Ugorjunk vissza 60 évet az időben! A magyar kommunista kultúrpoltikát ebben akkoriban a “három T” jellemezte: avagy Tiltott, Tűrt és Támogatott. Mondani sem kell, hogy az elektronikus zene melyik kategóriába tartozott. Igen csak érdekes adalékra bukkant a minap Ágoston Dani a magyar történelem vérzivataros évtizedeit kutakodva. Át is adnánk neki a szót és köszönjük, hogy megosztotta velünk gondolatait!

Dr. Végh Lászlónak és körének története valószínűleg a magyar underground egyik legszomorúbb története egy olyan korból, amikor a forradalom leverése utáni depresszió és experimentalizmus az avantgárd felé hajtott néhány művészt azért, hogy totál idiótát csináljanak a hatalomból. Ennek egyik eszköze pedig az akkor éppen születő elektronikus zene volt. Végh doktor (aki egyébként röntgenorvos volt) ennek a mozgalomnak, a “második nyilvánosságnak” volt meghatározó személyisége, aki az első konkrét és elektronikus zeneművek komponálásával, valamint az akcionizmus bevezetésével megágyazott Magyarországon az úgynevezett heppeningeknek, amivel óhatatlanul is előkészítette nekünk a ma ismert rave-ek alapkoncepcióját.

Végh doktorék úgy gondolták, hogy nem csupán a kész alkotás művészet, hanem maga az esemény is, aminek nem szükséges célt adni, és kívül helyezhető az időn is. Ma ez a filozófia világosan a rave kultúrában teljesedik ki. Ám akkoriban ez (látszólagos értelem hiányában) a kommunista hatalom számára – nem meglepő módon – teljesen értelmezhetetlen volt, úgyhogy a biztonság kedvéért veszélyesnek nyilvánították, dr. Végh és avantgárd körének tagjai pedig automatikusan megfigyelés alá kerültek, így tevékenységük (tehát az elektronikus zene is) a hatalmi elnyomás elleni lázadás egyik eszköze lett.

Csak hát ennek is, mint szinte mindennek nálunk, van egy fájóan magyar tragédiája, mégpedig, hogy a hazai underground kultúra talán legelső epicentrumának árulója éppen az volt, aki köré az egész szerveződött: dr. Végh László “Orvos” néven folyamatosan jelentett az államhatalomnak mindarról amit maga köré szervezett, és azokról, akik körülötte voltak.

A XXI. Század egyébként készített egy riportot dr. V-ről és köréről, úgyhogy, ha valakinek kedve szottyan, itt megtekintheti (12. perctől)