A tavaly nyári szezont igazi sikertörténetként könyvelhették el a Duna-parti vendéglátóipari egységek. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk és a látogatók is felfedezték, hogy mekkora potenciál rejlik a Budapestet kettészelő folyóban. Az a kritika sem állta meg a helyét, hogy nem szeretünk túlságosan kimozdulni a belvárososból. Hiszen nagyon imádtuk a Rákóczi-híd pesti hídfőjénél fekvő Valyo Partot a hét minden napján. Az ide tervezett atlétikai stadion miatt a hely idén sajnos már nem nyithatott ki, csak úgy, mint a szomszédos Vituki Strand, ami az elmúlt években megannyi elektronikus zenei eseménynek adott otthont.

De nem keseregtünk, hiszen két éve újra felfedeztük magunknak a Népszigetet, ahová korábban nem szívesen tettük be a lábunkat sötétedés után. A Kabin igen rövid idő alatt vált az egyik kedvenc észak-pesti desztinációvá, pedig tényleg kint van a picsában. Mégis mindig szívesen zarándokoltunk ki a szigetere. Jókat lehetett inni és enni, rendszeresek voltak az esti filmvetítések és megannyi nappali bulit is átélhettünk. Ez az a hely, ahová nyugodt szívvel kihozhattunk bárkit, biztos, hogy tetszett neki. A fő vonzerőt nyilván a Duna közelsége és a csodálatos naplemente látványa nyújtotta.

Imádtunk itt üldögélni

Tavaly egy újabb egység nyílt közvetlenül a Kabin mellett, Wasser néven. Hely pedig volt bőven. Mi már egy újabb szórakoztató negyed kialakulását vizionáltuk. Közben szép lassan felfedeztük a Népsziget korábbi, autentikus kocsmáit, illetve az is kiderült, hogy a sziget belsejében is léteznek nekünk való helyek, na de ne szaladjunk ennyire előre.

Az előzetes tervek alapján idén május 1-én nyitott volna ki a Kabin. Mígnem alig néhány nappal korábban egy sejtelmes üzenet raktak ki Facebookra, miszerint a nyitás rajtuk kívül álló okok miatt eltolódik. Itt már éreztük, hogy valami nincs rendben. Több rendezvény időpontja is le volt már fixálva májusra. Ezeknek egy részét az alig pár száz méterre található ATNO Forge fogadta be. Ezt a helyet is ismerhetjük már tavalyról, hiszen rendeztek itt már bulikat 2018-ban is.

Szerdán jött az újabb feketeleves. Az ATNO Forge engedélyét is bevonták. Ők sem szervezhetnek zenés-táncos rendezvényeket a Népszigeten.

ATNO Forge

Na de mi is történik itt valójában?

Jó hírekkel sajnos nem tudunk szolgálni egyelőre. A Kabin két kerület határán fekszik, a lépcsőtől északra elterülő rész Újpest, a déli pedig Angyalföld. Egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben mi úgy tudjuk, hogy a Kabinnak nem a negyedik kerületi (újpesti), hanem a 13. kerületi (angyalföldi) önkormányzattól kellett engedélyt kérnie eddig is. Állítólag ez utóbbi önkormányzat már tavaly is egyre nehezebben vállalható feltételekkel próbálta akadályozni a működést. Idén pedig egyelőre úgy áll a dolog, hogy egyáltalán nem nyithatnak ki! Nem kapták meg a szükséges engedélyeket. Ez már csak azért is érdekes, mert a Kabin tőszomszédságában, szintén Angyalföld területén elhelyezkedő, teljesen hasonló elvek alapján működő Wasser minden további nélkül megkapta a szükséges papírokat. A Kabin üzemeltetői most azt tervezik, hogy a lépcsőtől északabbra vonulnak. Ezáltal pedig már kizárólag újpesti területén lennének és a szükséges engedélyek birtokában elvileg gond nélkül kinyithatnának.

Wasser

„Már megint melyik fejesnek fáj a foga a területre?” Sokan feltették ezt a kérdést a közösségi oldalakon. Itt most nem erről van szó. A problémát a 13. kerületi (amúgy nem kormánypárti) önkormányzat jelenti. Már tavaly is zavarták őket a (nem is mindig olyan) fiatalok, az a fajta élet, ami beköltözött a Népszigetre.  A tiltások mögött teljesen nonszensz kamu indokok állnak. A Kabin és az ATNO is készen áll arra, hogy bebizonyítsa ezeknek az ellenkezőjét. De sajnos nem lehet szembemenni a hatóság akaratával. Úgy tudjuk, hogy a Kabin fellebbezett a döntés ellen és még ebben a hónapban tárgyalásra kerül sor.

Itt tartunk most. Nagyon bízunk benne, hogy számunkra kedvelően alakul az ügy. Nagyon megszerettük a Népszigetet és hatalmas űr keletkezne, ha el kellene búcsúznunk tőle. Mert azt senki se akarja bemagyarázni, hogy jobb az a dzsumbuj, ami korábban jellemezte a területet.