Tizenötödik alkalommal került megrendezésre idén a világ legnépszerűbb elektronikus zenei rendezvénye, a Tomorrowland. Az elmúlt másfél évtized során nem csak a nézőszám emelkedett folyamatosan, hanem egyre profibb dizájn elemeket használtak fel. Nézzük meg hogyan alakult a nagyszínpad látványvilága évről-évre!

2005

Ez volt az első. A látvány össze sem hasonlítható azzal, amit mostanában megszokhattunk. A 2005-ös nagyszínpad kisebb, mint 2019-ben a Tomorrowland legkisebb színpada.

2006

Az előző évhez képest már nagyobb a színpad, de még mindig messze volt attól, hogy igazán látványosnak nevezzük.

2007

Ebben az évben volt először kétnapos a fesztivál. A színpad egyre nagyobb  és már négy kivetítőt is felszereltek rá. Az előző évekhez képest itt már a vizuális megjelenés került fókuszba.

2008

Ebben az évben jelentek meg a háromdimenziós látványelemek. Egy óriási lény emelkedett ki a színpadból, aminek két oldalán 1-1 szökőkutat is kialakítottak.

2009

Ekkor mutatták be először a Tomorrowland-témát. Azóta minden évben meghatározott tematika szerint építik fel a látványelemeket. A 2009-es a „Maszk” volt. A DJ-pultot a maszk szájában alakították ki. A maszk szemei jobbra és balra mozogtak, olyan érzést keltve, mintha a közönséget figyelné.

2010

Ebben az évben a nap volt a fő motívum. Ennek is volt szeme és 2009-hez hasonlóan újra a közönséget pásztázta. A teljes összképhez tartozott egy szivárvány és vizililiomok is.

2011

A szervezők nem bírtak leakadni a mozgó szemekről. 2011-ben az élet fája figyelte a közönséget. Ebben az évben már három naposra duzzadt a fesztivál és szemmel láthatóan megnövelték a nagyszínpad méreteit.

2012

Ebben az évben a Tomorrowland mérföldkövet ért el a színpadtervezés történetében. A „bölcsesség könyve” elnevezésű koncepció részeként a nagyszínpad gigantikus méretű könyvekből állt, közepén egy nyitható könyvvel, ami egy óriási LED-kijelzőt rejtett.

2013

Az élet eredete volt a téma, melynek során a nagyszínpad egy óriási vulkánná alakult, ami lávát is kiköpött magából tüzijáték formájában.

2014

Ez volt a tízéves jubileum. Ennek örömére immáron két hétvégén is megrendezésre került a fesztivál. Ma már pedig már megszokott, hogy kétszer is megrendezik nyáron a fesztivált. A „boldogság kulcsa” témának megfelelően egy barátságos figura állt a látvány középpontjában.

2015

„Melodia titkos birodalma” egy mesebeli világba kalauzolta el a látogatókat. A látvány egy óriási kastélyt formált meg, csak az ajtók voltak egyenként 10 méter magasak. Azóta sem építettek ilyen magas színpadot.

2016

Az „élet elixirje” egy mágikus erdőbe vitte a közönséget. Az egész színpadot kézzel festették ki, a munkálatok több, mint 40 000 munkaórát vettek igénybe. Meg is lett az eredménye!

2017

Az év mottója: „Amicorum Spectaculum”. A nagyszínpad ezúttal egy teljes cirkuszi komplexummá alakult át. Három cirkuszi sátorral, egy körhintával, ami valóban mozgott, a „halál kerekével” és még néhány aprósággal, aminek megtekintése során mindenkinek leesett az álla.

2018

Egy víz alatti világot csodálhattunk meg „The Story Of Planaxis” mottó alatt. Korallok, kagylók, középen pedig egy lenyűgöző aranycsikó díszítette a színpadot és ismét megjelentek a szökőkutak.

2019

A könyves téma annyira bejött a szervezőknek és a közönségnek, hogy idén visszatért a látványelem. De még nagyobb és látványosabb lett. Akármennyire is távol áll tőlünk mostanában a Tomorrowland szellemisége, nagyon kíváncsian várjuk, hogy vajon idén milyen dizájn elemekkel fognak előrukkolni a szervezők!

Azt gondolhatnánk, hogy aki a világ legnépszerűbb elektronikus zenei rendezvényének lebonyolításában működik közre, annak biztos, hogy nincsenek anyagi gondjai. Ez azonban téves feltételezés. A világ talán legnagyszerűbb színpadi látványvilágának tervezője ugyanis csődöt jelentett.

Végezetül pedig itt egy négy perces videó arról, hogy hová fejlődött a nagyszínpad látványvilága 2005 és 2017 között.

Forrás: [DJ Mag]