdi: Szerintem egy partiszervező nagyon nehezen tervez előre 5-10 évet. Annyira felgyorsult a világ meg a zenei élet is, hogy gyakorlatilag vannak trendek amik fél év alatt lecsengenek. Nagyon nehéz ezt belőni. Próbálunk előre dolgozni 1-2 évre, de ennél tovább nem lehet. Mindig bejöhet valami olyan dolog, ami miatt ritmust kell váltani és alkalmazkodni kell valami külső tényezőhöz, ami miatt nem lehet előre tervezni. Olyan dolgot meg felesleges mondani, hogy kit és mikor fogunk elhívni. Érdemes figyelni a saját csatornánkat, mindig közzétesszük, hogy mikor ki érkezik.

bladerunnaz12

Statik: Nem 20 évre terveztük ezt sem. Amikor az elején elindultunk, nem gondoltuk, hogy majd ’2019-ben is lesz egyáltalán ez az egész. Csodálatos, hogy még mindig tud működni. 1-2 év, amivel előre lehet számolni, de tényleg bármi jöhet. Számtalanszor történt olyan, mint pl a Sigmáékkal, hogy 2 hónap alatt világsztárok lettek. Volt egy 2014 márciusi bulink, ahol Sigma volt a legkisebb betűvel kiírva… pár hete akkor jöttek ki a Nobody To Love című számukkal. Azon a nyáron már a Balaton Soundon játszottak a Jäger arénában több ezer ember előtt. Ezt hogy számolod ki? Hogy készülsz rá? Hogy próbálod meg menedzselni?

Valdi: Figyelni kell, hogy mi történik azzal a stílussal, amiben dolgozik az ember.

Statik: Nagyon jó, hogy a magyar közönség szereti a drum and basst. Sokszor azok is szeretik, akik nem is tudják magukról, hogy a drum and basst szeretik. Pont a Sigma kapcsán: akkorát ment ez a történet abban az évben, sőt talán még mind a mai napig, hogy az elképesztő. Jó lenne ezekkel az emberekkel megtalálni a kapcsolatot. Tudjanak róla, hogy például ezen a hétvégén Wilkinson érkezik a szülinapra. Vagy mikor Pendulum jön, vagy Chase and Status, vagy mikor májusban a Netsky. Tudják ezekhez az emberekhez kapcsolni azokat a zenéket, amiket szeretnek és hallgatnak Spotifyon a telefonjukon, vagy éppen a rádióban.

Milyen meglepetésekre szamíthatunk a jubileumi évetekben?

Statik: Ellőttük a muníció egy részét karácsony előtt. A  nagyobb nevekkel kijöttünk májusig. Őszre is tartogatunk 1-2 meglepetést. Nyáron a Friday című sorozatunkat szeretnénk egy kicsit megreformálni az A38-on. Ez már a hetedik, vagy a nyolcadik szezon lesz. A nyarunk az arról fog szólni, hogy egy zeneileg, közönségben színes és élményekben gazdag nyári sorozat tudjon maradni, tudjon növekedni és, hogy még több ember megismerhesse ezt a remek sorozatot. Az őszi szezont próbáljuk ugyanakkorára tervezni, mint ezt a tavaszit. Lesznek benne visszatérő fellépők, kiesebb, nagyobb, régi és új nevek. Ezt a 20 éves jubileumi hangulatot szeretnénk egészen decemberig megőrizni.

Valdi: 1-2 nevet el lehet már mondani. Nagyon szeretnénk nyilván, hogy a 20-as évben visszatérne Andy C. A Blackout talán a legnépszerűbb külföldi sorozat, aminek Budapesten is lesz állomása ősszel a Black Sun Empire főszereplésével. A Friday – ahogy a Gábor is említette – kicsit megújul. Tervezünk néhány külföldi vendéget elhívni, de szigorúan ebben az afterwork idősávban, délután 5-10-ig maradnánk. Lehet, hogy lesz a Szigeten hajós bulink, ami megint csak egy érdekes dolog. Talán ez az, amit el lehet árulni.

bladerunnaz13

Ha össze kelllene hasonlítani a 20 évvel ezelőtti közönséget a maival, akkor mik a legnagyobb különbségek és hasonlóságok? 

Valdi: Hasonlóságképp el lehet mondani, hogy mind a régi, mind az új közönségben megvannak a nagyon lelkes arcok. Ezt mindig jó látni, hogy élvezik és szeretik ezt a zenét. Régebben talán többet kellett küzdeni, hogy eljusson hozzád, amit te hallgatni szeretnél. Most van Internet és gyakorlatilag minden egy kattintásra van az emberekről. Bár megjegyeznénk: azt látjuk, hogy nem tudják használni ezt a lehetőséget. Még így sem találják meg azt, amit keresnek, vagy amire igazán vágynak. Vagy azokat a zenéket nem fedezik fel, amiket akár fel is fedezhetnének. Régen sokkal nagyobb utána járást igényelt. El kellett menni egy lemezboltba, utána kellett olvasni, meg kellet rendelni az újságot, amire kíváncsi voltál. Most ez kicsit talán elmarad, nincs akkora jelentősége. Vagy pont azért, mert ilyen könnyen hozzá lehet jutni. Nem értékeli talán annyira az ember, kicsit ilyen másodlagos valami lett a zene. Lemegyünk bulizni, jól érezzük magunkat, de nem élünk-halunk érte. Persze vannak még olyan emberek, akik beleássák magukat a dolgokba. Én nagyon szeretem nézni azokat, akik jól érzik magukat a bulikon. Ez gyakorlatilag tényleg összeköti ezt a 20 évet. Legalábbis én nagyon remélem, hogy jól érzik magukat és ezért jönnek el egy Bladerunnaz buliba. Új zenét hallgatni, jó zenét hallgatni, táncolni.

