A Festetics-kastély kertjét meghódító szervezőkkel beszélgettünk az eseményt megelőzően.

Igazi sikersztorinak látszik az első Electric Garden. Ezt abból a rövid, de annál velősebb interjúból szűrhettük le, melyet a három szervezővel készítettünk. Mindhárman együtt, egy véleményen, mindent egyeztetve és közös egyetértésre juttatva hoznak létre a szemünk előtt, július 20-án, a keszthelyi Festetics-kastély Pazar kertjében. A Bloom Bar részéről Nagy Gergő (a képen középen), a Festetics Kávézó részéről Szita Balázs (a képen jobbra), valamint a Budapestről bekapcsolódó BeMassive vezér, Metha (a képen balra) nyilatkozott a szervezés körülményeiről.

Hogyan jött az ötlet, hogy Keszthely legpazarabb udvarára bevigyétek az elektronikus zenét?

Nagy Gergő: Az ötlet maga tök egyszerűen jött. Szita Balázs (Kastély Kávézó, Shark Club) kollégával már régóta kacérkodunk a gondolattal, hogy közös projektben vegyünk részt. Az elképzelés mindig a különleges helyszínekről szólt és természetesen a Festetics-kastély is a lehetséges helyszínek közt szerepelt. Aztán 2018 októberében egy igazán szürke napon jött egy hívás a BeMassive-os Methától (Végh Mátyás), valahogy így. “Van egy tök jó ötletem egy bulisorozatról, a koncepció a különleges helyszínek, különleges idősávban. Mit szólnál, ha Keszthelyen is megvalósítanánk egy ilyet a Festetics Kastélyban?” Itt élesedett ki minden és a telefonhívásokat további hívások követték. Azonnal felhívtam Balázst és olyan könnyen szárnyaltak a gondolatok, hogy pár perc alatt egy komplett programterv is megszületett. Ami persze mostanra már totál máshogy néz ki, de ez tökéletesen mutatja azt a lelkesedést, ami a kezdetekkor bombaként robbant és az ereje azóta is tart mindhármunkban.

Tehát több kéz is kezet fogott a szervezés elején. Hogy jöhetett létre ilyen gördülékenyen az erő egyesítése?

Nagy Gergő: Bizonyos, hogy azért jött könnyen az irány, mert mindhárman tudtuk, hogy a közös kapcsolatok elegendőek lesznek a rendezvény kivitelezéséhez. Metha épp egy szuper dolog megszületésén munkálkodott a most már szárnyait egyre szélesebbre táró Horizon sorozattal. Balázs több 10 éve vezeti a Festetics-kastély Kávézóját, így kapcsolati szinten is kompatibilis a rendezvénnyel, e mellett évekig konkurenciái voltunk egymásnak, amíg a Shark Clubot vezette. Szakmai szemmel nézve pedig az egyik legprofibb vendéglátós, akit ismerek. Én 11 éve üzemeltetem a Keszthelyi, Városi Strandon található Bloom Bárt. Nyitásunk pillanata óta egyetlen kidolgozatlan “brand építés” motivált, és az nem más, minthogy Underground Elektronikus zenét szolgáltathassunk a Balaton Budapesttől legtávolabb eső részén.

A koncepció adott, de ki milyen fronton hozza bele a tudását és tapasztalatát ebbe a közös „álomprojektbe”?

Nagy Gergő: Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Határozottan úgy érzem, hogy mindhárman egyenlő erővel támogatjuk a rendezvényt, néha az egyénektől távolabb álló témákban is jeleskedve. Ezt az erőt mindenképp a több éves szakmai tapasztalatok számlájára írnám. Balázs is dolgozott az éjszakában, hiszen részben neki köszönhető, hogy életre kelt az éjszakai élet a keszthelyi parton. Több zenés szórakozóhely tudható a háta mögött, most pedig a vendéglátás más részén teljesít minőségi szinten. Továbbá hármunk közül ő áll a legközelebb a Festetics-kastélyhoz, így külsős szervezőként óriási segítség számunkra. Methával 15 éve dolgozom együtt és barátként tekintünk egymásra. Nyomon kísérem a pályafutását egészen a kezdetek óta. Tudom, hogy mennyire lentről építkezett és mennyi munka és tapasztalat van mind abban, amit eddig elért, ráadásul mindezt egyedül. Magyarország egyik legaktívabb Dj-produceréről és rendezvényszervezőjéről van szó, aki sikereit kompromisszumok nélkül, a legőszintébb kommunikációt képviselve érte el. Napjainkban óriási figyelmet érdemel ez a fajta áldozat a minőségi, elektronikus zene oltárán. Ebben az elhivatottságban közös mezsgyén ballagunk Methával. Mindkettőnk számára fontos, hogy olyan zenei programokkal legyünk beazonosíthatók, amik mögött van lélek és tartalom, ne csak egy pillanatnyilag felkapott stílus hullámját lovagoljuk.

