Most már tényleg lassan elrakhatjuk a szekrénybe a télikabátot, nyakunkon a fesztiválszezon! Tavaly 10 fesztiválra sikerült eljutni és már akkor megfogadtam magamnak, hogy idén is szeretném tartani ezt a számot és ha lehet, újabb fesztiválokat is feltérképeznék. Először talán csak poénból írtam rá a listámra a Rockmaraton nevét. Aztán ahogy telt az idő, egyre inkább úgy éreztem, hogy nekem ez kell idén. Az alábbi 11 pontban ennek a miértjét próbálom megmagyarázni.

Lépj ki a komfortzónából!

Az általunk leginkább favorizált fesztiválokat már rutinból nyomjuk le. Az elektronikus zenei fesztiválokon nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk, ismerjük a közönséget, ismerjük a szervezőket, otthonosan mozgunk. A Rockmaraton közönsége teljesen más és nem összehasonlítható a mainstream fesztiváljainkon megszokott közeggel sem. Minden új lesz nekünk.

A változatosság gyönyörködtet

Zenei vonalon nem sok meglepetés szokott érni egy fesztiválon. A DJ-k és legnagyobb fesztiváljainkon fellépő együttesek munkásságával is nagyjából képben szoktam lenni. Persze mindig kilyukadhatunk egy kis színpadnál, ahol tök ismeretlen zenészek adnak ámulatba ejtő produkciót, de itt még a nagyszínpados fellépők munkássága se mond sokat.

Fotó: Pálfi László

Csak sodródj az árral

És nem is szeretnénk felkészülten érkezni. Biztos, hogy lesz sok ismerősen csengő zene még így is. De ez elég, ha ott a helyszínen derül ki! Végre egy fesztivál, ahol nem köt minket az időrend. Éppen oda megyünk és azt csináljuk, amihez kedvünk szottyan.

FEZEN

Tavaly végre sikerült eljutni a székesfehérvári FEZEN-re. Ott két nagyszínpadon zajlanak a legfontosabb események. Az egyiken a populáris vonal képviselői, míg a másikon kizárólag rock előadók kaptak helyet. Én pedig két nap alatt a rockszínpad előtt töltöttem a legtöbb időt. Imádtam!

Fekete

A fekete a techno alapszíne. Minden technos feketében jár, ahogy minden rocker feketében jár. Szóval nem fogunk kilógni a sorból.

Pécs, 2014. július 9.
Résztvevõk a Rockmaraton fesztivál második napján a pécsi Malomvölgyben 2014. július 8-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Az árak

Az árak a földön járnak, lényegesen olcsóbban kijövünk, mintha ezzel egy időben a Balaton Sound-on mulatnánk.

A punkcsajok magasan a legjobbak

A Rózsaszín Pitbull nevű punkegyüttes klasszikusát idézném: „A diszkós kurvák nem szopnak! A pánkcsajok magasan a legjobbak!”

A helyszín: Dunaújváros

A csodálatos szépségű Dunaújváros a szocialista várostervezés műremeke. Életemben egyszer jártam itt, amikor még NBI-es volt a Dunaferr focicsapata. Végre lesz idő alaposabban is szemügyre venni Fejér megye második legnagyobb települését, ami Budapesttől mindössze 70 km, szóval pikk-pakk ottvagyunk. Ráadásul ezen a fesztiválon is igénybe vehetjük a MÁV 50%-os kedvezményét.

Dayparty

Az ember bioritmusa szerint nappal él és éjszaka alszik. Az elmúlt években szerencsére már mifelénk is állandósultak a nappali bulik. De sajnos a fesztiválok szervezői még mindig nem merik bevállalni azt, hogy éjszaka ne szóljon a zene. Pedig sokkal kényelmesebb éjjel, kellemes időben aludni, mint reggel 9-kor a 100 fokosra sült sátorban álomra hajtani a fejed. Itt nem lesz ilyen problémánk. Hajnali 2-ig tartanak a programok. Azért reméljük valamelyik sátorban csak lesz majd valami after 🙂

Házhoz megyünk a sallerért

Nagy hatással volt rám egy egy néhány évvel ezelőtti beszámoló, amit a Lángoló Gitárokon olvastam. Ez volt a címe: Házhoz mentünk a sallerért – Egy punk viszontagságai a Balaton Sound-on. Ugyanerre készülünk mi is, csak fordítva.

Fotó: Danó Dóra és Pálfi László