Ez a néhány perces utazás a 17. századtól egészen a közeli jövőbe vezet, az Electric Garden-re!

Alig néhány hete kaptuk a hírt, hogy az ország egyik legkomolyabb kastélyában rendeznek elektronikus zenei eseményt. Akkor még nem tudtuk, de a mostani cikkünkhöz végzett kutatómunka során kiderült, hogy nem csak a legkomolyabb, de a leglátogatottabb kastélyról is van szó, mely múzeumként is üzemel.

Aki lemaradt volna erről a hírről, annak itt mondjuk még egyszer, hogy a Keszthelyen található  Festetics-kastélyról van szó, ahova idén először szervezik meg az Electric Garden néven futó eseményt.

A szervezők többen összefogva, a keszthelyi Bloom Bar csapata, a Festetics Kastély kávézójának üzemeltetői és az országszerte ismert Be Massive crew közös erejével hozzák létre ezt a különleges helyszínes eseményt, ahol Jay Lumen, Gregory S, Metha és Renatoo lép majd fel a nap utolsó óráiban, 18-23 óra között.

De mitől is lesz ez annyira különleges és mit is ad számunkra az, hogy Festetics Kastély? Nézzünk végig a legfontosabb tudnivalókon!

A Festeticsek egy horvát származású család, akik a 17. században költöztek Magyarországra. A történelemben visszamenőleg Magyarország egyik legjelentősebb grófi családjaként tartjuk őket számon, kik 1739-től Keszthelyen élnek.

A 18. század közepén emelt Festetics-kastély az ő keszthelyi jelenlétüket volt hivatott kiszolgálni, mely önmaga pompájában, mesés környezetével emelkedett a balatoni város fölé. Végleges formáját csak az 1880-as években történt nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el. Az ekkor emelt neobarokk torony és az épületet U alakká bővített épületrészek (melynek közbezárt udvarán megrendezésre kerül az esemény) grandiózus építészeti alkotássá tették a Festetics-kastélyt.

A kastély 101 helyiségből áll, önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik és 20 teremben mutatják be az az életet, melyet a főurak éltek a 18., 19. században.

A második világháború nem okozott pusztítást a városban, a kastély épülete is sértetlenül maradt, beleszámítva a bútorok egy részét és a globális gyűjteményű könyvtárát is, melyet úgy mentettek meg, hogy elfalaztak a fosztogatók elől. Ez a szárny a Helikon könyvtár, mely 1817-től a Dunántúl legnevesebb íróit és költőit is vendégül látta a Helikon ünnepségeken.

A kastély egyben a Helikon Kastélymúzeum hat állandó és több időszakos kiállításának is helyt ad, mely jelenleg Magyarország leglátogatottabb helyszíne(ezért érdemes a szórakozás előtt a múzeumot is bejárni!), miközben a kastély 500 éves pincerendszerében 2005-től a Balatoni Borok Háza is helyet foglal, mely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetéseket is kínál.

A kastélyparkot is érdemes megemlíteni, hiszen a természetvédelmi területként kezelt 42 hektáros parkban több különleges faj is megtalálható. A legidősebb fa egy 400 éves kocsányos tölgy és megtalálhatóak azok a kínai páfrányernyők is, melyeket még Festetics György idejében ültettek.

A kastély egy szegletében található Festetics kávézó is jó kikapcsolódási pontja az épület együttesnek, mely mai múzeumi szolgálata mellett az északi szárnyban szállodaként is üzemel, valamint a környék legnívósabb rendezvényhelyszíne, ahol álomesküvőket és városi programokat is gyakran rendeznek.

Ide vonulhatunk ki július 20-án, néhány ellopott órára, hogy az U alakú épülettömb udvarán az általunk oly kedvelt négynegyed ütemekre táncoljunk, miközben a Badacsony felett lebukik a nap. Elképesztő élmény lesz, amire a jegyet a limitált belépés miatt érdemes mielőbb megvenni. Itt pedig mutatjuk a helyszínt videón és teszünk még néhány szép képet!