Nincs okunk a panaszra, hiszen hétről-hétre jobbnál-jobb fellépők látogatnak országunkba, de a főbb történések szinte mind a fővárosra koncentrálódnak. Újonnan induló sorozatunkban azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy országjárásba kezdünk. Bemutatjuk azokat a településeket, ahol erős a helyi elektronikus zenei szcéna. Sajnos egyre kevesebb az ilyen település. Az okokat hosszasan lehetne boncolgatni, de az biztos, hogy amíg 15 évvel ezelőtt rendszeresen jártak külföldi fellépők az ország számos pontjára, mára már csak alig egy fél tucatnyi város maradt meg hírmondónak. Első állomásunk: Sopron és a Secret Fusion elnevezésű rendezvénysorozat.

Nehéz ezt a beszámolót nem szubjektív módon megírni. Mivel Sopronban nőttem fel, ezer szállal kötődök a rendezvényhez. Pedig először be sem engedtek. Azzal az indokkal, hogy még nem múltam el 18. Az elektronikus zenei evolúcióm Sterbinszykvel kezdődött, aztán jött Budai és DJ Rush. A Secret Fusion-nek köszönhetem azt, hogy nem csak a kockább hangzást követtem. Nem csak mulatni jártunk ide, a soproni Fless Clubban bizony komoly népnevelés folyt az ezredforduló környékén. Mondjuk a rezidensek láttán ez nem meglepő. Az egyik héten Coyote és Dandy (manapság Gabor Kraft és Peter Makto néven ismerhetjük őket), a másik héten pedig Junkie és Hawky (mostanában Secret Factory néven ismerjük őket). Csodálatos időszak volt ez, a zenei látókörünk kiszélesedett. Nincs ezen mit csodálni. Azokban az időkben állítólag Sopronban voltak a legfrissebb zenék az országban, hiszen innen mindenki Bécsbe járt lemezeket venni, ami sokkal közelebb volt és sokkal nagyobb volt a választék, mint Budapesten.

Secret Factory

Ennek megfelelően igazán előkelő helyet foglal el Sopron a hazai zeneiparban. Rengeteg DJ és brand köthető a hűség városához. A Hyperspace, Budapest Parádé, Balaton Sound mind Sopronból indult, illetve a szervezők Sopronhoz köthetők. Ennek ellenére itt is ugyanazt tapasztalhatjuk, mint a legtöbb vidéki városban. A fővárosban megszokott pezsgéshez képest szombat este sincs nagy élet. Viszont errefelé legalább nem szenvednek hiányt elektronikus zenei programokból.

A legrégebbi sorozat 2001-ben óta megy. A Secret Fusion Junkie és Hawky vezetésével indult a soproni Fless Clubban. Sajnos ez az intézményt már régen lebontották, a helyén épült fel az Interspar. A rendezvény azóta többször elköltözött, előbb a Hangár Music Gardenbe (ami egy igazán hangulatos underground klub, az elektronikus zenei rendezvények mellett koncertek színhelye), a Mediterrano-ba, végül idén áprilistól a Lackner Kristóf utcába költöztetett CNTRL-ba. Érdekesség, hogy a Fless Club és a CNTRL egymás mellett található, a rendezvény lényegében visszatért oda, ahonnan indult, legalábbis a koordináták alapján.

A Secret Fusion rendezvényein megfordult a nemzetközi DJ szakma színe-java. Volt, amikor olyan feltörekvő nevek érkeztek, akikre a mai újabb generáció már nem is emlékezhet, többek között Metope vagy éppen Basteroid. De járt itt Joachim Spieth, Jennifer Cardini, Robag Wruhme, Jennifer Cardini, Bill Patrick, vagy éppen Jan Blomqvist, Gary Beck, Johannes Heil, Sasha Carassi, Marco Bailey, Re.You, Nakadia, Monoloc, Radioslave, Egbert, Felix Kröcher, Butch valamint Eagles & Butterflies is. A listát még hosszasan lehetne folytatni, ezt a névsort bárhol megirigyelnék nemzetközi szinten is.

Hosszú szünet után látogattam el újra egy Secret Fusion partyra. Kíváncsi voltam az új helyre. A társaság nem változott, újra összegyűlt a régi brigád, vagy legalábbis újra becsatlakoztam hozzájuk. Kicsit nehezen indult be a before, mert mindenkin úrrá lett a kajakóma, de aztán hajnali 1 magasságában már megfelelő hangulatban érkeztünk a színhelyre. Sopron szerencsére nem nagy város, kb. 10 percet kellett gyalogolnunk. Hamar bejutottunk, a hely pedig ekkor már kellemes teltházzal üzemelt. A Secret Fusion rendezvényeit befogadó helyszínek befogadóképessége állandóan változott. A teltház jelentett kb 300, 700 és 1000 embert is. A CNTRL nem túl nagy, viszont számomra sokkal jobban visszaadta a klubérzést, mint az előző helyszín. Nagyjából 300 ember gyűlt össze. Azóta a rezidensek is nevet változtattak. Hawky (Balázs) és Junkie (Andris) egyesítette erőit és ma már Secret Factory néven állnak a lemezjátszók mögé. Balázs számomra az ország nr1 warm up dj-je, sajnos ezúttal nem tudtam meghallgatni, mert mire odaértünk már Andris zenélt.  A CNTRL minden hétvégén üzemel és nem csak underground buliknak ad helyet. A bejáraton kifüggesztett plakát szerint novemberben Peat Jr, Miss Monique és Metzter Viki is a klub vendégszeretetét élvezte. Nehezen tudom elképzelni milyen lehet itt egy mainstream buli, szerintem ugyanis a klub hangulata ás adottsága sokkal jobban passzol egy olyan bulihoz, ahol most is jártunk. Nem is tudok rosszat mondani: korrekt biztonsági őrök, korrekt árak az pultban, a vodkát nem spórolják ki, a hang tökéletes és fény is pont annyi volt, mint amennyinek kell lennie.