2008-ban épült meg a Bloom, akkoriban a tört ütemek felé orientálódtunk és kamikaze módon hívtam vendégül hazai és külföldi fellépőket egyaránt, sikertől függetlenül. Egyszerűen nem akartam elfogadni, hogy az emberek csak arra képesek szórakozni a Balcsi parton, amit a kereskedelmi rádiók alájuk tolnak. Hiányzott a kultúra. Mostanra nagyon sok minden megváltozott. 11 éves jelenlétünk is hozzájárult sokak indentitásának kialakulásához, tájékozottabbak az emberek, tudatosabbak és határozottabb elképzeléssel választanak programot a szórakozáshoz. A Bloom jelenléte az Electric Gardenben annak a munkának a gyümölcse, amit ez alatt a 11 év alatt bele fektettünk a keszthelyi elektronikus zenei élet felélesztésébe.

Azt lassan mindenki tudja, hogy közel egy évig tervezgettétek az Electric Gardent, hogy nézett ki ez az időszak?

Nagy Gergő: Hosszú és unalmas, elméleti munkával telt. Mindannyian hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, továbbá mindhármunknak van más munkaterülete, ami nem köthető össze a szórakoztatóiparral. A távolság leküzdése újabb akadály volt számunkra. Nagyon nehéz volt egyeztetni. Én Heves-Megyében egy Ecséd nevű községben élek, Metha Budapesten, Balázs Keszthelyen. Én csak a nyári szezonban költözöm Keszthelyre, Metha szinte csak fellépésekkel összekötve tudja érinteni a várost. A szervezés nagyrészét hosszú telefonbeszélgetések előzték meg. Persze tavasz elején már volt terepszemle is, amire annyi megbeszélnivaló gyűlt össze, hogy a hazavezető 300km csukott szemmel is ment volna…

Mit szóltak a Festetics Kastély részéről, amikor beállítottatok az esemény ötletével? Nem fordultak le a székükről?

Nagy Gergő: A megfelelő kommunikáció, az őszinteség és a nyitottság, továbbá a helyes cél elengedhetetlen egy ilyen rendezvény kivitelezéséhez. Természetesen kellett a megfelelő ember, így Balázs közreműködésével valósult meg a “megfelelő kommunikáció” . A Kastélyon belül rengeteg ember közreműködésére van szükség, hogy ez a rendezvény megvalósuljon, de első sorban a Kastély Igazgatójának nyitottsága kellett ahhoz, hogy egyáltalán bármihez is hozzákezdjünk. Nagyon pozitív, hogy nem zárkózott el a rendezvénytől és támogat minket a megvalósításban. Egy ilyen történelmi örökség vezetése óriási felelősség és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy jóváhagyásával bizalmat fektetett belénk. Mindenképp nyitott és modern gondolkodásra vall, emiatt nagyon szerencsések vagyunk.

Beszéljünk is egyből még Magyarország egyik legszebb kastélyáról. Mit kell tudnunk, hol lesz az Kastélyon belül az esemény, mennyire lesz jó élmény itt bulizni a résztvevőknek?

Szita Balázs: A helyszín önmagáért beszél. A rendezvényre a kastély parkjában kerül sor, mondanom sem kell, pazar környezetben, ami abszolút kuriózum a szórakozni vágyók számára. Az igényes helyszín, a fellépők, a kiszolgálás mind első osztályú lesz, ami túlmutat egy “szokványos” szombat esti bulin. Sötétedés után a kastélyra vetített fényjátékkal fokozzuk az élményt. Biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen pillanatokat élnek majd át az itt szórakozók.

