Legendás bulik címmel indult cikksorozatunk eddig a hazai eseményekre fókuszált. Beszámoltunk a budafoki papírgyárban, valamint a deák téri metrómegállóban megrendezett eseményekről. A következő helyszín ezúttal Anglia déli partja. Brighton városa mindig is fontos szerepet töltött be az elektronikus zene vérkeringésében.

Ez Anglia egyik legnagyobb és leghíresebb tengerparti üdülőhelye. 1997-ben egyesült a szomszédos Hove városával és még így is alig lakják többen, mint Debrecent. Hasonló, mint nálunk Siófok, nyáron kétszer annyi lakossal, télen viszont már nem tolakodnak annyian az utcán. Sokan jönnek ide Londonból hétvégékre, mivel közel van, de az egész országban kiemelt helynek számít. Nyáron a déli tengerpartja és a szórakozási lehetőségek miatt. Szinte minden hétvégén van valami rendezvény vagy felvonulás az utcán vagy a parton. Ilyenkor zajlik az élet, akkor minden nap szombat van, sok fiatal szórakozni vagy nyaralni jön ide.

Na de mi történt azon a bizonyos napon?

2002. július 13-án 60 ezer embert vártak a “Big Beach Boutique” elnevezésű ingyenes rendezvényre Brightonban, Európa legnagyobb beach partyjára. Ehhez képest több, mint négyszer annyian, 250 000-en jelentek meg a Norman Cook alias Fatboy Slim által szervezett ingyenes rendezvényen, aki egyébként a város szülötte. Fatboy Slim előtt John Digweed és a Midfield General zenélt.

A tengerparti káoszban százan megsérültek, közülük 30 fiatalt a partiőrségnek kellett a tengeren keresztül kimentenie, mert a mentők nem fértek a tömeghez. Egy 25 éves ausztrál ápolónő, aki a buli alatt átesett a móló korlátján, néhány nappal később  belehalt sérüléseibe. Egy középkorú férfi a helyszínen szívinfarktust kapott és meghalt.

A hatalmas tömeg miatt leállt a tömegközlekedés, a város szállodái pedig képtelenek voltak elszállásolni a váratlan, városban rekedt tömeget. Több ezren a parton aludtak, másnap pedig összesen 60 tonna szemetet takarítottak el a tenger mellől. Fatboy Slim elmondása szerint 100 ezer fontot költött a takarításra.