Péter és Bálint élőben különleges hangszereken zenél elektronikus ambient groove zenére. Dobok, kongák, vibrafon, chime, afrikai és araba dobok segítségével. A zenéjük erősen fúziós és kísérleti. A glitch hangzással egy egyedi koncertélményben lehet részünk. A közelgő fellépésük alkalmából beszélgettünk velük.

Honnan jött az Electro Grooves név?

Az Electro Grooves elektronikus, ambient, electro, glitch stílusú zenét játszik, akusztikus ütőhangszerek és hybdrid dob kíséretével. A groove kifejezést a zenében, javarészt a ritmusszekcióhoz kötik, ők adják ugyanis a zene „alapját”. A dob hybrid, mert akusztikusan szólaltatom meg, de bizonyos technika segítségével elektronikus hangok is kísérik a hagyományos dob hangzást. Egy nagyon izgalmas és rengeteg lehetőséget nyújtó technika és felállás ez. Tehát egyrészt az „Electro” a zenei stílusra, míg a „Grooves” a ritmushangszerek használatára utal.

Milyen hangszereken játszotok?

Dob, dob és még több dob. A színpadon csak ütőshangszerek vannak egy koncert alkalmával. Persze, ha meghívott más hangszeres barátainkkal játszunk együtt egy-egy dal erejéig, akkor többféle hangszer is megjelenik. Remélem minél több ilyen alkalom lesz.

Hol lesz a következő koncertetek?

Október 30.-án játszunk az egy éves FÉM Arts Café-ban. 19:30-kor kezdünk. Várunk szeretettel mindenkit, jegyek még kaphatóak. Egy közel 2 órás műsort tervezünk, az eddigiekhez képest más műsorstruktúrával. Igyekszem én is többet beszélni a dalokról, azok keletkezéséről, mondanivalójukról, inspirációkról. Vendégszereplőink is lesznek ez alkalommal, Remsei Rita és Kárpáti János barátaink jönnek el velünk. Minden közelgő koncert egyébként a www.electrogroov.es oldalon megtalálható.

Terveztek fellépést külföldre?

Nem vagyunk semmi rossznak az elrontói, ha hívnak, akkor megyünk. De egyelőre Budapestre fókuszálunk, meg majd a fesztivál szezonra. Igyekszünk megtalálni ennek a projectnek a legmegfelelőbb helyszíneket és fellépési lehetőségéket.

Úgy hallottam régen vj voltál, mesélnél erről?

Igen, a zene mellett mindig is érdekelt a filmezés, videózás és ahogy egyre jobban beleástam magam a videó készítésbe, jöttem rá, hogy a film, videó világában is megtalálom azt amit a zenével próbálok elérni. Így a zene és videó együttesével elég hatékonyan ki tudom magam fejezni. VJ-ként igaz nagy pályafutást nem futottam be, de volt egy-két izgalmas project, amiben részt vehettem, kipróbálhattam magam. Érdekes volt megtalálni azt, hogy egy adott zenéhez mi a legmegfelelőbb képi világ, majd azt élőben hogyan tudom átadni.

Mikor jelenik meg nagylemezetek?

Tényleges időpont egyelőre nincs, de dolgozunk rajta, hogy minden ehhez szükséges feltételt lehetővé tegyünk. Dal van bőven szerencsére, így már az első lemezre válogatni tudunk. Remélem ez a hatékonyság sokáig így is marad.

Mi lenne az álom helyszínetek fellépések terén?

Bármilyen helyszín jöhet, igazából az álom, a hangsúly a közönség, a hallgatók elérésén van. Ha csak egy ember úgy megy haza egy koncertünkről, hogy gazdagabbnak érzi magát, mint a buli előtt, én már elértem a célom.

Mi a „polgári” szakmátok?

Én elég rég óta a repülőtérten dolgozom, nem vagyok olyan szerencsés, mint Bálint, aki egy zenesuliban ütőtanszék vezető. Így neki több ideje jut a zenére, mint nekem. Irigylem is érte.

Mi inspriálja a dalokat?

A nulláról alkotni egy dalt, nagyon izgalmas számomra. Ez egy kísérlet minden alkalommal. Először saját magamban kell keresnem azt, amiről szeretném, hogy a dal szóljon. Ha ez megvan, meg kell találnom a megfelelő hangzást, a megfelelő „groove”-ot.

A mindennapokban nem vagyok egy magamról beszélős típus, a zene ösztönöz arra, hogy közöljek valamit, és ha már így a zenén keresztül megszólalok, akkor annak legyen tartalma, legyen mondanivalója.

Honnan jöttek az idézetek?

Egy kis kereső munka az egész. A dal elkészítése több időt vesz igénybe. Amint egy dal késznek ítéltetett, a dal alap inspirációjához megkeresem a megfelelő idézetet. A dalokhoz tartozó idézeteket egyébként először visszük színpadra az október 30.-i bulin a Fém Arts Caféban.

Tényleg te szerkeszted a vizuálokat?

Igen, az összes vizuált, háttérvetítést is én készítettem. Illetve minden új dal képi világgal jön ki. Így teljes egy Electro Grooves dal. Igyekszünk olyan fellépési lehetőségeket találni, ahol a háttérvetítés megoldott. Ez a project nem egy dob show, szükség van erre az effektre, nem csak a látvány, de a mondanivaló miatt is.

Mit üzensz a nézőknek?

Azt, hogy tartsanak velem. Aki szereti a fúziós zene világát, az ütőshangszereket, az elektronikus zenét, a jazzes vibrafone játékot, a megújuló koncerteket, vagy csak kíváncsi egy magyar zenei project alakulására, őket mind-mind szeretettel várom. Elég sok terv, ötlet van még fejben. Közösségi oldalakon mind fent vagyunk Electro Grooves néven, de a www.electrogroov.es oldalon is minden megtalálható rólunk.

Képek: Fotók: Rékasi Rami (©rerami)