Ezen a hétvégén debütál hazánkban a Berlinbel élő, Adelaide-ből származó ausztrál techno djane, Juliet Fox. Hosszú ideje áll a pult mögött, az átütő sikerre viszont várnia kellett. Majd összeállt egy co-produkcó erejéig Ramiro Lopez-zel, Twisted című slágerük az Odd Recordings prezentálásában aztán meghozta a várva várt sikert. Népszerűsége azóta is töretlen, kiadványai olyan nagynevű labeleknél látnak napvilágot, mint az Octopus vagy a Drumcode.

Szeptember 14-én, szombaton a szegedi Sing Sing klubban lép fel a Carbon vendégeként

Először is köszönjük, hogy válaszolsz a kérdéseinkre!

Ausztráliában születtél, amely főleg az egyedi progressive house / breaks szcénáról volt ismert a ’90-es évek végén és a 2000-es évek első felében. Te hol és mikor kezdtél zenével foglalkozni, mik voltak az első élmények?

Nagyon fiatalon kezdtem belemenni, 15 évesen kezdtem eljárni de akkor még hip-hop zenéket hallgattam, majd 18 éves korom körül jött a house, a progresszív house, trance és néhány break / dubstep. Már az elejétől fogva szerettem a keményebb stílusokat, ez vezetett odáig, hogy végül techno játszottam és ez az egyik fő oka is, amiért Ausztráliából távoztam: a szcéna túl kicsi volt.

Ausztrália hatalmas de a területének legnagyobb része lakatlan, sivatagos. Természetesen vannak nagyobb városok is, mint Perth, Sydney, Melbourne vagy Brisbane, hogy említsek néhányat. Milyen az éjszakai élet ezekben a nagyvárosokban?

Valójában Adelaide-ben születtem, ez a legkisebb a nagyvárosaink közül. Sajnos sok klub korlátozottan működhet csak az alkohol licensz és a nyitvatartási idők miatt. Melbourne az egyetlen olyan város, ahol még mindig vannak klubok, amelyek kora reggelig nyitva tartanak, és van after hours is, ilyen pl. a Revolver és a One Six (mindkettő nagyszerű kis helyszín az előbb is említettek miatt).

Mint turnézó DJ elég sokat utazol. Mit gondolsz mi a különbség az ausztrál és a német szcéna közt? És mit gondolt úgy általában a globális techno szcénában történt fejlődésről?

Ausztrália határozottan fejlődött, és az utóbbi két évben amikor visszautaztam nagyon jó volt ezt látni! Képes vagyok ugyanazt játszani, mint Európában, de azért nem annyira keményen, mint Németországban vagy más országokban. Azért költöztem Berlinbe, hogy közelről, a saját bőrömön is megérezhessem a német techno- és klubkultúrát, mivel ez egy másik szint! Abszolút élvezem a szabadságot, hogy azt tudod játszani ami tetszik, és az itteni energia valami elképesztő.

A techno fejlődik világszerte, Európában, az USA-ban és Ázsiában egyaránt. Saját szemszögből vizsgálva melyek azok a területek amelyeket még nem hódított meg a hangzás? Abban az esetben ha valaki új piacokat keresne, melyek lennének azok?

Egyre inkább növekszik, de sajnos Ázsiában egy kisebb visszalépés tapasztalható, egy mainstreamebb tart ez az egész. De szerencsésnek mondhatom magam. hogy játszhattam a legtöbb európai országában. Azt gondolom, hogy olyan országok, mint például Jordánia vagy Egyiptom (ahol a jövő hónapban játszom) csak most indultak el a fejlődés útján, amit rendkívül izgalmas látni.

Nem régóta ismerkedhettünk csak meg a neveddel, mégis érdekel melyek ennek az életformának a legszebb és legnehezebb részei? Persze saját tapasztalatok alapján.

Fejleszteni magad és felébredni úgy, hogy valami olyasmivel foglalkozhatsz amit szenvedélyesen szeretsz az egyik legjobb érzés. Természetesen az éjszakázás, az utazással járó minimális alvás, a késések, törölt járatok stb. (amit éppen most tapasztaltam meg, miközben a válaszokat írtam nektek itt Portugáliában, a BPM fesztiválra és onnan elutazva) kissé károsíthatják a szervezetet, de a zene iránti szeretet és a zeném megosztása másokkal ellensúlyozza mindezt.

Hogyan jellemeznéd magad mint DJ / producer? Van bármilyen különbség a kettő közt? Úgy értem, megvan-e a kellő szabadság amikor hosszabb szettet tudsz játszani vagy egy zenén dolgozol avagy inkább merevebb lennél?

Azt mondanám, hogy mindkettő igaz. Csak DJ-ként kezdtem, de szeretem zenekészítés folyamatét is, zárt ajtók mögött kreatívnak lenni. Ez lehetővé teszi számomra a hangok, frekvenciák stb. felfedezését, így ezeket felhasználhatom a szettekben is. Határozottan szeretek hosszabbakat játszani, mivel így egy teljes utazásra tudod invitálni az embereket. 40 percet vesz igénybe csak az, hogy belemelegedjek és érezzem a tömeget valamint a helyszínt.

Ez lesz a debütálásod nálunk. Mit tudsz az országról és milyen elvárásokkal érkezel hozzánk? Jártál már nálunk legalább turistaként?

Valójában ez az első alkalom, hogy Magyarországon járok ezért nagyon izgatott vagyok. El tudom képzelni, hogy mindenki nagyon szenvedélyes lesz a zene iránt és meleg lesz a fogadtatás. Valamint a tény, hogy Jay Lumennel játszhatom, aki korábban már zenéltem együtt, és Veerussal (akinek a zenéjét nagyon szeretem) megerősít abban, hogy ez egy nagyon jó buli lesz!