A kolumbiai felmenőkkel rendelkező Erick Morillo 1971. március 26-án született New Yorkban. 11 éves koráig aztán mégis a dél-amerikai országban töltötte gyerekkorát. Ekkora már esküvőkön és kisebb bulikon szórakoztatta a közönséget.

Fiatal korábban legfőképp a reggae és a hip hop volt rá hatással. Miután 1989-ben leérettségizett, elvégzett egy hangmérnök tanfolyamot és kisebb klubokban kezdett el DJ-zni. Két évvel később összebarátkozott El General-lal, aki akkor már letette névjegyét a reggae előadók topligájában. Közös szerzeményük, a “Muevelo” a reggae és a house jegyeit egyaránt magán hordozta. Ekkora sikerre ők sem számítottak, egyből platinalemez lett!

1994-ben érte el az első átütő sikert, amikor is Erick Morillo, Mark Quashie, Ralphie “Boy” Muniz (ismertebb nevén Mad Stuntman) részvételével megalakult a Real 2 Real nevű formáció. Az I Like To Move It című slágerüket mindenki ismeri. A második lemez után elváltak útjaik, a csapat egyik fele a reggae, Morillo pedig a house irányába tartott. A jó viszony azóta is megmaradt, még ma is össze szoktak járni és alkalomadtán a visszatérés gondolatával is kacérkodni szoktak.

Több, mint két millió dollárt keresett ezzel a zenével. Nevét már nem csak a tengerentúlon ismerték, rendszeresen hívták zenélni Európába is.  Úgy gondolta, hogy a hirtelen jött pénz miatt elveszíti a hitelességét, és a kreativitására is rossz hatással lehet. Így aztán kiadta a “Jazz In Up” című szerzeményt, ami segített abban, hogy ne csak egy mainstream slágergyárosként maradjon meg a köztudatban.

Miután a Real 2 Real projektnek leáldozott, Morillo beiratkozott egy szemináriumra, ahol a nem anyagi természetű boldogság kérdésére kereste a választ. Úgy tűnik sikerrel járt, berobbant a szólókarrierje, Európa (különösképpen Ibiza) és Ausztrália is imádta őt.

1997-ben megalapította saját kiadóját. A Sublimal Records előkészületeivel állítólag 18 hónapon keresztül foglalkozott napi szinten, annak érdekében, hogy minden gördülékenyen menjen. Nem egy újabb kiadót szeretett volna, hanem egy olyan labelt, ami egyet jelent a minőséggel.

Hogy élte meg 2001. szeptember 11-ét? A Space záróbuilián zenélt, Frank Sinatra “New York, New York” című szerzeményét rakta fel utoljára. Az emberek sírtak, amerikai zászlókat lengettek és mindenki énekelt. Ez volt számára a legemlékezetesebb esemény, amit DJ-ként megélt.

Ekkora már a világ trónján ült. Háromszor nyerte el a DJ Awards legjobb house dj-jének járó címét (1998, 2001, 2003), és háromszor lett az év nemzetközi DJ-je (2002, 2006, 2009). 1998 és 2010 között összesen 15 alkalommal jelölték.

2004-ben  jelent meg első és mindezidáig első albuma, a My World. P Diddy három szerzeményen is együttműködik a lemezen. Az egyik ilyen a Dance I Said, ami az egyik utolsó világslágere és ha másért nem, Bárány Attilának köszönhetően máig sokan emlékezhetünk rá.

Ugorjunk előre egy évtizedet. 2013-ban már tombol az EDM-láz, Erick Morillo pedig joggal érezheti azt, hogy elnyomják őt a semmiből érkezett, hozzá képest 0 tudással rendelkező EDM-huszárok. Egy héten belül két emlékezetes fellépése is lesz. Az egyik alkalommal lemondja a bulit, a másik alkalommal pedig úgy tessékelik le a színpadról 45 perc után, annyira romon volt. Később bejelentette a Twitteren, hogy eljött az ideje annak, hogy tartson egy kis szünetet és összeszedje magát.

2016-ban aztán színt vallott ezekről a sötét évekről. Az IMS Ibiza konferencia alkalmából tartott kerekasztal beszélgetésen bevallotta Pete Tong-nak, hogy hosszú időn keresztül súlyos alkohol- és kábítószerfüggőségben szenvedett. A saját vallomása alapján nehezen vette be az egója azt, hogy a feltörekvő, fiatal DJ-k mellett már nem ő számít a szakma csúcsának. A helyzet csak súlyosbodott, amikor intravénásan kezdte adagolni magának a ketamint. Több alkalommal is bejelentette visszavonulását, letartóztatták, a British Airways kitiltotta a járatairól és a felesége is elvált tőle.

Az elmúlt években megjárta a poklot, de újra egyenesbe jött! Ma már kevésbé kíván az üzleti dolgokkal foglalkozni, inkább az alkotása helyezi a fókuszt. Sorra szállítja az új zenéket, tavaly többek között Jamie Jones-szal is közös szerzeményt adott ki.

Két alkalommal is fellépett már a Balaton Soundon (2009, 2017), de hazai klubfellépése már nagyon régen volt utoljára. Különleges lesz tehát a vasárnap, amit nagyon nem lesz érdemes kihagyni, különben könnyen megbánod!

Esemény: https://www.facebook.com/events/290484911886664/