CNTRL Sopron

Hajnali 2 óra körül állt pultba az est sztárvendége, az olasz Toto Chiavetta. Az esemény leírásában így mutatták be az úriembert: „Több mint 20 éves pályafutása alatt túl van több zseniális megjelenésen, többek között az Innervisions kiadónál. Legnagyobb sikerét mégis az idén útnak indított saját Borders Of Light kiadója és azon megjelent két E.P. -je jelentette! Óriási rajongói vagyunk az úriembernek, aki véleményünk szerint az egyik legmodernebb és legfuturisztikusabb producerek és dj-k egyike!” Főhősünk bebizonyította, hogy nem csak kiváló producer, hanem kiváló szelektor is. Jézusom, mekkora buli volt! Erre nem számítottam. Folyamatosan fent voltak a kezek, teljes eksztázisban éltük meg az eredetileg két órásra tervezett szettjét. A régi Secret Fusion bulik hangulata köszöntött vissza, amikor semmi más nem számított, csak a jó és máshol nem hallható zene. Toto Chiavetta remekül érezte magát (itatták is rendesen), az ő hangulata pedig mindenkire átragadt.

Toto Chiavetta

Fülig érő mosollyal táncoltunk. Jellemző példa, hogy egyszer csak megszólalt mellettem egy srác angolul, hogy ezt a zenét ő írta. Egy lány pedig videózott, kiderült, hogy ő énekelte a vokált. És mielőtt kételkedni kezdtem volna a szavaiban, látom ám, hogy Toto folyamatosan mosolyog, mutogat és tapsol a párra. Tényleg ők voltak azok. Szokták azt mondani, hogy három évente lecserélődik a partygeneráció. Nos, én egy 2012-es Nina Kraviz-es soproni csarnokbulit leszámítva kilenc éve nem jártam külföldi fellépős Secret Fusion-bulin. Régen mindenkit ismertem, most a közönség 95%-a teljesen ismeretlen volt számomra. Akit ismertem, azzal kivétel nélkül a backstage-ben vagy az italpultnál találkoztam. Jó volt találkozni olyan arcokkal, akiket legalább hét éve nem láttam, de hasznosan telt az este olyan szempontból is, hogy végre személyesen is megismerhettem olyanokat a zeneiparból, akikkel eddig csak messengeren kommunikáltam a Primate.hu kapcsán. Bár volt olyan is, aki azt próbálta megmagyarázni – miközben a padló felett 50 centivel kalimpált a keze – hogy „ilyen kicsi korod óta ismerlek”. Szerintem nem ismert. Hogy mennyire érezte jól magát Toto Chiavetta, azt igen jól szemlélteti az a tény, hogy eredetileg reggel 4-kor kellett volna átadnia a stafétabotot. Én úgy terveztem, hogy hajnali 3-kor lépek, mert délre családi ebédre voltam hivatalos, de esélytelen volt itthagyni azt a csodát, amit akkor átéltünk. A buli végül reggel 6 után ért véget, még akkor is Toto Chiavetta állt a pultban, aki így több, mint négy órát zenélt! Nagyjából négy órával az eredetileg tervezett időpont után sikerült is ágyba kerülni. Szerencsére már jó előre bekészítettem a vizet és a fájdalomcsillapítót, így aztán néhány órával később már jóízűen kanalaztam a húslevest, ami ezúttal is életmentőnek bizonyult. Köszi mindenkinek!

Ide látogass el a buli előtt!

Gázfröccs (Deák tér 28.)

Az ország egyik leghangulatosabb romkocsmája. A budapesti bulinegyedben is megállná a helyét, de ez az egység Közép-Kelet-Európa leghosszabb terén található. Nyáron működik egy nagyon hangulatos kerthelyiség is, tisztességes az italválaszték, van melegkonyha is. És még Fatboy Slim is járt már is.

Gyógygödör (Fő tér 4.)

Kultikus pincekocsma a történelmi belváros közepén. A nevét mindenki ismeri, aki járt már Sopronban. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni (van konyha is), de talán egy picit nagyobb a füstje, mint a lángja.

Erhardt (Balfi u. 10.)

A soproni vendéglőket minden hétvégén ellepik az osztrákok hada, ennek ellenére nem igen találni kifejezetten jó minőségű éttermet a városban. Az Erhardt az egyik kivétel. Klasszikus magyaros konyhát visznek. Ha itt jársz mindenképpen kóstold meg a környék jellegzetes fogását, a babstercet!

Harrer Csokoládéműhely (Faller Jernő utca 4.)

A manufaktúra egy modern épületben található, isteni süteményeket és csokoládékat fogyaszthatunk a bean-to-bar filozófiájának megfelelően, azaz a termelőterülettől a késztermékig végigkísérik a csokoládé útját.

Kultúrpresszó (Várkerület 96.)

A Várkerület felújítása után végre Sopronban is nyílt egy újhullámos kávézó. Érdemes megkóstolni a szendvicseiket reggelire, de egész nap nyitva vannak, esti italozáshoz is kiválóan alkalmas. Ráadásként magyar tervezők dizájntermékeit is be lehet itt szerezni.

Gázfröccs

Képek forrása: CNTRL Sopron FB, Cyberpress FB