Statik: Több telefon, kevesebb cigaretta. Az vitathatatlanul jó, hogy nincsenek füstös rendszerek, büdös ruhába hazamentel. A telefon az talán kicsit megöli a hangulatot. Az emberek azzal vannak elfoglalva, hogy egymást fényképezzék. Nem a bulira koncentrálnak. Ez nem feltétlenül új jelenség. 10-15 évvel ezelőtt is volt a Mokka Cukkában fülessel táncoló ember. Ez egy ilyen generációs dolog valószínűleg. Sokkal szétszórtabbak a mostani fiatalok és nehezebb lekötni a figyelmüket. De ez látszik a zenéken is. Régen mi volt? 6-7 perces számok. Most mi van? 3-4 perces számok maximum! Annyi történés van, annyi energia, annyi minden van bele passzírozva 1-1 zenébe, hogy folyamatos ingerekkel bombázzák a közönséget. Könnyebben tudják megélni a bulit, ugyanakkor valahogy nehezebben is.

bladerunnaz14Valdi: Könnyebben el is engedik. Régen hetekig, hónapokig beszéltek arról mi volt, talán még ma is szóbakerülnek régi bulik. Manapság ez az idő lecsökkent. Másnap megdumálják, hogy szép volt, jó volt. Megnézik az instastoryt, aztán ennyi. Nem feltétlenül maradnak meg igazán legendásan bulik, vagy valami olyan tényező kell hozzá, amit már említett Gábor. Az első Blackout buli, amikor március 14-én akkora hó esett, hogy másnap járhatatlanok voltak az utak az országban. Eljött rá 1500 ember. Teltházunk volt. Ez a tűzön vízen át, úgy éreztük, hogy mindenki akart jönni. Másnap nagyon szomorúan olvasgattuk, hogy ki hogy jutott haza. Ennek lehet az is az oka, hogy mostanában több bulit csinálunk. Régen havi egy volt. Nagyon széles lett a kínálat Budapesten. Régen technon meg drum and bassen kívül nem nagyon volt más, ahol hétről-hétre és hónapról-hónapra az A liga érkezett meg a stílusból, akik akkoriban élték a fénykorukat. Most gyakorlatilag rengeteg… Berlinből meg Londonból ilyen DJ járatok érkeznek. Van, hogy 2-3 DJ kászálódik ki 1-2 járatból. Most már jelentősen kiszélesedett a kínálat Budapesten. Nyilván jó ez, mert sok felé tudnak menni az emberek.

Mit üzentek azoknak, akik ellátogatnak a hétvégi születésnapi bulira?

Valdi: Amikor összeállítottuk ezt a 20 éves line upot az volt a vezérelv, hogy a 20 évből mindenkinek adjunk valamit, aki az elmúlt 20 évben megfordult Bladerunnaz bulin. Minden korszakból megpróbáltunk olyan külföldi és magyar fellépőt hozni, akik akkoriban kulcsszerepet játszottak ennek a stílusnak az itthoni világában. Itt lesz Lee, aki a kezdetek óta részt vett a Bladerunnaz bulikon. Matrix, aki az első születésnapon olyan szettet gurított, hogy szerintem azon a mixen nagyon sok ember nőtt fel, aki ott volt a bulin, meg aki utána hallgatta (link). De velünk lesznek olyan világsztárok, mint például Wilkinson vagy Noisia, akik most tényleg top neveknek számítanak. Elhívtuk a Source Direct-et, akik annak idején legendás duót alkottak. Most csak egyikőjük aktív, de sohasem voltak még Budapesten. Igyekeztünk a 16-tól a 40 +os korosztálynak is adni egy kicsit.

Statik: Várjuk az embereket, hogy emlékezzenek velünk erre a 20 évre és tekintsünk együtt a jövőbe. Jöjjenek el és érezzék jól magukat! Megpróbáltuk úgy összerakni a timelinet is, hogy a legkevesebb fedésbe legyenek egymással a fellépők. Az esti 6 headlinert 5 órás intervallumban tudod megtekinteni. Közel 1 órát tudsz hallgatni mindenkiből, ami elég nagy szó egy ilyen besűrített fellépő áradatnál. Várjuk szeretettel az embereket! Reméljük azt, hogy pozitívan mennek haza és át tudjuk adni ennek a 20 évnek a vibe-ját. Én nagyon várom. Mindenki, akit hívunk valahol személyes kedvencünk vagy ezért, vagy azért. Ez egy nagyon érdekes születésnap lesz.

Esyemény: https://www.facebook.com/events/205662483715723/
bladerunnaz16