A folyamatos nemzetközi fellépős események között mertek egy új eseményt kizárólag hazai felhozatallal indítani. Ez bátorság, merészség, vagy tökéletes recept?

Nagy Gergő: Így, hogy látjuk a kiemelt érdeklődést, bízunk benne, hogy az arányok jók a receptben és örömteli lesz az eredmény! Kiderül. Ebben a külföldi vendég dömpingben, üdítő lenne csak hazai tehetségekkel megtölteni rendezvényeket. Sokszor lehet hallani, hogy bulikban a magyar fellépők lejátszották a több ezer eurós sztárvendégeket. Milyen pompás lenne, ha az első Electric Garden egy ízig-vérig hazai sikersztori lenne.

Az Electric Garden egyértelmű, hogy miért kapta ezt a nevet, de miért épp ez a program és épp ezekkel a fellépőkkel? 

Metha: Mivel ez egy kora esti, nappali rendezvény, patinás környezetben, így a finomabb minőségi elektronikus zenék fognak az este első felében dominálni. Aztán szépen épül fel majd tempóban és dinamikájában az este. Ennek tükrében is lettek a programban helyezve a fellépők. A régióban két csapat is melodikusabb zenék zászlaja alatt tevékenykedik, ezért is jött az ötlet, hogy érdemes lenne őket is bevonni.

Mind a két csapat tagjai jó barátok így nem volt nehéz szót érteni. Hasonlóak a rezgések! Zalaegerszegről a BMB csapatot Renatoo fogja képviselni, míg Veszprémből a Truesounds cimboráktól Gregory S érkezik.

A Be Massive háza táján Jay Lumennel már több éve együtt dolgozunk. Nemcsak szakmai, de emberileg is jó a barátság. Sokat szoktunk beszélgetni, közösen gondolkozni, mi lehetne igazán izgalmas itthon. Ezért nem volt kérdés, hogy Keszthelyen ő lesz az este kiemelt vendége. Ha világszerte bárhol fő fellépőként hívják Jay Lument, akkor minek nekünk külföldi vendég, ha  van saját headlinerünk!

Mik a visszajelzések eddig? Azt látjuk, hogy közel hét ezer fő visszaigazolta valamilyen formában, ami elég jó szám!

Nagy Gergő: Nagyon pozitív az a rezgés, ami az egész körül érezhető. Barátok, rokonok, régi ismerősök, teljesen idegen emberek keresnek fel minket és érdeklődnek az Ország szinte minden pontjából. Sokan már a jegyértékesítés előtt szállásokat foglaltak. Nagyon izgalmas ezt tapasztalni, de tudnunk kell reálisan gondolkozni és a földön maradni, még akkor is, ha ez már most sikernek tudható be. Egyfajta bemutatkozó lesz ez az Electric Garden történetében és mivel számunkra is új a helyszín, első sorban fel kell mérnünk, hogy mire vagyunk képesek, így a befogadás létszámát is lekorlátozzuk maximum 1000 főre. Határozott cél, hogy már az elején megtartsuk a vendégkör minőségi jelenlétét, hiszen ezt maga a helyszín is megköveteli. Mindhárman úgy érezzük, hogy ez valami igazán jó dolog kezdete lehet, ezért jelenleg nem a profit az, ami motiválja az egészet.

Ehhez szorosan kapcsolódó információ, hogy az online jegyértékesítés az esemény napján 12 óráig tart majd. Ezt követően már csak az 1000 fős limitből megmaradt darabszámú jegyet lehet megvenni a helyszínen.

Ha jól értelmezzük, akkor ez nem egy egyszeri esemény lesz. Mi a terv a jövőben az Electric Gardennel?

Nagy Gergő: Természetesen a jövőbe tekintünk és a cél egy évente ismétlődő rendezvény megalkotása, ami méltó a Balaton Fővárosához és a Keszthelyi, Festetics-Kastélyhoz.

Az interjút követően sikeres lebonyolítást kívánunk a csapatnak, titeket pedig buzdítunk, hogy időben vegyétek meg a jegyeteket, és nézzetek rá a helyszínre, ezen a légből rögzített képsoron keresztül: