Tizenegy fesztiválra sikerült eljutni ezen a nyáron: VOLT, Alkotótábor (2-2 nap), Rockmaraton, Bánkitó, EFOTT, FEZEN, Campus, Sziget, Strand, B My Lake (1-1 nap). Ez összesen 13 napot jelent. A tavalyi után idén is összeírtam ebben a cikkben a tapasztalatokat, hasonlóságokat és különbségeket.

Időjárás

Hasonló a helyzet, mint tavaly. Idén a Bánkitó és az Alkotótábor hozott sok esőt, de szerencsére egyik helyen sem tartott sokáig otttartózkodásom ideje alatt. A Bánkitón csak délután esett, mielőtt igazán beindult volna a buli, az Alkotótáborban pedig éjszaka zendített rá néhány óráig, viszont az nagyon internzív volt. Campus és EFOTT is végig be volt borulva, de végül nem esett. A többi helyen igazi strandidő várt, különösen nagy volt a hőség Sopronban és a Szigeten. Nem sűrűn volt rajtam a pulcsi.

Strandolás

Hat fesztivál is víz mellett kerül megrendezésre. Úgyhogy idén nyáron fürödtem a Dunában 2x is (Rockmaraon, Sziget) és a Balatonban (B My Lake + Strand). A Bánkitó és a Velencei tó idén kimaradt, legalábbis a fesztivál ideje alatt.

Beléptetés

Mindenhol egy pillanat alatt megvolt. Mondjuk az összes fesztiválra sikerült korán kiérni, a legnagyobb tumultus előtt és sehol nem jártunk az első nap, amikor mindenki egyszerre próbálkozik. Kivéve EFOTT-on. Ott ugyanis nem a személyi iagzolványodat kérik a beléptetésnél, hanem a QR kódodat. Nekem pedig sikerült elküldenem a voucher helyett a számlát a többieknek azért, hogy nyomtassák ki. Igen ám, de a telefonom is elbaszódott előző este Rockmaratonon és nem lehetett bekapcsolni. Próbáltam más telefonjáról belépni az e-mail címemre, de olyankor meg megerősítő kódot küldött a bekapcsolhatatlan telómra, a biztonsági kérdésekről pedig fogalmam sem volt. A hoszteszek igazából leszarták a problémát, de aztán csak meghallotta a diskurzust egy lelkesebb önkéntes, aki végül belépett a céges laptopon az e-mail címemre és megoldódott a dolog. BME Napokon idén is nagyon alaposan átnézték az összes cuccom.

Árak, kaja és pia

Óriásiak a különbségek. A Rockmaraton a legolcsóbb, ott 500 Ft körül alakult a sör és ennyiért már rendesen kajálni is lehetett. Én pl 1000 ft-ért ettem kétfogásos vegán kaját. Itt nagyjából fele annyiba került az étel, mint máshol. Tavaly mindenhol kolbice-t zabáltam, idén a Zing hamburgere volt a nyerő. Gyorsan elkészült, tudtam, hogy mi kerül elém, a minősége és az ízvilága is pont az volt, amire számítottam. A hamburger sültkumrplival még a Szigeten sem volt sokkal több, mint 2000 Ft. A tavalyi évhez képest mindenhol emelkedett minimálisan a sör ára. A nyár első felében elég rendesen rápörögtem a dobozos Desperados sörre. VOLT-on, EFOTT-on és Szigeten annyit ittam belőle, hogy rendesen megundorodtam tőle az utóbbi helyen. A dobozos Miller is borzalmas volt a B My Lake-en, ellentétben a korsó Stella nagyon is adta! Mondjuk rendesen meg is kérték az árát. Itt drágább volt a csapolt sör, mint a Szigeten. Mondjuk én logisztikai szempontokat figyelembe véve általában egyszerre 2 db dobozosat vettem mindenhol. A Bánkitón pedig természetesen idén is a szomszédos Harcsa Csárdában kezdtük a napot,aho 1100 Ft-ért ehettünk frissen elkészített kétfogásos menüt. Verhetetlen!

Közönség

Teljesen más világ volt némelyik fesztivál. Gondolom mondanom sem kell, hogy mekkora kontrasztot nyújt a Rockmaraton és a B My Lake közönsége. A legbarátságosabb arcokat az Alkotótbárban, Bánkitón és Rockmaratonon láttam. A legváltozatosabb közönséget a városi fesztiválok soraiban tapasztaltam, hiszen a Campus Debrecen, a FEZEN pedig Székesfehérvár központjában található. Számomra idén magasan az Alkotótábor közönsége vitte a prímet, főleg amiatt, hogy itt találkoztam a legtöbb ismerőssel. Feszkós arcokkal sehol nem találkoztam, egyedül Campus-on volt némi összezörrenésem egy random arccal, de igazából ott is csak annyi volt, hogy már mindketten elég fogalmatlanra ittuk magunkat és elbeszéltünk egymás mellett Dévényi Tibi bácsi fellépése alatt. AZ EFOTT-on nagyon sok volt a szemét, a többi helyen viszont patyolat tisztaság fogadott a nap bármely szakában.

A nyár legnagyobb felismerése

Tavaly végigretróztam a nyarat. Idén is sok hasonló profilú előadóba futottam bele, de már nem feltétlenül őket kerestem elsősorban. Korábban szinte direkt kerültem a négynegyed alapú elektronikus zenéket ezeken a rendezvényeken, idén viszont visszatétem a technohoz.

