Miért ne lehetne buli a metróban?! Miért ne lehetne díjmentes, azaz zéró a belépődíj, és ráadásul miért ne játszhatna a világ egyik legjobb dj-je egy ilyen bulin? Képzeld csak el: laza májusi szombat éjjel, és ez alkalommal nem egy klub vagy rendezvénycsarnok felé veszed az irányt, hanem egyszerűen lesétálsz a metró mélyébe a föld alá, ahol a tömeg a peronon táncol; a sötétséget csúcstechnikájú fény- és hangrendszer tölti meg élettel; a vágányokon parkoló szerelvények vendéglátó-egységgé alakulnak, és a dj-pultban a világhíres brit BBC Radio 1 showman-je: PETE TONG zenél!

Ezekkel a szavakkal hirdették minden idők egyik legkülönlegesebb buliját. Régebben sokat fantáziálgattam arról, hogy milyen jó lenne csinálni egyszer egy hasonlót lent valamelyik metrómegállóban. Nem csak az én fantáziámat mozgatta meg a dolog, hanem a Coca Cola marketingeseit is.

2008. május 17-én debütált Magyarországon a Coke Zero. A cokezero.hu oldalán lehetett regisztrálni a bulira, összesen 2000 főnek. Voltak fenntartásaink a dologgal. Úgy voltunk vele, hogy semmit nem veszíthetünk, ha szar lesz, majd átmegyünk máshova. A szervezésben a Deadcode is résztvett, ezért aztán bíztunk benne, hogy nem csak valami „olcsó” reklámfogás lesz ez az egész. Este 11 magasságában már óriási tömeg gyűlt össze a deák téri evangélikus templom előtt üzemzárásra várva. Aztán megnyitották a kapukat. A hármas (kék) metró megállóját rendezték be. A DJ pult a piros metróval összekötő mozgólépcső tetejére került, Lucca warm up-olt és Pete Tong volt a headliner. A két szélső vágányra pedig betolták a szerelvényeket. Az egyikben kérhettünk piát, a másikban pedig pihenni lehetett, de ezt nem igazán használta ki senki, mert óriási buli kerekedett! Ha pedig WC-re kellett mennünk, akkor vissza kellett mozgólépcsőznünk az aluljáró szintjére, ahol toi toi-okat állítottak fel. Bár 2008-ban még javában lehetett füstölni zárt téren, arra viszont már nem emlékszem, hogy a dohányzás kérdését hogy oldották meg.

Hihetetlen bravúr volt mindezt megszervezni, hiszen a buli semmiben nem zavarta a metró üzemét! Ugyanúgy fél 12-ig járt, ahogy annak idjeén minden nap és a buli után fél 5-kor már újra megindult a közlekedés. Vagyis a szervezők a buli előtt és után is nagyjából fél óra alatt elkészültek mindennel.

Pete Tong így írt a buliról: „On Saturday night I arrived in Budapest, Hungry to do a very unusual party in the main underground station. It was organised ingeniously by Coke Zero and called Metro. Check out the schedule. The last train ran at 11.14pm . Then about 75 rather strong blokes carried in a huge production (lights , sound, dj rig etc…), set up and were open by 12!!! It was like one of those reality TV shows , I have no idea how they pulled it off as this station was seriously deep! I did the show with the talented DJ Lucca from the Czech Republic and we had about 2000 people going nuts. At the end, 4am – they had just 30 minutes to pack up and get out of there before the first train…. someone should have made a movie about it!!”

Ahhoz képest, hogy egy világmárka ingyenes bulijáról volt szó, igen kulturált társaság verődött össze. Leagalábbis a zene szeretete mindenkit összekötött. Emlékszem arra, hogy igen nagyba’ volt mindenki, ami valószínűleg betudható volt annak, hogy azzal a tudattal buliztuk végig az éjszakát, hogy ilyen mégegyszer úgysem lesz. A hangulat igen jól átjön a lenti videón. Abban az időben még nem igazán terjedtek el az okostelefonok, de azért szerencsére maradtak fent bizonyítékok.

Két évvel később aztán lett még egy metrós buli, az akkor még épülő négyes metró megállójában, a Bikás parkban. Egyébként most, hogy felújítás miatt úgysem jár a kék metró, igazán lehetne még egy ilyen! A Coca Cola egyébként azóta is elkötelezett támogatója a hazai elektronikus zenei színtérnek.