A fehér sziget party őrülete még ma is sokakra nagy hatással tud lenni, Rátkai Zsolt is így járt!

Tavaly még a mainstream vonalról ismerhettük meg, idén pedig már az All Day I Dream kiadó fémjelezte külföldi fellépős bulik, vagy épp vasárnap délutáni matinék szervezőjeként tarthatjuk számon a Ratkay művésznéven futó Rátkai Zsoltot, akinek Ibiza segített kiemelkedni a slágeres vonalból, szakmai elhivatottságának megerősítését pedig a Zeneipari Hivatlaban szerezhette meg. A SPONTAN színeiben lépkedve az underground szabadsága felé, most nekünk adta első interjúját!

Momentán Ratkay néven ismer mindenki a szakmában, de van, aki még a rádiósabb verziódat, és van, aki már az aktuális, minőségibb oldaladról. Miből jössz és mi okozta a hirtelen váltást?

Nem olyan hirtelen jött ez a váltás. Sosem voltam egyetlen stílusirányzat elkötelezettje. Úgy érzem, nem is leszek, mert így több olyan műfajt játszhatok, amit szeretek. Először, mikor közönség előtt játszottam (12 éve, egy dj versenyen, az akkori miskolci Deep Clubban), emlékszem, hard techno szettet pörgettem. Évekig vidéki klubok rezidense voltam, ahol több zenei stílust kellett ahhoz játszanom, hogy versenyben maradhassak az ottani helyekért. Röviden innen jövök.

Ahogy említetted, többen még a tavaly nyáron megjelent átdolgozásom, a Ratkay-Lay all your love on me alapján ismernek. Ez ugye a mainstream sláger vonal, viszont aki figyelemmel kísér mostanában, az már az újabb, ahogy fogalmaztál, minőségibb Ratkay-t ismeri. Tavaly szeptemberben Ibizán volt az a pont az életemben, ami meghozta igazán a váltást. Két bulin voltam látogatóként az Ushuaia-ban. Az egyik Kygo bulija volt, a másik egy ANTS rendezvény. Sajnos azok a mainstream dj-k, akik már nemzetközileg befutottak (Kygo, David Guetta) már nem élőben mixelnek. Ez az, amit én semmiképpen nem fogok követni, mert ezeken a bulikon a közönség nagy része is csak egy koncertet néz, legtöbben a telefonjaik mögül. Ellentétben az ANTS-szel, ahol a dj-k élőben mixeltek, az emberek pedig önfeledten buliztak. Mondanom sem kell, az utóbbit éreztem inkább magaménak. Fogalmazhatok úgy is, hogy Ibiza egy csapásra megváltoztatta az életemet.

Most, a váltás után milyen zenei folyamatot irányítasz, amikor a pultban állsz? 

Továbbra is egy spontán folyamatot. Igényes ütemeken belül lehetnek deep, house, tech-house, melodic house & techno track-ek.

Az, hogy fellépő és szervező is vagy, milyen feladatokkal jár és hogyan sikerül harmóniában tartani?

A dj-zésen kívül a szervezés a másik dolog, amit szeretek a szakmában. 2010-ben már megismerkedtem vele, amikor egy borfesztivál után szerveztünk afterparty-t, ahol közel ezren megfordultak. Illetve, ahol rezidens voltam, a helyi kluboknak is én szerveztem a programjait. Ezután próbáltam csak a dj-zésre fókuszálni.

Később tudatosan elkezdtem a szervezésre készülni a zenélés mellett. A Kodolányi János Főiskolán művelődés és rendezvényszervezésből diplomáztam, valamint a Zeneipari Hivatalban is sokat tanultam Turza Tamás kurzusán.

A szervezés sokkal összetettebb feladatokkal és több háttérmunkával jár, mint mikor az ember csak játszik valahol, de ezidáig tökéletes harmónia van a kettő között. Igazán a szervezői munkám kezdett lehetőséget nyújtani rá, hogy kiteljesedjek zeneileg. A saját szervezésű bulik hatására kezdtem el olyan meghívásokat kapni más szervezőktől, melyek már az igényesebb zenei vonalhoz kapcsolnak.

Mondhatni elég spontán ember vagy, ami az underground felé történő váltást is eredményezte. Ebből a habitusból származtathatjuk a SPONTAN sorozat megálmodását is? Mit képviselnek ezek az események?

Igen, így ahogy mondod. Ebben az évben kezdtük el építeni a SPONTAN-t, mint brand-et. Ami szintén nem egyetlen zenei műfajra fókuszál, hanem minden olyanra, amit szívesen játszom. Szerdánként egy iszogatós, vacsizós, chillezősebb rendezvényünk van a Bazilikánál megtalálható Japanikában. Ezen kívül, a nyár végéig, kb. 2 hetente vasárnaponként délutáni matinézünk a Cezanne Hajó fedélzetén, valamint most hétvégén indul egy új afterparty sorozatunk a Trip hajón. Teljesen spontán, szokatlan időpontokra és helyszínekre szervezünk bulikat. Mellette próbáljuk az elektronikus zenei minőséget képviselni. (Az első Sunday Matiné hangulatba itt nézhetünk bele)

Az augusztus utolsó vasárnapján megrendezendő Sunday Matiné és a Trip hajós afterparty is hasonló keretek között keletkező esemény? Mit kínálnak a budapesti elektronikus zenei közegnek? Adnak valami újat, vagy a már meglévőt emelik egy szinttel fentebb?

Természetesen. Gondolkodtam, hogy jó lenne a vasárnap délutánt egy hajó fedélzetén tölteni, ott zenélni egy szuper társaságnak, így jött a Sunday Matiné. A Trip hajós afternél pedig azokra gondoltunk, akik a szombat esti buli után nem fáradnak el, hanem folytatnák valahol a hajnali lépegetést igényes elektronikus zenére. Ebből a szempontból újat is nyújtunk a közönségnek.

Apropó új dolgok, mit tervezel a jövőben, mire számíthatunk akár tőled, vagy a SPONTAN buliktól? Lesz hasonló esemény, mint például az All Day I Dream-es Roy Rosenfeld köré szervezett?

Ameddig tart a nyár, a nappali bulikra koncentrálunk. Extra helyszínekkel és extra műsoridőkkel. Egyelőre újabb külföldi név nincs tervben. A lokál dj-kre akarom fektetni a hangsúlyt, olyanokra, akik zeneileg beleillenek a koncepciómba. Az előnyös, ha már van némi közönségük is.

Elég nagy a versenyhelyzet, sok a buli, nem túl nagy kihívás újként beleékelődni ebbe? Te hogyan látod a magyarországi elektronikus zenei szcénát?

Nem versenyezni akarok, csak azt csinálni, amit szeretek, a legjobb tudásom szerint, hogy magamat és a közönséget is boldoggá tegyem. A kihívásokat pedig kifejezetten szeretem. Ami számomra pozitívum a magyarországi szcénában, hogy egyre többen buliznak már nappal is. Viszont negatívum, hogy a nemzetközi zenei trendek később érnek el a hazai nagyközönség elé.

Köszönjük az interjút, további sok sikert a szcénában!