Sokan, sokszor kérdeztétek, hogy kinyit-e a Valyo Kikötő idén is és ha igen, mikor. Rengetegen jeleztétek, hogy jönnétek fellépni, programot szervezni vagy akár csak építeni. Tavaly láttuk, hogy a munka, amivel a Kikötő megvalósítása járt mennyire megéri: többen nevezték Budapest legmenőbb helyének. Mindent megtettünk, hogy folytathassuk idén is, viszont az elmúlt napokban végül döntés született: a Kikötő a hamarosan épülő Budapesti Atlétikai Aréna építési, felvonulási területe lesz, ezért nem tudják a továbbiakban bérbe adni. A Valyo Kikötő záróbuliját tábortűzzel és a legjobb zenékkel március 15-én tartjuk a Kikötőben.

A Kikötő területe

A Valyo – Város és Folyó Egyesülettel minden évben újabb és újabb ötletekkel állunk elő: Kacsakő dobó bajnoksággal kezdtünk, aztán megcsináltuk a Valyo !Partot a Lánchíd pesti hídfőjénél, létrehoztuk a Mobil Szaunát egy régi reptéri buszban, részt vettünk a Római Parti fák megmentésében, megnyitottuk a Szabihidat, sok-sok apró fejlesztést csináltunk Budapesten és 2018-ban létrehoztunk egy open-air kulturális helyszínt egy súlyosan elhanyagolt területen a MüPa mellett.

A Valyo Kikötő egy ideiglenes helyszín volt, egy ideje parlagon heverő állami terület. A fejlesztésére több elképzelés született, a jelenlegi tervek szerint az olimpiai pályázat visszavonását követően 2023-as Atlétikai Világbajnokság stadionját tervezi ide a kormányzat.

A 2018-as év tapasztalatai és tanulságai alapján támogatjuk a sport és rekreációs funkció fejlesztését a területen, különösen azért, mert ezen a telken található a korábban bezárt Vituki strandot ellátó hőforrás, amely értékes termál vízzel növelhetné a budapesti fürdők kapacitását. Félő, hogy az egy nagy világeseményt kiszolgáló atlétikai stadion a Vizes VB uszodájához hasonlóan egy néhány napos rendezvényt szolgál csak és nem tartja szem előtt a lakosság érdekeit. Reméljük, hogy a Valyo Kikötő ráirányította a döntéshozók és a budapestiek figyelmét a területben rejlő óriási lehetőségekre és ezzel is a Főváros fejlődését szolgálta.

Voltak itt hajnalig tartó technobulik, helyszínt adtunk egy kétnapos punk fesztiválnak, volt bokszgála, sőt, az egyik önkéntesünk esküvőjét is itt tartottuk meg. Együtt izgultuk végig a foci VB-t és néztünk kult filmeket, gyerekeknek voltak workshopok, homokozó és játékok, míg a felnőtteknek kulturális programok, fotókiállítások és koncertek. Nem felejtjük a mindent belengő grill- és gulyásillatot a napsütésben, ahogy azt sem, amikor a zuhogó esőben a pult előtti fedett részen áztunk együtt, várva, hogy egyszer elmegy a vihar és és eközben is is jól éreztük magunkat veletek.

Szauna, Strand, Szabihíd, Záróbuli

Addig is, az élet nem áll meg, aki még utoljára kijönne velünk álmodozni egy élhetőbb, kellemesen végigsétálható Duna-partról, az megteheti a Kikötőben álló Mobil Szaunánk melegében és a Kikötő búcsúztatón március 15-én. Aztán nyáron ismét Szabihíd, strandot csinálunk a Római Partra és tovább keressük a fejlesztenivaló területeket a Duna mentén, ahova odaviszünk titeket.

Köszönet

Köszönjük mindenkinek, aki szavakkal vagy tettekkel hozzájárult, hogy egy jó helyet teremtsünk Budapestre: a Refuge Bistro pultosainak, akik kilométeres sorokkal néztek farkasszemet minden este, a Capa Kortárs Fotográfiai Központnak a kiállításokért, a több mint 200 zenei fellépőnek és minden művészeti előadónak, az önkénteseknek, akik nélkül lehetetlen lett volna megépíteni az infrastruktúrát és persze mindenkinek, aki eljött a programjainkra és egy-egy jó szóval vagy vállon veregetéssel jelezte, hogy amit csinálunk az tényleg egyedülálló Budapesten.
Jövőre visszatér a Kikötő, addig pedig Szabihíd, Strand a Rómain, miegymás! Találkozunk a Dunánál!
Ha szeretted a Kikötőt, kérjük oszd meg ezt a bejegyzést a saját történeteddel, fotóiddal és a #valyokikoto hashtaggel . Találkozunk a záróbuliban március 15-én!