Ha még nem hallottál soha a singeli-ről, erről a Kelet-Afrikából származó zenei műfajról, akkor ideje pótolni a hiányosságokat! Az elmúlt években Uganda fővárosa, Kampala felsorakozott olyan közismert kulturális helyszínek mellé, mint Berlin, Detroit vagy éppen Chicago. Míg utóbbiak a house és techno stílusokról híresültek el, Kelet-Afrikában a Nyege Nyege, illetve a Hakuna Kulaka elnevezésű kiadók zenéi törtek utat maguknak eredeti, friss hangzásuknak köszönhetően. Röviden úgy jellemezhetnénk, hogy ötvözik a hagyományos, illetve a kortárs hangzást. Legyen szó akár Nihiloxica-ról vagy Jako Maron-ról, összegyúrják az eredeti Maloya zenével és kortárs zenét faragnak belőle, vegyük például Otim Alpha-t.

Na de is az a singeli? Nem más, mint Kelet-Afrika második számú zenei stílusa a gqom után. Viszont teljesen más a hangzás, a tempó és az energia. A singeli Dar Es Salaam-ból, Tanzánia fővárosából indult el hódító útjára. Számos helyi stílus – mint például a mchirku, sobene, taarab és segere – összemixeléséből, plusz némi hip-hop és a dél-afikai kwaito hozzáadásából keletkezett. De ezek mellett elkerülhetetlenül megidézik a holland hardcore technót is.

Ez ugyanis egy rendkívül gyors zenei műfaj, a tempó 180 BPM-nél kezdődik. A singeli előadók népszerűsége Tanzániában már a legpopulárisabb zenét játszó nyugati rapperek népszerűségével vetekszik. A nyugati sajtó is egyre gyakrabban cikkezik erről és már a Boiler Room is bemutatta ezt a fajta zenei világot. Magyar nyelvű cikk ezidáig nem született még a singeli-ről.

A singeli igen csak friss hajtás, néhány évvel ezelőtt indult el hódító útjára a Sisso válogatásáról. Ez egy legendás stúdió, a legtöbb producer itt adta ki a Nyege Nyege szerzeményeket. A Sisso a kompromisszummentes, nyers hangzást favorizálja, egyszerre pimasz és közvetlen. A művészek alap Virtual DJ szoftverrel dolgoznak. Ezek a könnyed loopok pedig egy csapásra feltüzelnek bármely táncteret, éppúgy,  mint a punk, csak teljesen más eszköztárat használnak. Érdemes egy pillantást vetni a singeli zenészek lemezborítóira. Nyers, szakadozott graffiti alakok, mintha csak a fal mellett elhaladva elkattintottak volna egy képet róluk. És mégis, nem is lehetne találóbb. Akárcsak a zene: ezek a frenetikus, zümmögő darabok élőben szólnak a legnagyobbat. Ilyen volt például a Bamba Pana’előadása a tavalyi Unsound fesztiválon. A Nyege Nyege idén már további két jelentős albumot adott ki.

Jay Mitta Tatizo Pesa című szerzeménye az egyik legvadabb címke a Nyege Nyege katalógusában. A szintetikus dobok és pulzáló loopok úgy hangzanak, mintha véletlenül felgyorsították volna őket. Ez a zene egy picit lassabb, mint a Bamba Pana (180-190 BPM a 200+ helyett), kevésbé nyers, több a fülbemászó rész. A címadó dalon egy 14 éves MC működik közre.

A Bamba Pana már meghódította a krakkói Unsound Festival, a Berghain, itthon pedig a Kolorádo közönségét is!

Forrás: [noweidzieodmorza]