A nyár második legnagyobb felismerése

Tavaly megfogadtam, hogy lehetőségeimhez mérten az ország összes zenei fesztiválját kipróbálom. Idén viszont úgy éreztem, hogy már nem ég bennem anynira a tűz. Több fesztiválra is úgy érkeztem, hogy „szerintem nem maradok végig, az első (vagy az utolsó) vonattal lépek is. Aztán persze mindig végig maradtam, viszont sokkal kevesebbet ittam, mint korábban. A Rockmaratonon pedig arra is rájöttem, hogy a csapolt Arany Ászok nem is olyan szar.

A nyár legnagyobb slágere

Tavaly a L’Amour toujours volt az, ami minden fesztiválon szembejött velem, idén viszont alig hallottam valahol. A Despacito már teljesen lecsengett, az idei fesztiválszezon egyértelmű győztese:

Fisher – Loosing it

A legszemfülesebb ajánlat

Bármi kaja a Rockmaratonon na és a Harcsa Büfé a Bánkitón.

A legnagyobb hiányzók

Quimby és Intim Torna Illegál: az istenért nem sikerült őket egyszer sem elkapni, mindig éppen az előző napon zenéltek.

Külföldiek

FEZEN, EFOTT, Strand, BME Napok: szerintem nem hallottam külföldi szót, a VOLT-on és Rockmaratonon is csak ritkán, Bánkitón és Alkotótáborban már többen voltak, ahogy Campuson is. Szerintem utóbbiak ott tanuló vendég diákok lehettek. B My Lake-en is egész sokan voltak. Arányaiban természetesen a Szigeten voltak a legtöbben, viszont tavaly szerintem több volt a magyar. Legalábbis aznap, amikor mi is kint voltunk.

Legjobb koncertek

Tavaly sokkal többet fesztiváloztam egyedül és olyankor sokkal több koncertet el lehet csípni. Idén sokkal kevesebb jó koncertet hallottam. Illetve nehéz reálisan megítélni például egy Belga vagy egy Krúbi koncertet. Ha elsőre hallanám lehet az lenne a nyár legnagyobb dobása, de sokadik alkalommal azért már nem adja ugyanazt. De például a Scootert is kétszer hallottam egy hónapon belül.

Cypress Hill (VOLT)
Bosse (Sziget)
Ossian (Rockmaraton)
Bohemian Betyars & Parno Graszt (Sziget)
Sör és fű (Campus)

Leggyakrabban hallott fellépők

Belga 3x (EFOTT, Campus, BME Napok)
Krúbi 2x (Bánkitó, Campus)
Bohemian Betyars 2x (Bánkitó, Sziget)
Szabó Balázs bandája 2x (VOLT, Strand)
Dévényi Tibi bácsi (EFOTT, Campus)
Cloud9+ (VOLT, BME Napok)

Legnagyobb wtf bulik

Lil G & Nemazalány, Pixa @ VOLT
Zoltán Erika, Bárány Attila (Campus)
Desperado (Sziget)
Sudan Archives(Bánkitó): nekem nagyon nem jött át ez az egyszemélyes kultuszzenekar

Hány koncertet, DJ-szettett hallottam?

VOLT: 8 és 13
Rockmaraton: 5
Bánkitó: 12
EFOTT: 10
Campus: 20
FEZEN: 7
Alkotótábor: 12 (szombat + vasárnap egyhuzamban)
Sziget: 10
Strand: 2
B My Lake: 10
BME Napok: 6

Ezt csak úgy szemléltetésképpen. Rockmaraton esetében ez a szám nagyobb, de mivel a két nagyszínpad tök ugyanúgy néz ki, gyakran fogalmam sem volt, hogy éppen milyen koncerten vagyok. Azokat a fellépéseket sem írtam bele, ahová épp a végére sikerül megérkezni. A többi szám viszont nagyjából reaális. Azért jellemző, hogy Campus-on van a legtöbb színpad és ott egyedül jártam. Bőven volt idő mindenre.

Legjobb kiegészítő programok

Idén végre kipróbáltam Szigeten az Art Zone programjait, három helyszínen is festettem különböző technikák segítségével.

Legnagyobb csalódás

Bár a legtöbb fesztiválra hetijegyem volt, idén viszont folyamatosan közbejött valami. Legyen szó családi ünnepségről, vagy esküvőről. Úgyhogy a VOLT-ot leszámítva sajnos egyik nap sem tudtam egynél több napot résztvenni az eseményeken. Ami még csalódás, hogy 1-2 kivétellel hiányoznak a kimagasló koncertélmények. A tavalyi évvel ellentétben idén nem futottam bele olyan zenekarba, akit korábban nem siemrtem, de a koncert után egyből őket hallgattam otthon is.

Melyik volt a legjobb?

Mindegyik! Kivétel nélkül. Ha akadtak is problémák, ami miatt egyik-másik helyszín felé billenne a mérleg nyelve, az csakis kisebb személyes problémákból adódott, de egyik sem volt olyan, hogy komolyabban rányomja a bélyegét az egészre. Ha jövőre újabb fesztiválokat szeretnék feltérképezni, akkor le kell mondani egyikről-másikról. Nagyon nehéz lesz választani.

Összegzés

Rockmaraton, Campus – Ezeken a helyeken először jártam, miután tavaly mindkét fesztivál első helyen szerepelt a bakancslistán. Mindenhonnan úgy jöttem el, hogy jövőre is támadni fogok, ami képtelenség lesz, mert 2020-ban is jó lenne új fesztiválokat feltérképezni, mint például a Reggae Camp és a SZIN. Ezek idén is összejöttek volna, de közbeszóltak egyéb lemondhatatlan programok. Nyilván még mindig Ozora áll a bakancslista első helyén. Májusban húsz fesztivált írtam össze első körben. Akkor az volt a terv, ha a fele összejön, már elégedett leszek. Összejött. Most pedig induljon a klubszezon!