Július 13-án Várpalotán is bemutatkozik egymásnak egy történelmi épület és a techno.

A Kiscelli Múzeumban indult útjára tavaly ősszel a „kastély techno” fogalom, melynek folyamatos jelenlétéért azóta is ad a DFFRNTLY csapat. Idén nyárra egymást követő hétvégéken egyből két évszázados épületbe is elviszik a technót, hogy a modern zene egybe forrjon a történelemmel.

Előbb július 13-án, a Thury Várban tartanak eseményt, mely ráadásul azért is lesz történelmi, mert itt adja Gayle San pályafutásának utolsó magyarországi fellépését, mielőtt visszavonul. Majd július 20-án már a Spektre párossal vágnak neki a Budapest külvárosában található Podmaniczky Kastély báltermének.

Mielőtt viszont bármelyik eseményre elindulnánk, megérdemelnek ezek az épületek annyit, hogy némi információt adjunk róla, illetve egyértelműen képekkel is közelebb hozzuk a hamarosan megvalósuló techno orientált események helyszínét a valósághoz.

Jelen esetben a 14. század végén épült Thury Vár kap kiemelt figyelmet, mely alapvetően egy lakópalotának indult, majd az Újlaky család kezére kerülve építették át egy erődítménnyé az 1440-es években.

Nevét Thury György kapitányról kapta, aki 1566 nyarán sikeresen visszaverte a török támadását. Az akkoriban még csak Palota néven futó település várát végül 1593-ban csak elfoglalta a török, mely uralom közel száz éven keresztül tartott.

1687-1890 között a Zichy család tulajdonában volt a vár, mely akkorra romos állapota miatt teljesen elveszítette hadászati jelentőségét.

2013-ban teljesen felújították a Várpalota központjában található várkastélyt, mely azóta is múzeumként és rendezvényhelyszínként üzemel. Volt itt az elmúlt években még Salvador Dali kiállítás is, ahogy a környék fiataljainak tucatjai kötöttek házasságot a hatalmas udvaron, ahol most első alkalommal fog techno zene szólni.

 

Az időintervallum is szép, mivel már délután 17 órakor elkezdődik az esemény, és egészen másnap reggel 6 óráig tart majd. Várpalota ráadásul már hozzászokott a hétvégi banzájokhoz, így azzal sem lesz gond, hogy a lakók bejelentenék az esemény hangosságát, így minden adott lesz egy tökéletes szórakozáshoz, amelynek még a bár része is egy muzeális részben van!

Bár nem elektronikus zene szól alatta, de érdemes megnézni az alábbi videót, melyben a vár és környéke kapott helyet madártávlatból és közben érdemes sietni a megmaradt online jegyek egyikéért, hogy ott legyünk a Thury Várba szervezett, Gayle San goodby techno partyn, a DFFRNTLY csapattal és további vendégeikkel, SanFranciscoBeat és Episode1 szettjén!