“Acid, goa, Space techno, TRIP”

A 90-es évek elején a goa, a trance valamint a rave partykon felszólaló zenék hangzásvilágában, az élmény jellegében sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Mindhárom irányzat célja a hétköznapoktól való eltávolodás és egyfajta transzélmény átélése volt, azonban ezen irányzatok közül a goa mely leginkább közel áll a meditatív transzélmény megtapasztaláshoz. Mind a zenére, mind az életstílusra jellemzőek a misztikus-orientális behatások, melyek mellett a 60-as évek hippikultúrájának nyomait, újraértelmezését is fellelhetjük már a kezdetektől a szubkultúrában.

A műfaj szakértőinek elmondása alapján a goatrance-ben nem a hangok „tisztasága” és minősége a kulcsfontosságú tényező, – ellenben a mai modernebb, letisztultabb psytrance alműfajokkal – inkább a melodikus és atmoszférikus hangok szinergiája határozza meg a stílus esszenciáját.

A belga Suntrip Records és a magyar Lunar604 közös célja egy régi-új színfolt bemutatása a psy bulik világán belül, a klasszikus goatrance és annak megújított változata, a neoclassic.

Nemzetközi színtéren a goatrance legfőbb képviselője a belga Suntrip Records, mely a sítlusirányzat iránti érdeklődés fenntartását, megerősítését tűzte ki célul, olyan módon, hogy a régi hangzást megtartva, de modern elemekkel ötvözve a neoclassic/newschool irányzat úttörőjévé vált.

Anoebis – a goatrance felemelkedése videó (magyar felirattal)

(Anoebis BOOM festival fellépésének alkalmából készített interjú, ahol a goatrance történelméről és felemelkedéséről mesél)

Május 11-én a magyar goatrance irányzat zászlóvívőjének számító Lunar 604 és a Suntrip records jóvoltából, egy történelmi estének lehetünk részesei. A kiadó idén ünnepli 15 születésnapját, mely alkalomból 3 órás szettel látogat el hozzánk a szelekciós készségével világszinten elismerésnek örvendő Dj Anoebis, a label megalapítója, aki több órás szettjeiben – rá jellemző módon – az első perctől az utolsóig képes fenntartani a közönség érdeklődését és egyre fokozni a tánctér hangulatát.

Dj Anoebis mellett az est headlinere a Britt nemzetiségű, a goa hangzásvilág alapköveit lefektető Dimension 5 lesz.

A Dimension 5 formáció tevékenysége a 80-as évek végén indult, feszes tempójú megjelenéseik savval átitava, de melódikus hangzást nem nélkülözve kerültek cd és vinyl formában kiadásra.

‘89-es alakulásukat követően ‘94-ben jelentették meg első kiadványaikat, melyeket akkoriban a “space techno” cimkével fémjeleztek.

Első nagylemezük 1997-ben látott napvilágot “Transdimensional” címmel. A kiadvány 22 éves kora ellenére napjainkban is megállja helyét, egyedi hangzásvilágával örökre beírta magát az elekronikus zenei albumok történelemkönyvébe.

Május 11-én – Magyarországon első alkalommal – mi is betekintést nyerhetünk eme történelemkönyvbe, hiszen Dimension 5 először látogat el hozzánk, visszaidézve a 90-es évek rave/trance/goa partyk által közvetített életérzést..

(90 -es évek ravehangulatát idéző számuk, az intastella remekül jellemzi a formáció “space techno” hangzásvilágát)

A Lunar604 szervezőcsapat legfőbb törekvései között említhetjük a zenei élmény kimaxolásához elengedhetetlen átütő hangzás prezentálását, mely minden alkalommal varázslatos, pszichedelikus látványvilággal egészül ki, így közvetítve a közönség felé az igazi, teljes goatrance életérzést.

A csapat immáron 1 éve vonultatja fel az irányzat nagy neveit kis hazánkban, megerősítve ezzel a hazai érdeklődést eme történelmi jelentőségű irányzat iránt.

A bulinak budapest egyik legimpozánsabb szórakozóhelye, a Trip hajó ad otthont, mely elhelyezkedésével, belső kialakításával és nem utolsó sorban egyedülálló panorámájával tökéletes helyszínéül szolgál ennek a különleges estének.

A két külföldi sztárvendég mellett a minőségi talpalávalót a hazai kiválóságok közül Psymon, illetve a Lunar604 két tagja, Metaverse és Benho biztosítja majd. A magyar goatrance pirosbetűs napja, történelmi éjszakája jön el május 11-én!

Esemény: https://www.facebook.com/events/573239963145198/

Szilvacska